Yleisurheilun maajoukkueohjelmat

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusorganisaatiossa jokaisella lajilla on vastuuhenkilö, joka voi olla nimikkeeltään joko lajivastaava (oa) tai lajivalmentaja. Hänen johdollaan lajissa suunnitellaan maajoukkueohjelma. Se koskee SUL:n valmennusryhmäurheilijoita ja heidän henkilökohtaisia valmentajiaan ja määrittää lajin harjoitus- ja kilpailukauden sisäistä yhteistoimintaa. Maajoukkueohjelmaan kirjataan yhteiset tapahtumat kuten esimerkiksi leiritykset, suorituskyvyn seurantatestaus, muut valmennuksen tukitoimet ja harjoittelun seurantaan liittyvät asiat. Maajoukkueohjelmien mukaista toimintaa rahoitetaan SUL:n, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ja urheilijoiden henkilökohtaisella rahoituksella.

SUL:n valmennusresurssit on keskitetty viiteen yleisurheilukeskukseen. Niihin keskitetään myös liiton maajoukkuetoimintaa. Keskuksissa toimivat kaikki liiton päätoimiset valmentajat, joiden työnkuvaan kuuluu päivittäisvalmennusta. Keskukset ovat Pääkaupunkiseutu, Tampere, Jyväskylä, Liikuntakeskus Pajulahti ja Kuortaneen Urheiluopisto. Parhaimmillaan maajoukkueohjelma ja yleisurheilukeskuksen päivittäisvalmennus toimivat tiiviissä yhteydessä käytännössä.

Yleisurheilukeskuksissa on lisäksi käytössä myös ’keskusurheilija’-status. Se tarjoaa keskuksen palvelut niille maajoukkuetasoille urheilijoille, jotka eivät ole SUL:n valmennusryhmäurheilijoita..