Koululaiskilpailu

Hese-kisa on 5-6 luokkalaisille järjestettävä yleisurheilun joukkuekisa, jossa kisataan luokasta muodostuvan joukkueen kanssa koulun, paikkakunnan, piirien ja valtakunnan mestaruuksista.

Info

Koulu- ja kuntakisat toteutetaan koulujen, kuntien ja alueen seurojen välisenä yhteistyönä ennen piirikisoja. Ota yhteyttä paikkakuntasi yleisurheiluseuraan koulukisojen järjestämisestä. Kisan säännöt ja ohjeet löydät näiltä nettisivuilta. Kuntakisoja varten on tehty pöytäkirja ja diplomi, jotka voit ladata sähköisenä materiaalit kohdasta. Jokaisen kunnan kaikki halukkaat joukkueet pääsevät huhti-toukokuussa eri puolilla Suomea järjestettäviin Hese- piirikisoihin. Piirikisojen voittajajoukkueet kutsutaan valtakunnalliseen finaaliin!

Kisat ovat täysin maksuttomia ja kaikki halukkaat koulut saavat osallistua Hese-kisoihin! Hese-kisat ovat osa Suomen Urheiluliiton ja Hesburgerin H-hetki koululiikuntaohjelmaa.

Ilmoittautuminen

www.yleisurheilurekisteri.fi / palvelutunnus: HESE2021(auki 1.9.2020-31.3.2021 asti)
30.11.2020 mennessä ilmoittautuneiden luokkien kesken arvomme kaksi treenipäivää Hese-kisakummien kanssa.
Treenipäivät arvotaan joulukuussa ja voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Kilpailupäivät

Hese-piirikisat kisataan ennen finaalia huhti- ja toukokuun aikana, yhteensä 17 paikkakunnalla. Tässä kevään 2021 kilpailupaikat ja päivämäärät:

Kuopio /Pohjois-Savo  14.4.2021

Rovaniemi /Lappi   14.4.2021

Pori /Satakunta   21.4.2021

Jyväskylä /Keski-Suomi  21.4.2021

Turku /Varsinais-Suomi  22.4.2021

Kotka /Kymenlaakso   27.4.2021

Pajulahti /Lahti    28.4.2021

Oulu /Pohjois-Pohjanmaa  29.4.2021

Joensuu /Pohjois-Karjala   4.5.2021

Savonlinna /Etelä-Savo   6.5.2021

Seinäjoki /Etelä-Pohjanmaa  6.5.2021

Vantaa /Helsinki  7.5.2021

Kajaani /Kainuu   7.5.2021

Lappeenranta /Etelä-Karjala  11.5.2021

Kalajoki /Keski-Pohjanmaa   11.5.2021

Riihimäki /Uusimaa  11.5.2021

Tampere /Häme    11.5.2021

Finaali /Pyynikin urheilukenttä, Tampere  18.5.2021

Finaali

Finaali kilpaillaan Tiistaina 18.5.2021

Paikka: Pyynikin urheilukenttä

Järjestelyistä vastaavat: Tampereen Pyrintö, Sammon 9-luokkalaiset, Suomen Urheiluliitto ja Hesburger.

Finaalitunnelmia voit seurata: 
Facebook: Nuorisoyleisurheilu
Instagram: @nuorisoyleisurheilu #hesekisa #kouluyleisurheilu

Kisalajit

Sukkulaviesti 12 x 60 metriä 

 • Kuusi tyttöä ja kuusi poikaa juoksevat. Tytöt juoksevat samaan aikaan ja pojat samaan aikaan. Tytöt ovat sukkulaviestin ankkureita. Vaihto tapahtuu käsikosketuksella viirikepin takaa.

Pituushyppy

 • Hypätään metrin ponnistusalueelta. Mittaus suoritetaan ponnistusjäljestä alastulojälkeen.

Junnukeihäs

 • Keihästä heitetään 350 gramman muovisella junnukeihäällä. Keihäs heitetään yhdellä kädellä olkapään yli. Heittoon saa ottaa vauhtia.

Kierrosviesti 12 x ratakierros

 • Jokainen oppilas juoksee yhden kierroksen. Kierroksen pituus määräytyy kentän mukaan.
 • Kierrosviestin aloittaa tytöt, ja ankkuriosuuden juoksevat pojat. Tytöt juoksevat samaan aikaan ja pojat samaan aikaan.
 • Vaihto tapahtuu käsikosketuksella merkityllä vaihtoalueella.
 • Kisa aloitetaan sukkulaviestillä ja päätetään jännittävään kierrosviestiin.

Kisasäännöt

 • Joukkueena voi olla 5.luokka, 6.luokka tai yhdysluokka 5.-6., jonka oppilaista aina 6 poikaa ja 6 tyttöä osallistuvat kerrallaan lajeihin.
 • Yhdistäminen voi tapahtua 5-6-luokkien kesken, jos kyseisten luokkien oppilasmäärä on 30 tai pienempi.
 • Tarvittaessa pojan voi korvata tytöllä (jos luokassa ei ole tarpeeksi poikia). Jos pojaksi korvattu tyttö sijoittuu kolmen parhaan joukkoon yksilölajissa, hänen tulos lasketaan poikien tuloksiin, mutta palkinnot jaetaan oman sukupuolen sarjassa.
 • Kenttälajeissa kuuden tytön ja kuuden pojan tulokset lasketaan yhteen joukkueen tulokseksi.
 • Viesteissä 6 poikaa ja 6 tyttöä tekevät joukkueen lajituloksen.
 • Pituudessa ja junnukeihäässä on kaksi suoritusta (kolmas vain, jos ei tulosta)
 • Sukkula- ja kierrosviestissä sijoitus maaliintulojärjestyksen perusteella tai ajan perusteella, mikäli useita eriä
 • Voittaja on pienimmän sijoituspistemäärän saanut joukkue
 • Mikäli kisan lopputuloksessa kaksi tai useampi joukkueista päätyy tasapisteisiin, kierrosviestin paremmuusjärjestys ratkaisee paremmuuden

Tulokset

Alla 2021 tulokset piirikisatulokset pfd-tiedostoissa alla:

Lahti
Lappi+Länsi-Pohja
Satakunta
Keski-Suomi
Kymenlaakso
Varsinais-Suomi
Pohjois-Karjala
Etelä-Karjala
Oulu
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Espoo
Pohjois-Savo
Kainuu
Uusimaa
Häme
Keski-Pohjanmaa

Treenivinkkejä

SUKKULAVIESTI

Starttisukkula
Muodostetaan kaksi joukkuetta. Joukkueesta puolet asettuvat n. 15 metrin päähän starttiviivalle vastapäätä omaa joukkuettaan. Jonojen ensimmäiseksi tulevat ovat valmiit -asennossa. Lähtömerkistä ensimmäinen juoksee vastapuolelle läpäten oman joukkueensa jäsentä olkapäähän, jolloin tämä ponkaisee valmiit -asennosta liikkeelle. Sama toistuu jokaisen juoksijan kohdalla.

Kiihdytys ja karkuun
Ollaan pareittain. Parista toinen (=kiihdyttäjä) juoksee voimakkaasti eteenpäin toisen pitäessä tätä hartioista kiinni. Yhtäkkiä kiinnipitäjä päästää irti hartioista ja koittaa juosta karkuun kiihdyttäjää. Jos kiihdyttäjä saa karkuun juoksijan kiinni ennen maaliviivaa, hän läimäyttää tätä selkään ja yrittää itse juosta karkuun takaisin lähtöpaikalle.

PITUUSHYPPY

Ponnistukset lyhyellä vauhdilla
Hyppyjä lyhyellä vauhdilla ponnistuslaudalta tai muulta pieneltä korokkeelta patjalle. Ponnistuslaudan ja patjan väliin on viritetty kuminauha tms., jonka yli on hypättävä. Ensin otetaan hyppyjä telemark-alastulolla, sitten mätkähdyshyppyjä patjalle, jolloin alastulo tapahtuu istualteen, kädet kiinni varpaissa. Kun kurotus on opittu, voidaan koittaa normaalia alastuloa.

Tasahyppykisa
Muodostetaan joukkueet. Joukkueella on käytössään yhteensä esim. 20 hyppyä. Jokainen joukkueen jäsen hyppää vuorotellen aloittaen aina siitä, mihin edellinen on päässyt. Voittaja on joukkue, joka pääsee hypyillään pisimmälle.

JUNNUKEIHÄS

Keihäänheiton pistekisa
Merkitse kentälle heittoviiva ja tästä eteenpäin viivoja parin metrin välein. Määrittele jokaiselle viivavälille pistemäärä, jonka saa heitettyään heittovälineen tähän. Muodosta muutaman hengen joukkueita ja aseta ne jonoon heittoviivan taakse. Anna jokaisen joukkueen ensimmäiselle heittäjälle heittoväline. Heittovälineeksi soveltuvat turbokeihäät, junnukeihäät tai oikeat keihäät. Tehtävänä on yksi joukkueen jäsen kerrallaan heittää palloa tai keihästä mahdollisimman pitkälle. Joukkue merkitsee jokaisen heiton tuoman pistemäärän omalle paperilapulleen. Joukkueen tehtävänä on sovitulla yhteisheittomäärällä kerätä mahdollisimman paljon pisteitä joukkueelleen. Eniten pisteitä saavuttanut joukkue voittaa kisan.

Keihäsmylly
Muodosta ryhmästäsi parillinen määrä muutaman hengen joukkueita siten, että kaksi joukkuetta pelaa peliä toisiaan vastaan. Rajaa pelialue, jonka keskelle sijoitat maalin kahdesta kartiosta tai tolpasta ja alueen kumpaankin päähän joukkueiden heittoviivat. Aseta toinen joukkue toiselle ja toinen toiselle heittoviivalle. Toisella joukkueella on ensin puolustusvuoro ja tästä tulee maalivahti joukkueiden välissä olevaan maaliin puolustamaan omaa puoltaan. Toisella joukkueella on sisävuoro ja tämän joukkueen ensimmäinen yrittää heittää pallon vauhditta/ristiaskelvauhdilla maaliin. Maalivahti puolustaa omaa puoltaan. Mikäli heittävä joukkue saa maalin, saavat he siitä pisteen. Heittovuoro ja puolustusvuoro vaihtuvat jokaisen heittäjän jälkeen vuorotellen joukkueelta toiseen. Heittäjä menee aina heittonsa jälkeen maalivahdiksi. Huolehdi, että pelin aikana heitetään molemmilla käsillä.

KIERROSVIESTI

Jatkuva viesti
Muodostetaan 8 hengen joukkueet. Joukkueen jäsenet jakautuvat 50 metrin välein yleisurheilukentän radalle. Jokaiselle määritellään vaihtoalue esim. 10 metriä (= 5 metriä taaksepäin ja 5 metriä eteenpäin radan 50 metrin kohdista) teipeillä merkaten. Tämän sisällä viestin on vaihduttava. Viestikapulana voidaan käyttää oikean viestikapulan sijasta myös esim. heittorengasta tai sanomalehtipatukkaa. Juostaan niin monta kierrosta, että joukkueen jäsenet ovat takaisin niillä paikoillaan, joilta he lähtivät.

Tarkkuusjuoksurata
Salin ympäri on rakennettu yksinkertainen rata, jonne on sijoiteltu esteitä matkan varrelle. Joukkue juoksee rauhallista vauhtia radan yhdessä läpi ja siitä otetaan aika. Tämän jälkeen joukkueet lähtevät lähtömerkistä valitsemastaan radan kohdasta, tavoitteena juosta tietty määrä kierroksia aikaan, jonka he saivat kokeilukierroksella. Lähimmäksi tavoiteaikaa päässyt joukkue voittaa. Kisaa voidaan jatkaa niin, että seuraavaksi on tavoiteaika alitettava 20 sekunnilla jne.

VOITTO ONNISEN LAJIRADAT (Sis. videot ja PDF-piirroskuvat)

Voitto Onnisen malliradat toimivat harjoitepankkina. Radoissa on kuvattuna jokaisesta lajista useita harjoitteita, jotka kehittävät lajin kannalta tärkeitä taitoja ja ominaisuuksia. Radat korostavat sitä, että laadukkaan lajiharjoituksen luomiseksi ei tarvita urheilukenttää tai yleisurheiluhalleja vaan harjoitukset voidaan rakentaa esimerkiksi koulujen liikuntasaleihin.

TSEMPPIÄ HESE-KISA TREENEIHIN!

Lisätiedot

nuoriso(at)sul.fi tai 050 470 2622 /Piia Jäntti

Yhteistyössä

Hesburger

Nuorisoyleisurheilun yhteistyökumppani Hesburger on ollut mukana Suomen Urheiluliiton kanssa yhteistyössä rakentamassa H-hetki koululiikuntaohjelman perusteita vuodesta 2004. Pitkäjänteisen yhteistyön kautta Hesburger haluaa olla tukemassa alakouluikäisten lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikuntaa tarvitaan jo nuorella iällä rentouttavaksi vastapainoksi jokaisen nuoren arjessa.  Liikunta ja liikkuminen muokkaavat nuorten itsetuntoa, jolla on taas vaikutusta nuorten elämään sekä koulumaailmassa että koulumaailman ulkopuolella – nyt sekä tulevaisuudessa.

TEKO – Terve koululainen

TEKO – Terve koululainen on hanke, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten terveellistä ja turvallista liikuntaa. TEKO on useiden asiantuntijoiden ja käytännön toimijoiden yhteistyöhanke, jota koordinoi Tampereella toimiva UKK-instituutti. Hankkeen kohderyhmänä ovat peruskoulun opettajat ja muu henkilökunta, oppilaat ja heidän vanhempansa. TEKO tuottaa käytännönläheisiä tietopaketteja ja opetusmateriaaleja liikunnan ja terveyskasvatuksen opetukseen. Tämän yhteistyön kautta osa TEKOn materiaaleista muunnetaan alakoulun 5.−6.-luokkalaisille sopivaan muotoon. Yksinkertainen esimerkki fiksusta toiminnasta on monipuolinen ja ohjattu alkuverryttely ennen liikuntasuoritusta. Hese-kisaan rakennettiin yhteistyössä sopiva alku- ja loppuverryttelymalli. Kisalajeihin suunniteltujen verryttelyjen avulla ehkäistään helpolla tavalla liikuntavammoja ja lisätään ennen kaikkea lasten liikunnan iloa.

Fazer Xylimax

Fazerin kaikki täysksylitolituotteet tunnistaa yhteisestä Xylimax-tuotemerkistä. Karkkilassa valmistetuissa Fazer Xylimax -tuotteissa ksylitolin ja maun määrä on maksimoitu, jotta hampaiden hemmottelu olisi mahdollisimman helppoa.Kaikki Fazer Xylimax –tuotteet on makeutettu 100 % ksylitolilla.  Xylimax –tuotteista löytyy makuja niin lapsille kuin aikuisille. Vaihtoehtoja on maistuvista hedelmämauista raikkaisiin minttuihin.

Nuorisoyleisurheilu