Supervireiset Manyonga ja Thompson Shanghain tähdet

Thompsonista uusi pikajuoksukuningatar

Pituushyppääjä Luvo Manyonga jatkoi Timanttiliigan Shanghain kilpailussa samaa huikeiden tulosten sarjaa, jota hän on esittänyt Etelä-Afrikan kilpailukaudella. Hän voitti Kiinan kilpailun tuloksella 861. Se syntyi lievässä myötätuulessa (+0,7 m/s). Hän ponnisti sen lisäksi 848 (+0,2 m/s) ja 849 (-0,6 m/s).

Kovatasoisessa kilpailussa kuusi hyppääjä ylitti kahdeksan metriä. Kiinan Gao Xinglong oli toinen kauden parhaalla 822.

Viime kesänä Rion olympiakisoissa toiseksi sijoittunut Manyonga hyppäsi Etelä-Afrikassa kevään edellisissä kilpailuissaan 865 ja 862.

Jos Manyongan kevätkunto on rautaa, niin on Jamaikan Elaine Thompsoninkin. Hän voitti naisten 100 metriä kauden kärkiajalla 10,78. Se oli hänelle kauden toinen 100 metrin kisan. Edellinen päättyi Kingstonissa aikaan 10,75. Juoksussa oli silloin myötätuulta 2,2 metriä sekunnissa. Nyt etusuoralle mitattiin 0,3 metriä sekunnissa vastaista.

Hanna-Maari Latvalan kanssa samassa harjoitusryhmässä vauhtiaan hiova Yhdysvaltan Tori Bowie oli toinen ajalla 11,04.

Lujaa liikkuu myös Yhdysvaltain 19-vuotias Noah Lyles. Hän voitti 200 metriä uransa ensimmäisellä 20 sekunnin alituksella, ajalla 19,90. Se sivuaa kauden kärkiaikaa. Lyles on 100 metrin hallitseva junioreiden maailmanmestari.

Lylesin aika syntyi liki tuulettomassa säässä (-0,4 m/s) ja toi makoisan päänahan, kun 400 metrin moninkertainen arvokisavoittaja, Yhdysvaltain LaShawn Merritt oli toinen ajalla 20,27.

Shanghain 100 metrillä Kiinan Bingtian Su yllätti Yhdysvaltain konkarisprintteri Michael Rodgersin ajalla 10,09. Kilpailussa päästiin liikkeelle kahden vilppilähdön jälkeen, ja se juostiin liki tuulettomassa säässä. Rodgers oli toinen ajalla 10,13.

Lavilleniellä tuttu alku

Turun Paavo Nurmi Games -tähti Renaud Lavillenie aloitti ulkoratakauden Shanghaissa täsmälleen samalla tavalla kuin vuosi sitten. Seiväshypyn ranskalainen ME-mies ja viime kesän olympiakisojen hopeamitalisti ylitti 583 ja oli toinen. Kaksi yritystä korkeudesta 588 ja yksi korkeudesta 593 eivät tuottaneet ylitystä.

Shanghain kilpailuun osallistui koko Rion olympiakisojen mitalikolmikko. Voiton kilpailussa vei Yhdysvaltain Sam Kendriks. Rion pronssimitalisti ylitti 588. Olympiavoittaja Thiago Braz oli neljäs samalla tuloksella 560, jolla Kanadan Shawn Barber oli kolmas.

Pitkää uraansa päättelevä 400 metrin aituri Bershawn Jackson juoksi lempimatkansa voittajaksi ajalla 48,63. Etelä-Afrikan Lj Zyl oli toinen (49,35) ja Viron Rasmus Mägi kolmas ajalla 49,38.

Miesten 110 metrin aidat voitti voitti Jamaikan Omar McLeod ajalla 13,09. Olympiavoittajan vanavedessä toiseksi aitoi Espanjaa edustava Orlando Ortega ajalla 13,15.

Obiri huippuaikaan 500 metrillä

Hallitseva junioreiden maailmanmestari Kipyegon Bett voitti miesten 800 metriä ajalla 1.44,70. Korkeushypyssä Qatarin Mutaz Essa Barshim vei voiton 233 ylityksellä.

Naisten juoksumatkoilla nähtiin kauden kärkituloksia: 400 metrin bahamalainen olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibo voitti varttimailin ajalla 49,77. Kenialainen olympiavoittaja Faith Kipyegon pudotti 1500 metrin kauden kärkiajan lukemiin 3.59,22 ja kenialainen olympiakisojen hopeamitalisti Hellen Obiri voitti 5000 metriä kauden kärkiajalla ja ennätyksellään 14.22,47. Se nostaa hänet kaikkien aikojen maailmantilastossa kuudenneksi.

Bahrainia edustava Ruth Jebet juoksi 3000 metrin esteiden voittoon kisaennätyksellä 9.04.78. Kenialaistaustainen matkan hallitseva olympiavoittaja piti Kenian Hyvin Kiengin vaivatta takanaan. Toissa vuoden MM-voittaja oli toinen ajalla 9.06,72.

Kroatian kaksinkertainen olympiavoittaja Sandra Perkovic ei ole hävinnyt kiekkokisaa sitten Pekingin MM-kisojen 2015. Hän avasi kauden tutusti helmikuussa heittämällä Splitissä 70,23. Kauden toinen kilpailu Shanghaissa toi voiton tuloksella 66,94.