Koululaiskilpailu

Hese-kisa on 5-6 luokkalaisille järjestettävä yleisurheilun joukkuekisa, jossa kisataan luokasta muodostuvan joukkueen kanssa paikasta finaalissa.

Keväällä 2022 Hese-kisoihin osallistutaan joko piirikisojen kautta tai omalla liikuntatunnila ja finaali järjestetään Tampereella toukokuun lopussa (päivämäärä julkistetaan myöhemmin).

Info

Tänä keväänä Hese-kisat kilpaillaan etä kisoina luokkien omilla liikuntatunneilla.

Katso tarkemmat ohjeet kilpailuun osallistumisesta:
Hese-kisat_2021_ohjeistus_opettajille

Kisat ovat täysin maksuttomia ja kaikki halukkaat koulut saavat osallistua Hese-kisoihin! Hese-kisat ovat osa Suomen Urheiluliiton ja Hesburgerin H-hetki koululiikuntaohjelmaa.

Ilmoittautuminen

www.yleisurheilurekisteri.fi 

Olette mukana luokan kanssa kilpailussa suorittamalla kisalajit ja ilmoittamalla tulokset 7.5. mennessä. Katso tarkemmat ohjeet!

Lajit saa suorittaa 12.4.-7.5.2021 välisenä aikana niin monta kertaa kuin luokan kanssa ehditte, mutta tulokset tulee ilmoittaa viimeistään 7.5. käyttäen palvelutunnusta HESEtulokset21

Kilpailuaika 12.4.-7.5.2021

Hese-piirikisat kisataan 12.4.-7.5. välisenä aikana etänä omalla liikuntatunnilla.

Finaali  18.5.2021 (17 finalistiluokkaa kilpailevat samana päivänä samaan aikaan finaalin omalla lähi urheilukentällä)

Finaali 18.5.2021

Finaali kilpaillaan Tiistaina 18.5.2021

Paikka: Finaaliluokan lähiurheilukenttä

Aika: klo 10.00 – 11.15

Järjestelyistä vastaavat: paikallinen yleisurheiluseura ja piirikisavastaava

Finaalitunnelmia voit seurata: 
Facebook: Nuorisoyleisurheilu
Instagram: @nuorisoyleisurheilu #hesekisat #etähesekisat
                      @hesburgerfin

Kisalajit

Sukkulaviesti 12 x 60 metriä 

 • Kuusi tyttöä ja kuusi poikaa juoksevat. Tytöt juoksevat samaan aikaan ja pojat samaan aikaan. Tytöt ovat sukkulaviestin ankkureita. Vaihto tapahtuu käsikosketuksella viirikepin takaa.

Vauhditon pituushyppy (finaalissa pituushyppy)

 • Ponnistus kahdella jalalla tasaiselta alustalta tai matalalta korokkeelta.
 • Alastulo kahdella jalalla.
 • Tulos mitataan ponnituspaikan ulkoreunasta lähimpään alastulopaikalla olevaan jälkeen / alastulopaikkaan.

Junnukeihäs

 • Keihästä heitetään 350 gramman muovisella junnukeihäällä. Keihäs heitetään yhdellä kädellä olkapään yli. Heittoon saa ottaa vauhtia.

Kierrosviesti 12 x 400m

 • Jokainen oppilas juoksee yhden kierroksen. Kierroksen pituus määräytyy kentän mukaan. * tarkemmat ohjeet erillisessä liitteessä
 • Kierrosviestin aloittaa tytöt, ja ankkuriosuuden juoksevat pojat. Tytöt juoksevat samaan aikaan ja pojat samaan aikaan.
 • Vaihto tapahtuu käsikosketuksella tai viestikapulalla.
 • Finaalissa kisa aloitetaan sukkulaviestillä ja päätetään jännittävään kierrosviestiin.

Lue ohjeet kilpailun suorittamisesta:
Hese-kisat_2021_ohjeistus_opettajille

Kisasäännöt

 • Joukkueena voi olla 5.luokka, 6.luokka tai yhdysluokka 5.-6., jonka oppilaista aina 6 poikaa ja 6 tyttöä osallistuvat kerrallaan lajeihin.
 • Yhdistäminen voi tapahtua 5-6-luokkien kesken, jos kyseisten luokkien oppilasmäärä on 30 tai pienempi.
 • Tarvittaessa pojan voi korvata tytöllä (jos luokassa ei ole tarpeeksi poikia).
 • Kenttälajeissa kuuden tytön ja kuuden pojan parhaat tulokset lasketaan yhteen joukkueen tulokseksi.
 • Viesteissä 6 poikaa ja 6 tyttöä tekevät joukkueen lajituloksen.
 • Pituudessa ja junnukeihäässä on kaksi suoritusta (kolmas vain, jos ei tulosta) HUOM! Liikuntatunneilla suoritettavissa lajeissa ei ole suoritusrajoitusta!
 • Sukkula- ja kierrosviestissä aika ratkaisee.
 • Voittaja on pienimmän sijoituspistemäärän saanut joukkue
 • Mikäli kisan lopputuloksessa kaksi tai useampi joukkueista päätyy tasapisteisiin, kierrosviestin aika ratkaisee.

Tulosten ilmoittaminen

Etä Hese-kisojen tulokset ilmoitetaan 7.5. mennessä osoitteeseen

www.yleisurheilurekisteri.fi

palvelutunnuksella HESEtulokset21

Tulosten ilmoittamisessa otathan huomioon seuraavat asiat

 • Koulun nimi ja kunta (piiri)
 • opettajan yhteystiedot
 • sukkulaviestin aika sekunteina
 • vauhdittoman pituuden 12 oppilaan (6 tyttöä ja 6 poikaa) parhaiden tulosten yhteen laskettu summa sentteinä
 • junnukeihään 12 oppilaan (6 tyttöä ja 6 poikaa) parhaiden tulosten yhteen laskettu summa metreinä
 • 12 x 400m viestin aika

Palkinnot

Etä Hese-kisat

 • 1. tullut luokka saa diplomin, mitalit, paikan 18.5. kilpailtavassa etäfinaalissa sekä junnukeihään.
 • 2. tullut luokka saa diplomin, mitalit ja välituntipaketin, mikä sisältää erilaisia liikuntavälineitä.
 • 3. tullut luokka saa diplomin, mitalit ja välituntipaketin, mikä sisältää erilaisia liikuntavälineitä.

Finaali

 • 1. tullut luokka saa diplomin, mitalit ja henkilökohtaisen tuotepalkinnon
 • 2. tullut luokka saa diplomin, mitalit ja henkilökohtaisen tuotepalkinnon
 • 3. tullut luokka saa diplomin, mitalit ja henkilökohtaisen tuotepalkinnon
 • Jokaisessa finaalissa valitaan koulun paras kannustaja. Hän saa Nuorisoyleisurheilun maskotin Voitto Onnisen.
 • Jokaisessa finaalissa suoritetaan myös Hese-lahjakorttien arvonta. Kolme arvonnasta voittanutta saa 6€ arvoisen Hesburger-lahjakortin.

Some-kilpailut

 • Etä Hese-kisojen somekisaan osallistuneiden luokkien kesken arvomme  viidelle (5) luokalle Fazerin tuotepalkinnot. 
 • Lisäksi valitsemme yhden koulun, joka on kannustanut somessa parhaiten omaa luokkaansa finaalissa. Voittajakoulu saa tuotepalkinnon.

  #etähesekisat #hesekisat @hesburgerfin @nuorisoyleisurheilu

Materiaalit

[ux_portfolio cat="192" type="slider-full"]

Treenivinkkejä

SUKKULAVIESTI

Starttisukkula
Muodostetaan kaksi joukkuetta. Joukkueesta puolet asettuvat n. 15 metrin päähän starttiviivalle vastapäätä omaa joukkuettaan. Jonojen ensimmäiseksi tulevat ovat valmiit -asennossa. Lähtömerkistä ensimmäinen juoksee vastapuolelle läpäten oman joukkueensa jäsentä olkapäähän, jolloin tämä ponkaisee valmiit -asennosta liikkeelle. Sama toistuu jokaisen juoksijan kohdalla.

Kiihdytys ja karkuun
Ollaan pareittain. Parista toinen (=kiihdyttäjä) juoksee voimakkaasti eteenpäin toisen pitäessä tätä hartioista kiinni. Yhtäkkiä kiinnipitäjä päästää irti hartioista ja koittaa juosta karkuun kiihdyttäjää. Jos kiihdyttäjä saa karkuun juoksijan kiinni ennen maaliviivaa, hän läimäyttää tätä selkään ja yrittää itse juosta karkuun takaisin lähtöpaikalle.

PITUUSHYPPY

Ponnistukset lyhyellä vauhdilla
Hyppyjä lyhyellä vauhdilla ponnistuslaudalta tai muulta pieneltä korokkeelta patjalle. Ponnistuslaudan ja patjan väliin on viritetty kuminauha tms., jonka yli on hypättävä. Ensin otetaan hyppyjä telemark-alastulolla, sitten mätkähdyshyppyjä patjalle, jolloin alastulo tapahtuu istualteen, kädet kiinni varpaissa. Kun kurotus on opittu, voidaan koittaa normaalia alastuloa.

Tasahyppykisa
Muodostetaan joukkueet. Joukkueella on käytössään yhteensä esim. 20 hyppyä. Jokainen joukkueen jäsen hyppää vuorotellen aloittaen aina siitä, mihin edellinen on päässyt. Voittaja on joukkue, joka pääsee hypyillään pisimmälle.

JUNNUKEIHÄS

Keihäänheiton pistekisa
Merkitse kentälle heittoviiva ja tästä eteenpäin viivoja parin metrin välein. Määrittele jokaiselle viivavälille pistemäärä, jonka saa heitettyään heittovälineen tähän. Muodosta muutaman hengen joukkueita ja aseta ne jonoon heittoviivan taakse. Anna jokaisen joukkueen ensimmäiselle heittäjälle heittoväline. Heittovälineeksi soveltuvat turbokeihäät, junnukeihäät tai oikeat keihäät. Tehtävänä on yksi joukkueen jäsen kerrallaan heittää palloa tai keihästä mahdollisimman pitkälle. Joukkue merkitsee jokaisen heiton tuoman pistemäärän omalle paperilapulleen. Joukkueen tehtävänä on sovitulla yhteisheittomäärällä kerätä mahdollisimman paljon pisteitä joukkueelleen. Eniten pisteitä saavuttanut joukkue voittaa kisan.

Keihäsmylly
Muodosta ryhmästäsi parillinen määrä muutaman hengen joukkueita siten, että kaksi joukkuetta pelaa peliä toisiaan vastaan. Rajaa pelialue, jonka keskelle sijoitat maalin kahdesta kartiosta tai tolpasta ja alueen kumpaankin päähän joukkueiden heittoviivat. Aseta toinen joukkue toiselle ja toinen toiselle heittoviivalle. Toisella joukkueella on ensin puolustusvuoro ja tästä tulee maalivahti joukkueiden välissä olevaan maaliin puolustamaan omaa puoltaan. Toisella joukkueella on sisävuoro ja tämän joukkueen ensimmäinen yrittää heittää pallon vauhditta/ristiaskelvauhdilla maaliin. Maalivahti puolustaa omaa puoltaan. Mikäli heittävä joukkue saa maalin, saavat he siitä pisteen. Heittovuoro ja puolustusvuoro vaihtuvat jokaisen heittäjän jälkeen vuorotellen joukkueelta toiseen. Heittäjä menee aina heittonsa jälkeen maalivahdiksi. Huolehdi, että pelin aikana heitetään molemmilla käsillä.

KIERROSVIESTI

Jatkuva viesti
Muodostetaan 8 hengen joukkueet. Joukkueen jäsenet jakautuvat 50 metrin välein yleisurheilukentän radalle. Jokaiselle määritellään vaihtoalue esim. 10 metriä (= 5 metriä taaksepäin ja 5 metriä eteenpäin radan 50 metrin kohdista) teipeillä merkaten. Tämän sisällä viestin on vaihduttava. Viestikapulana voidaan käyttää oikean viestikapulan sijasta myös esim. heittorengasta tai sanomalehtipatukkaa. Juostaan niin monta kierrosta, että joukkueen jäsenet ovat takaisin niillä paikoillaan, joilta he lähtivät.

Tarkkuusjuoksurata
Salin ympäri on rakennettu yksinkertainen rata, jonne on sijoiteltu esteitä matkan varrelle. Joukkue juoksee rauhallista vauhtia radan yhdessä läpi ja siitä otetaan aika. Tämän jälkeen joukkueet lähtevät lähtömerkistä valitsemastaan radan kohdasta, tavoitteena juosta tietty määrä kierroksia aikaan, jonka he saivat kokeilukierroksella. Lähimmäksi tavoiteaikaa päässyt joukkue voittaa. Kisaa voidaan jatkaa niin, että seuraavaksi on tavoiteaika alitettava 20 sekunnilla jne.

VOITTO ONNISEN LAJIRADAT (Sis. videot ja PDF-piirroskuvat)

Voitto Onnisen malliradat toimivat harjoitepankkina. Radoissa on kuvattuna jokaisesta lajista useita harjoitteita, jotka kehittävät lajin kannalta tärkeitä taitoja ja ominaisuuksia. Radat korostavat sitä, että laadukkaan lajiharjoituksen luomiseksi ei tarvita urheilukenttää tai yleisurheiluhalleja vaan harjoitukset voidaan rakentaa esimerkiksi koulujen liikuntasaleihin.

TSEMPPIÄ HESE-KISA TREENEIHIN!

Lisätiedot

nuoriso(at)sul.fi tai 050 470 2622 /Piia Jäntti

Yhteistyössä

Hesburger

Nuorisoyleisurheilun yhteistyökumppani Hesburger on ollut mukana Suomen Urheiluliiton kanssa yhteistyössä rakentamassa H-hetki koululiikuntaohjelman perusteita vuodesta 2004. Pitkäjänteisen yhteistyön kautta Hesburger haluaa olla tukemassa alakouluikäisten lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikuntaa tarvitaan jo nuorella iällä rentouttavaksi vastapainoksi jokaisen nuoren arjessa.  Liikunta ja liikkuminen muokkaavat nuorten itsetuntoa, jolla on taas vaikutusta nuorten elämään sekä koulumaailmassa että koulumaailman ulkopuolella – nyt sekä tulevaisuudessa.

TEKO – Terve koululainen

TEKO – Terve koululainen on hanke, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten terveellistä ja turvallista liikuntaa. TEKO on useiden asiantuntijoiden ja käytännön toimijoiden yhteistyöhanke, jota koordinoi Tampereella toimiva UKK-instituutti. Hankkeen kohderyhmänä ovat peruskoulun opettajat ja muu henkilökunta, oppilaat ja heidän vanhempansa. TEKO tuottaa käytännönläheisiä tietopaketteja ja opetusmateriaaleja liikunnan ja terveyskasvatuksen opetukseen. Tämän yhteistyön kautta osa TEKOn materiaaleista muunnetaan alakoulun 5.−6.-luokkalaisille sopivaan muotoon. Yksinkertainen esimerkki fiksusta toiminnasta on monipuolinen ja ohjattu alkuverryttely ennen liikuntasuoritusta. Hese-kisaan rakennettiin yhteistyössä sopiva alku- ja loppuverryttelymalli. Kisalajeihin suunniteltujen verryttelyjen avulla ehkäistään helpolla tavalla liikuntavammoja ja lisätään ennen kaikkea lasten liikunnan iloa.

Fazer Xylimax

Fazerin kaikki täysksylitolituotteet tunnistaa yhteisestä Xylimax-tuotemerkistä. Karkkilassa valmistetuissa Fazer Xylimax -tuotteissa ksylitolin ja maun määrä on maksimoitu, jotta hampaiden hemmottelu olisi mahdollisimman helppoa.Kaikki Fazer Xylimax –tuotteet on makeutettu 100 % ksylitolilla.  Xylimax –tuotteista löytyy makuja niin lapsille kuin aikuisille. Vaihtoehtoja on maistuvista hedelmämauista raikkaisiin minttuihin.

Nuorisoyleisurheilu