Pääkaupunkiseudun yleisurheilukeskus

Diari Sharifi

Valmennuspäällikkö

Pääkaupunkiseudun yleisurheilukeskus

p. 044-5656795

diari.sharifi@urhea.fi

 

Pääkaupunkiseudun yleisurheilukeskus syntyy Suomen Urheiluliiton, kärkiseurojen ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Urhean, tiiviistä yhteistyöstä. Kaikkien pääkaupunkiseudulla valmentautuvien urheilijoiden (vähintään 16v. / 2. asteen opiskelu) suositellaan hakeutuvan Urhean jäseniksi urhea.fi/ota-yhteytta/haku-urheaan/

Sisäharjoituspaikat

PK-SEUDUN YLEISURHEILUKESKUKSEN SISÄHARJOITUSPAIKAT JA HARJOITUSKORTIT 2023-2024

Liikuntamyllyssä ja Eläintarhan tunnelissa voi harjoitella vapaavuoroilla sekä SUL:n varaamilla vuoroilla. SUL-vuoroilla voivat harjoitella SM-tasoiset ja -ikäiset yleisurheilijat (2010s. ja vanhemmat), jotka kuuluvat alla listattuihin seuroihin*, sekä Olympiavalmennuskeskus-urheilijat (OVK) ja akatemiakortin omaavat urheilijat.

*) SUL-vuorojen seurat: HKV, HIFK, ViipU, TapE, HelsTa, EspTa, EsboIF, LeppSi, KU-58, VantSa, IfSibboV, BorgåAk, NurmijYU, HyvsU, KeskiUYU, RiihimKi

Liikuntamyllyn vakiovuorot 23-24

URHEA-hallissa voi harjoitella OVK-kortilla (Team Finland, nuorten Team Finland, aikuisten maajoukkue) ja akatemiakortilla. Akatemiakortin hinta on 250e, oikeudet ladataan Urhea-hallin vastaanotossa HSL-matkakortille tai Plussa-korttiin, jossa on lähilukuominaisuus.

Urhean vakiovuorot 23-24

Kameleonten-halli on avattu yleisurheilukäyttöön syksyllä 2023. Tiedote Kameleontenista

Valmentajat

Yleisurheilukeskuksen valmentajat


Harri Laiho

Keskusvalmentaja, NOV
Urhea
HAA-ohjelma, valinta- ja huippuvaiheen valmennus

Jani Lehtinen

SUL kilpakävelyn lajivalmentaja, NOV
Espoon Tapiot

Olli-Pekka Mykkänen

Keskusvalmentaja, parayleisurheilun nuorten päävalmentaja
Urhea
Mäkelänrinteen lukio, nuorten parayleisurheilu

Mikko Peltonen

Urhea
SUL parayleisurheilun päävalmentaja

Diari Sharifi

Keskusvalmentaja
Urhea
valinta- ja huippuvaiheen valmennus

Mikael Ylöstalo

Keskusvalmentaja, NOV
Urhea
huippuvaiheen valmennus, pika- ja aitajuoksut

 

Mäkelänrinteen lukiovalmennus

Mäkelänrinteen lukion valmennustiimiin kuuluvat Tiimin muut jäsenet ovat Harri Laiho, Olli-Pekka Mykkänen, Olli Pulkkanen, Diari Sharifi ja  Reijo Siitonen.

Jos olet kiinnostunut Mäkelänrinteen urheilulukion yleisurheilutoiminnasta, ota yhteyttä Diari Sharifiin 044-5656795, diari.sharifi@urhea.fi.

HAA-ohjelma

Helsinki Athletics Academy, HAA-ohjelma

HAA-ohjelma on Mäkelänrinteen lukion, Suomen Urheiluliiton ja Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian yhteistyössä toteuttama valmennusohjelma. Ohjelma on tarkoitettu Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalle valituille yleisurheilijoille, joiden päälaji löytyy pika- ja aitajuoksuista, hypyistä tai moniotteluista. Ohjelman tarkoituksena on antaa urheilijoille mahdollisimman hyvät valmiudet kehittyä urheilijana pitkällä tähtäimellä ja saavuttaa oman potentiaalin mukaista urheilumenestystä uran huippuvaiheessa aikuisiällä.

Harjoittelu

Harjoittelua ohjaa pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa ensimmäisen kahden vuoden aikana keskeiset kehityskohteet ovat urheilijan yleisessä urheilullisuudessa ja harjoitettavuudessa. Harjoittelu on monipuolista, määrällisesti riittävää ja nousujohteista, ja keskiössä on urheilijan kasvun tukeminen. Lajiharjoittelun ja lajiin liittyvän ominaisuusharjoittelun lisäksi harjoitteluun kuuluu säännöllisesti myös fysioterapeutin ohjaamia harjoituksia sekä muiden lajien (mm. voimistelu, kamppailulajit, pallopelit) harjoittelua. Lukiovaiheen jälkipuoliskolla harjoittelun painopiste siirtyy asteittain urheilijan lajivalinnan tukemiseen ja päälajin suuntaisessa harjoittelussa erikoistumiseen. Harjoittelu tapahtuu ryhmässä ja ryhmä on muutenkin kiinteä osa urheilijan arkea, silti harjoittelu suunnitellaan ja toteutetaan jokaisen urheilijan yksilöllisiin tarpeisiin vastaten.

HAA-ohjelman päävalmentajana toimii SUL:n pääkaupunkiseudun valmennuskeskuksen ammattivalmentaja Harri Laiho (NOV).

Arki ja opiskelu

Urheilijan arki on suunniteltu niin, että aikaa on riittävästi niin harjoittelulle, opiskelulle, kuin palautumisellekin. Hyvä opintojen ohjaus varmistaa, että opiskelut sujuvat suunnitellusti ja kunnollisesti. Lukion jälkeisen vaiheen kokonaisuus (jatko-opiskelupaikka ja uusi valmennus) katsotaan yhdessä kuntoon. HAA-ohjelman harjoituskauden esimerkkiviikko:

Urhea-kampus mahdollistaa harjoittelun ja opiskelun lisäksi myös asumisen ja ruokailut samassa paikassa. Lisätietoa löydät tästä www.urheakoti.fi

Asiantuntijatoiminta

Urheilijan valmentautumisen tukena HAA-ohjelman osana toimivat Urhean asiantuntijat. Tiimiin kuuluu urheilufysioterapeutti, urheilulääkäri, psyykkinen valmentaja ja ravitsemusvalmentaja. Tiimi kokoontuu säännöllisin väliajoin yhdessä valmentajien kanssa varmistaen, että urheilijoiden tilanteet ovat kunnossa. Asiantuntijat ovat mukana myös harjoittelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Painopiste on ennaltaehkäisevässä ja terveyttä edistävässä toiminnassa, mutta tarvittava yksilöllinen tuki ja apu on matalalla kynnyksellä saatavilla heti tarvittaessa. Akatemian kaksoisura-asiantuntija ja KIHU:n valmennuksen asiantuntija ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa valmennuksen kanssa. Liikuntakeskus Pajulahden kanssa toteutetaan säännöllistä testausta ja leiritystä.

Haku HAA-ohjelmaan ja pääsykriteerit

HAA-ohjelma on tarkoitettu teholajien urheilijoille, jotka on valittu Mäkelänrinteen urheilulukion tai Brändö Gymnasiumin urheilulinjoille. Urheilijalta odotetaan- useamman vuoden määrällisesti riittävää ja monipuolista harjoitustaustaa- intoa, uskoa, asennetta ja tahtoa kehittymiseen pitkällä tähtäimellä niin, että lukioiässä harjoittelu keskittyy huippu-urheilun edellytysten kehittämiseen monipuolisen ja määrällisesti riittävän harjoittelun kautta.

Mukaan ohjelmaan haetaan lukion aloittamisen yhteydessä, mutta hakea voi mukaan myös myöhemmin lukio-opintojen aikana, esimerkiksi toisen opiskeluvuoden alkaessa. Jos olet kiinnostunut HAA-ohjelmasta, ole yhteydessä Diari Sharifiin tai Harri Laihoon (yhteystiedot alla). Kiinnostuneille järjestetään haastattelu valmentajan kanssa, jonka pohjalta päätös tehdään.

Lisätiedot:
Harri Laiho, p. 050-5601449, harri.laiho@urhea.fi
Diari Sharifi, p. 0445656795, diari.sharifi@urhea.fi

Asiantuntijatuki

Asiantuntijatuki urheilijoille ja valmentajille

Urhean kärkiurheilijoille suunnatun asiantuntijatuen lisäksi loppuvuoden 2023 aikana käynnistyy Urhea Sportti -yritystoiminta, joka tarjoaa laadukkaita fysioterapia-, lihashuolto- ja fyysisen testauksen palveluita kohtuuhintaan. Toiminnan käynnistymisestä tiedotetaan lisää lähiaikoina.

Urheilijat

SUL valmennusryhmiin 2023-2024 valitut pk-seudulla harjoittelevat urheilijat päivittyvät lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Kestävyysjuoksun yhteisharjoitukset

2022-2023:

Pääkaupunkiseudun yhteistreenit kestävyysjuoksijoiden osalta pyörivät tammi-maaliskuussa stadionin sisäradalla torstaisin klo 16-18 (vähintään 17-vuotiaat A-luokan urheilijat).

Keväällä ja syksyllä yhteisharjoittelua toteutetaan Pirkkolassa:

Kokoontuminen tiistaisin klo 17.00 Pirkkolan urheilukentän huoltorakennuksen edessä. Harjoituksen pääteemana on vauhtikestävyysalue.
Harjoituksen kulku:
Klo 17.00  Alkuverryttely
Klo 17.20  Herättelyt (liikkuvuus ja koordinaatiot)
Klo  17.45 Vauhtikestävyysharjoitus
n. klo 18.30 Loppuverryttely ja rullaukset
Harjoitus tehdään useammassa eri ryhmässä.
Nuorempien ryhmää (10 – 14-vuotiaat) vetää valmentaja Joonas Lehtinen. 15 – 20-vuotiaiden ryhmästä vastaa Markku Rimpiläinen ja aikuisten ryhmän vetäjinä toimivat Joni Oilinki ja Tommy Ekblom.
Aikuisten ryhmässä vetomatkat vaihtelevat riippuen urheilijan päämatkasta.
Uusiakin kasvoja mahtuu mukaan keskuspuiston poluille. Ryhmäharjoittelu ja sen mukana tuleva kaverin sparraus tuo sopivaa lisävirikettä tekemiseen.
Tarkempia tietoja kestävyysjuoksun yhteisharjoituksista voi kysellä
Tommy Ekblomilta puh. 0400 772625.