Suomen Urheiluliitto ry (SUL)

Finlands Friidrottsförbund, Finnish Athletics Federation

Suomen Urheiluliitto ry (SUL) on yleisurheilun kansallinen lajiliitto ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) jäsen. SUL on toiminut itsenäisenä lajiliittona vuodesta 1931. Aiemmin se toimi vuonna 1906 perustetun Suomen Valtakunnan Urheiluliitto ry:n urheilujaostona.

SUL:n toiminnan tarkoitus on johtaa, innostaa ja tukee laadukasta ja arvostettua yleisurheilutoimintaa lähellä harrastajia, ja kasvattaa kansainvälisesti menestyviä yleisurheilijoita.  SUL:n toimintaa ohjaavat arvot ovat rohkeasti uudistaen, avoimesti toimien ja yhdessä onnistuen.

21 piiriä yli 500 seuraa

SUL palvelee 21 piirijärjestöä, noin 560 seuraa  ja noin 70 000 yleisurheilutoiminnassa mukana olevaa ihmistä. Alueellisesti SUL:n jäsenseurat jakaantuvat 21 piirijärjestöön, joista kolme ovat ruotsinkielisinä Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) jäsenpiirejä.

Piirijärjestöt ovat: Helsinki, Uusimaa, Häme, Lahti, Keski-Suomi, Varsinais-Suomi, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Kainuu, Länsi-Pohja, ja Lappi sekä ruotsinkieliset Nyland-Åboland, Åland ja Österbotten.

SUL:n luottamusmiesorganisaatio koostuu liittovaltuustosta ja hallituksesta. Liittovaltuusto muodostuu piirien edustajista sekä SUL:n jäseninä toimivien erityisryhmien edustajista. Hallituksen valitsee liittovaltuusto. Hallituksen puheenjohtajan kausi on kolmen vuoden mittainen ja hallituksen jäsenen kaksivuotinen.

Kalevan Kisat vuosittainen huipentuma

Liiton toimistossa SUL:n operatiivista toimintaa johtaa toimitusjohtaja. Operatiivisen johtoryhmän muodostavat toimitusjohtaja, valmennusjohtaja, toimistopäällikkö, talouspäällikkö ja viestintäpäällikkö.

Liiton organisaatio jakautuu seurapalvelutoimintaan ja huippu-urheilutoimintaan sekä kilpailu-, tiedotus-, markkinointi -, talous- ja hallintotoimintoihin.

SUL tarjoaa joko suoraan tai jäsenseurojensa kautta kaikenikäisille kilpailu- ja valmennustoimintaa sekä ohjaaja ja valmennus- ja erilaisiin seuratehtäviin tähtäävää koulutusta.

Liiton kansallisen kilpailutoiminnan huipentuma ovat vuosittaiset Kalevan kisat, joissa kilpaillaan yleisen sarjan Suomen mestaruuksista. Vuosittain SM-kilpailuissa parhaiten menestynyt yleisurheiluseura palkitaan Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevan henkilökunnan SUL:lle lahjoittamalla, ikuisesti kiertävällä Kalevan Maljalla.

SM-kisoja, Motonet GP ja Ruotsi-ottelu

Erilliset SM-kilpailut järjestetään myös maasto- ja tiejuoksussa, maratonjuoksussa, maantiekävelyssä ja moniotteluissa. SM-kilpailut järjestetään nuorten sarjoissa, joita ovat 22-vuotiaat, 19-vuotiaat, 17- ja 16-vuotiaat sekä 14- ja 15-vuotiaat. Sitä nuorempien kilpailutoiminta painottuu alueelliselle tasolle.

SM-kisojen ohella SUL:n hallinnoiman kilpailutoiminnan merkittävimpiä tapahtumia ovat vuosittainen Ylen televisioima Motonet GP -kilpailusarja, jossa on mukana kansainvälisiä huippunimiä ja Suomen parhaat yleisurheilijat, sekä Ruotsi-ottelu, joka on vuorovuosina Suomessa ja Ruotsissa. Se on maailman vanhin edelleen järjestettävä yleisurheilumaaottelu, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1925 saakka.

Yhdessä seurojen kanssa SUL järjestää myös harrasteliikkujille suunnatun Helsinki City Running Day -juoksutapahtuman, johon kuuluvat Helsinki City Marathon ja Helsinki City Run -puolimaraton, Helsinki City 5 -katujuoksu ja lasten Minimaratonin kanssa.

Helsinki City Marathon on Suomen suurin maratontapahtuma ja Helsinki City Run on maan suurin ajanotollinen juoksutapahtuma. SUL:n harrasteliikuntapahtumiin kuuluu myös Naisten Kymppi. Se on Suomen suurin naisten lenkkeily- ja hyvinvointitapahtuma.

Suomen Urheiluliiton strategia

Suomen Urheiluliiton strategia löytyy täältä.

Suomen Urheiluliiton vuosikertomus

Vuosikertomukset ovat ladattavissa tästä linkistä

Kunniapuheenjohtajat

 • Jukka Uunila (4.6. 1923–22.11. 2021)
 • Ilkka Kanerva (28.1.1948–14.4. 2022)
 • Carl-Olaf Homén

Kunniajäsenet

 • Rolf Haikkola (14.7.1927 – 15.3.2024)
 • Jarmo Hakanen
 • Maarit Ovaska
 • Lasse Virén
 • Tellervo Haapaniemi-Koskinen
 • Tapani Ilkka (8.8. 1941–20.11. 2021)
 • Pentti Karvonen (15.8. 1931–12.3.2022)

Edustuksia:

Kansainvälinen yleisurheiluliitto: World Athletics (WA)

 • Kunniajäsen: Carl-Olaf Homén
 • Hallitus: Antti Pihlakoski
 • Eettinen työryhmä: Lauri Tarasti

Euroopan yleisurheiluliitto: European Athletics (EA)

 • Hallitus: Antti Pihlakoski
 • Kunniapuheenjohtaja: Carl-Olaf Homén
 • Markkinointivaliokunta: Antti Pihlakoski