SUOMEN URHEILULIITON VALMENNUSRYHMÄT ALKAEN SYKSY 2024
TEAM FINLAND -ohjelma (TF-ohjelma) kattaa Suomen yleisurheilun maajoukkuetoiminnan kokonaisuuden. TF-ohjelma on toiminnallinen ohjelmakokonaisuus huipulle tähtääville yläkoululaisille, huippu-urheilupotentiaalisille nuorille ja huippu-urheilijoille sekä heidän henkilökohtaisille valmentajilleen. Ohjelman avulla autetaan, tuetaan ja mahdollistetaan urheilijoiden ja valmentajien laadukasta valmentautumis- ja kilpailutoiminnan toteuttamista.
TF-ohjelman toiminnallisen rungon muodostaa yhtenäinen ja progressiivinen Team Finland -valmennusryhmäpolku (TF-polku). TF-polulla on kolme valmennusryhmätasoa: Team Finland -huiput, Team Finland -nuoret ja Team Finland -juniorit. Jokaiseen valmennusryhmätasoon on määritelty omat erilliset valintaperiaatteet ja jokaisessa valmennusryhmässä on oma toimintasuunnitelma ja sisältökokonaisuus. TF-ohjelman kokonaissuunnitelma ja valmennusryhmäkohtainen tarkempi toimintasuunnitelma laaditaan vuosittain yhdeksi toimintakaudeksi kerrallaan. Toimintakausi alkaa lokakuun alussa ja päättyy seuraavan vuoden syyskuun loppuun.
Kaikkien urheilijoiden valmennusprosessin perustana on valmentajajohtoinen, riittävän yksilöllinen ja kokonaisvaltainen, laadukas päivittäisharjoittelu, mihin liittyy mm. systemaattinen harjoittelun, suorituskyvyn, tekniikan ja terveyden seuranta. TF-ohjelman tavoitteena on mahdollistaa urheilijoille ja valmentajille valmennusprosessin tueksi mm. leiritys-, asiantuntija- ja tukipalveluita sekä harjoitusolosuhteita.
TF-huiput valmennusryhmän urheilijoiden tavoitteena on yksilöllisen suorituskyvyn, tuloksen ja menestyksen maksimointi sekä menestyminen vuosittain kansainvälisissä arvokilpailuissa – vähintäänkin Euroopan mestaruuskisatasolla.
TF-huiput valmennusryhmän urheilijoille ja heidän valmentajilleen tarjottavan henkilökohtaisen valmennustuen kokonaisuus ja kohdennukset määräytyvät urheilija-valmentajakeskustelujen, valmennusprosessin seurannan ja suunnittelun sekä tarveharkintaisuuden perusteella. Henkilökohtaisen valmennustuen kokonaisuuteen vaikuttaa oleellisesti myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön mahdollisesti urheilijaan ja urheilijan valmentajaan kohdistama tehostamistuki lajiliitolle. Arvokilpailutoiminta ja muun kansainvälisen kilpailutoiminnan tuki, TF-huiput valmennusryhmän yhteistoiminta, tuki valmentajien osaamisen kehittämiseen ja toimintaedellytyksiin sekä yleisurheilukeskustoiminta ovat kiinteä osa TF-huiput valmennusryhmän urheilijoiden ja valmentajien TF-ohjelman kokonaisuutta.
Yksilöllinen laadukas valmennusprosessikokonaisuus ja sen tukeminen pyritään mahdollistamaan ja toteuttamaan, mahdollisuuksien mukaan, lajiliiton ja urheilijan seuran sekä muiden huippu-urheilutoimijoiden, kuten urheiluakatemioiden, yhteisresursoinnin ja -toiminnan avulla.
TF-huiput valmennusryhmän urheilijoiden kanssa SUL laatii kirjallisen urheilijasopimuksen. Sopimuksessa on huomioituna myös henkilökohtaiset valmentajat. Henkilökohtaisten valmentajien kanssa, joiden valmennustoiminnan toteuttamiseen ohjataan erityistä taloudellista tukea, laaditaan erillinen valmentajasopimus.
TF-nuoret
TF-nuoret valmennusryhmän urheilijoiden tavoitteena on huippu-urheiluun tähtäävä kokonaisvaltainen valmentautuminen, lajikohtaisen harjoitettavuuden kehittäminen, kilpaileminen lähivuosina kansainvälisissä nuorten arvokilpailuissa ja menestyminen tulevaisuudessa yleisen sarjan arvokilpailuissa.
TF-nuorten valmentautumisen ydin on urheilijan ja valmentajan toteuttama laadukas kokonaisvaltainen päivittäisharjoittelu. TF-ohjelman tavoitteena ja tarkoituksena on auttaa, tukea ja mahdollistaa laadukkaan valmennus- ja harjoitustoiminnan toteuttaminen. Ohjelman tarjoama apu, tuki ja mahdollistaminen, esim. kansainvälisen kilpailu- ja harjoitustoiminnan osalta, on progressiivisesti kasvavaa siirryttäessä nuorten arvokisaikäluokissa sarjasta U18 sarjaan U20 ja edelleen sarjaan U23.
TF-nuoret valmennusryhmän urheilijoiden ja heidän valmentajiensa TF-ohjelma rakentuu lajiliiton arvokilpailutoiminnasta, toisen asteen urheiluoppilaitostoiminnasta, leirityksestä, tuesta valmentajien osaamisen kehittämiseen ja toimintaedellytyksiin sekä yleisurheilukeskustoiminnasta – ja U23 sarjalaisten osalta myös kansainvälisestä harjoitus- ja kilpailutoiminnasta. Ohjelmassa mukanaolo edellyttää harjoittelun, fyysisen suorituskyvyn, lajitekniikan ja terveydentilan säännöllistä seurantaa sekä sitoutumista leiritykseen, valmentajasparritoimintaan ja muuhun valmennuksen osaamisen kehittämiseen.
Leiritys toteutetaan koulutusohjeen mukaisella tavalla osana TF-nuoret valmennusryhmän vuosittaista toimintasuunnitelmaa. Toisen asteen oppilaitostoimintaa toteutetaan TF-koulutusohjeen puitteissa oppilaitoskohtaisin ratkaisuin niin, että valmennustoiminta niveltyy ja tukee urheilijan valmennusprosessin kokonaisuutta mahdollisimman hyvin.
TF-ohjelma ja laadukkaan valmennusprosessikokonaisuuden mahdollistaminen ja tukeminen pyritään toteuttamaan erityisesti urheilijan seuran, lajiliiton, yleisurheilukeskuksen ja alueellisen urheiluakatemian yhteistoiminnan ja -resursoinnin avulla.
TF-juniorit
TF-juniorit valmennusryhmän urheilijoiden tavoitteena on tavoitteellisesta kilpaurheilusta innostuminen, kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi kasvun merkityksen ymmärtäminen, oppiminen ja kehittyminen sekä lajiryhmäkohtaisen harjoitettavuuden parantaminen.
TF-juniorit valmentautumisen ydin on urheilijan ja valmentajan toteuttama laadukas kokonaisvaltainen päivittäisharjoittelu. TF-ohjelman tavoitteena ja tarkoituksena on auttaa, tukea ja mahdollistaa laadukkaan valmennustoiminnan toteuttaminen.
TF-juniorit valmennusryhmän urheilijoiden ja heidän valmentajiensa TF-ohjelma rakentuu kotimaanleirityksestä, koulutuksellisesta tuesta valmentajien osaamisen kehittämiseen ja kokonaisvaltaiseen urheilijaksi kasvuun sekä urheilijoiden urapolkuohjauksesta. Ohjelmassa mukanaolo edellyttää harjoittelun, fyysisen suorituskyvyn, lajitekniikan ja terveydentilan säännöllistä seurantaa sekä sitoutumista leiritystoimintaan. Leirityskokonaisuus toteutetaan koulutusohjeen mukaisella tavalla osana TF-juniorit valmennusryhmän toimintasuunnitelmaa.
TF-ohjelman ja laadukkaan valmennusprosessikokonaisuuden mahdollistaminen ja tukeminen pyritään toteuttamaan erityisesti urheilijan seuran ja lajiliiton yhteistyönä.