Pääkaupunkiseutu – URHEA

Eeva Kantomäki
SUL:n nuorten valmennuspäällikkö.
Kantomäki hoitaa Pääkaupunkiseudun keskuksen asioita muiden töiden ohella toistaiseksi
050-3947123
eeva.kantomaki@sul.fi
Suomen Urheiluliitto tekee tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Urhean, sekä alueen seurojen kanssa. Kaikkien pääkaupunkiseudulla valmentautuvien urheilijoiden (vähintään 16v. / 2. asteen opiskelu) suositellaan liittyvän Urheaan.
Suomen Urheiluliitto on osakkaana Urhea-hallissa, jossa aloitti toimintansa elokuussa 2021 uusi olympiavalmennuskeskus. Olympiavalmennuskeskus palvelee ensisijaisesti kansainväliselle huipulle tähtääviä ja siellä jo olevia urheilijoita, mutta osin myös kansallista tasoa ja seurakenttää.
Urhea-hallin yleisurheilutilassa on olosuhteet pika-aitajuoksuun (130m suora), pituussuuntaisiin hyppyihin sekä osaan heittolajeista. Lisäksi hallissa on lajeille yhteinen, kattava voimailutila ja muuta yleisharjoittelutilaa.
Talviharjoitteluolosuhteet
Kaikkien yleisurheilun sisähallien vakiovuorot löydät täältä:
Hki yu-vuorot 2022-23
Liikuntamylly, Eläintarhan tunneli, Urhea-halli
Liikuntamyllyn ja Eläintarhan tunnelin SUL-vuoroilla voivat harjoitella SM-tasoiset ja -ikäiset yleisurheilijat (2009s. ja vanhemmat), jotka kuuluvat alla listattuihin seuroihin*, sekä SUL-valmennusryhmäurheilijat ja yksittäiset SM-tason urheilijat, jotka asuvat Helsingin alueella, mutta edustavat kauempana sijaitsevaa kotiseuraansa (harjoitteluoikeudet keskuksen valmennuspäällikön kautta).
*) HKV, HIFK, VU, Tapiot, Esbo IF, KU-58, Vantaan Salamat, Tapanilan Erä, Helsingin Tarmo, IF Sibbo-Vargarna, Riihimäen Kisko, NYU, Borgå Akilles, LeSi.
URHEA-hallin yleisurheilutilassa (-2 kerros) voivat harjoitella akatemiavuoroilla SUL:n valmennusryhmiin kuuluvat urheilijat sekä Märskyn, PV:n Urheilujoukkojen ja Urhea-asunnoissa asuvat urheilijat. Urhean 3-tason urheilijat voivat käyttää SUL:n viikonloppuvuoroja, jotka ovat lauantaisin klo 12-14 ja sunnuntaisin klo 11-14. Käyttö vaatii Urhean akatemiakortin, jonka voi ostaa Urheasta 195 euron vuosihintaan.
Kaikki Urhean yleisurheilijat voivat käyttää hallin voimaharjoittelutilaa sekä yleisharjoittelutilaa (lyhyt 60m suora / -1 kerros) kaikkina aikoina. Urhea-hallin tiloja käyttääkseen tulee hankkia Urhean akatemiakortti. Info akatemiakortista ja ohjeet sen hankintaan löytyvät täältä: PKseutu KESKUS HARJOITTELUKORTIT_2022-2023
Kesäharjoitteluolosuhteet
Eläintarhan urheilukenttä
Eläintarhan urheilukenttä toimii yleisurheilijoiden pääharjoittelupaikkana kesäaikaan.
Valmentajat
Valmennuskeskuksessa toimivat valmentajat
Pääkaupunkiseudun valmennuskeskuksessa toimii useita päätoimisia yleisurheiluvalmentajia.
Mikael Ylöstalo
Keskusvalmentaja (pika-aitajuoksut)
Urhea
Jani Lehtinen
Kilpakävelyn NOV
Espoon Tapiot
Harri Laiho
Keskusvalmentaja, NOV
(HAA-ohjelma / Mäkelänrinteen lukio + henkilökohtainen aikuisvalmennus)
Urhea
Diari Sharifi
Keskusvalmentaja
(HAA-ohjelma / Mäkelänrinteen lukio + henkilökohtainen aikuisvalmennus)
Urhea
Olli-Pekka Mykkänen
Keskusvalmentaja, nuorten parayleisurheilu
Urhea
Mäkelänrinteen lukiovalmennus
Mäkelänrinteen lukiovalmennuksessa toimii 5 valmentajaa.
Teholajien valmennustiimi:
Valmennustiimiä vetää Diari Sharifi. Tiimin muut jäsenet ovat Harri Laiho, Ville Halonen ja Reijo Siitonen. Kestävyyslajien harjoituksista vastaa Olli Pulkkanen.
Jos olet kiinnostunut Mäkelänrinteen urheilulukion yleisurheilutoiminnasta, ota yhteyttä Diari Sharifiin 044-5656795, diari.sharifi(at)urhea.fi.
HAA-ohjelma
Helsinki Athletics Academy, HAA-ohjelma
HAA-ohjelma on Mäkelänrinteen lukion, Suomen Urheiluliiton ja Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian yhteistyössä toteuttama valmennusohjelma. Ohjelma on tarkoitettu Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalle valituille yleisurheilijoille, joiden päälaji löytyy pika- ja aitajuoksuista, hypyistä tai moniotteluista. Ohjelman tarkoituksena on antaa urheilijoille mahdollisimman hyvät valmiudet kehittyä urheilijana pitkällä tähtäimellä ja saavuttaa oman potentiaalin mukaista urheilumenestystä uran huippuvaiheessa aikuisiällä.
Harjoittelu
Harjoittelua ohjaa pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa ensimmäisen kahden vuoden aikana keskeiset kehityskohteet ovat urheilijan yleisessä urheilullisuudessa ja harjoitettavuudessa. Harjoittelu on monipuolista, määrällisesti riittävää ja nousujohteista, ja keskiössä on urheilijan kasvun tukeminen. Lajiharjoittelun ja lajiin liittyvän ominaisuusharjoittelun lisäksi harjoitteluun kuuluu säännöllisesti myös fysioterapeutin ohjaamia harjoituksia sekä muiden lajien (mm. voimistelu, kamppailulajit, pallopelit) harjoittelua. Lukiovaiheen jälkipuoliskolla harjoittelun painopiste siirtyy asteittain urheilijan lajivalinnan tukemiseen ja päälajin suuntaisessa harjoittelussa erikoistumiseen. Harjoittelu tapahtuu ryhmässä ja ryhmä on muutenkin kiinteä osa urheilijan arkea, silti harjoittelu suunnitellaan ja toteutetaan jokaisen urheilijan yksilöllisiin tarpeisiin vastaten.
HAA-ohjelman valmentajina toimivat SUL:n pääkaupunkiseudun valmennuskeskuksen ammattivalmentajat Harri Laiho (NOV) ja Diari Sharifi.
Arki ja opiskelu
Urheilijan arki on suunniteltu niin, että aikaa on riittävästi niin harjoittelulle, opiskelulle, kuin palautumisellekin. Hyvä opintojen ohjaus varmistaa, että opiskelut sujuvat suunnitellusti ja kunnollisesti. Lukion jälkeisen vaiheen kokonaisuus (jatko-opiskelupaikka ja uusi valmennus) katsotaan yhdessä kuntoon. HAA-ohjelman harjoituskauden esimerkkiviikko:
Urhea-kampus mahdollistaa harjoittelun ja opiskelun lisäksi myös asumisen ja ruokailut samassa paikassa. Lisätietoa löydät tästä www.urheakoti.fi
Asiantuntijatoiminta
Urheilijan valmentautumisen tukena HAA-ohjelman osana toimivat Urhean asiantuntijat. Tiimiin kuuluu urheilufysioterapeutti, urheilulääkäri, psyykkinen valmentaja ja ravitsemusvalmentaja. Tiimi kokoontuu säännöllisin väliajoin yhdessä valmentajien kanssa varmistaen, että urheilijoiden tilanteet ovat kunnossa. Asiantuntijat ovat mukana myös harjoittelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Painopiste on ennaltaehkäisevässä ja terveyttä edistävässä toiminnassa, mutta tarvittava yksilöllinen tuki ja apu on matalalla kynnyksellä saatavilla heti tarvittaessa. Akatemian kaksoisura-asiantuntija ja KIHU:n valmennuksen asiantuntija ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa valmennuksen kanssa. Liikuntakeskus Pajulahden kanssa toteutetaan säännöllistä testausta ja leiritystä.
Haku HAA-ohjelmaan ja pääsykriteerit
HAA-ohjelma on tarkoitettu teholajien urheilijoille, jotka on valittu Mäkelänrinteen urheilulukion tai Brändö Gymnasiumin urheilulinjoille. Urheilijalta odotetaan- useamman vuoden määrällisesti riittävää ja monipuolista harjoitustaustaa- intoa, uskoa, asennetta ja tahtoa kehittymiseen pitkällä tähtäimellä niin, että lukioiässä harjoittelu keskittyy huippu-urheilun edellytysten kehittämiseen monipuolisen ja määrällisesti riittävän harjoittelun kautta.
Mukaan ohjelmaan haetaan lukion aloittamisen yhteydessä, mutta hakea voi mukaan myös myöhemmin lukio-opintojen aikana, esimerkiksi toisen opiskeluvuoden alkaessa. Jos olet kiinnostunut HAA-ohjelmasta, ole yhteydessä Diari Sharifiin (yhteystiedot alla). Kiinnostuneille järjestetään haastattelu valmentajien kanssa, jonka pohjalta päätös tehdään.
Lisätiedot:
Diari Sharifi, p. 0445656795, diari.sharifi(at)urhea.fi
Harri Laiho, p. 050-5601449, harri.laiho(at)urhea.fi
Asiantuntijapalvelut
Urheiluliitto tekee tiivistä yhteistyötä Urhean asiantuntijoiden kanssa
Urhean asiantuntijatoimintaa koordinoi Mika Saari.
Kaksoisuraan liittyvissä asioissa auttaa Juha Dahlström.
Fysioterapiasta Urheassa vastaa Juha Koistinen.
Voit lukea lisää asiantuntijatoiminnasta Urhean sivuilta, sieltä löydät myös ajantasaiset yhteystiedot. Voit kysyä lisää myös pääkaupunkiseudun valmennuspäälliköltä.
Urheilijat
Pääkaupunkiseudulla valmentautuu vuosittain noin 50 SUL:n valmennusryhmiin kuuluvaa urheilijaa, joista vuosittain noin kymmenen urheilijaa ovat HUY:n tukiurheiijoita sekä OKM:n apurahaurheilijoita.Urheiluakatemiat kategorisoivat urheilijoita. Urhean kategorisointi löytyy täältä: Kategorisointi
SUL:n valmennusryhmäurheilijat:
SUL VALMENNUSRYHMÄURHEILIJAT 2022-23
TEAM FINLAND
Berg Vilma
Etelätalo Lassi
Kemppinen Lotta
Korte Annimari
Kotaja Amanda
Kujanpää Urho
Lampela Elina
Lappalainen Sara
Lehikoinen Viivi
Lounela Iida
Manni Henry
Mäkelä Kristiina
Määttänen Eveliina
Partanen Aku (Veli-Matti)
Piispanen Toni
Raitanen Topi
Salminen Senni
Samuelsson Samuli
TEAM FINLAND NUORET
Andersson Saga
Andersson Silja
Karell Emilia
Laine Topias
Lampinen Max
Mattila Nea
Suominen Vivian´
MAAJOUKKUE
Aalto Eljas
Blomqvist Jonni
Bäck Kristian
Hava Joni
Kalliokulju Valtteri
Kaukolahti Tuomas
Keskitalo Saara
Kuikka Tiia
Lampinen Ville
Miettinen Suvi
Mäkitörmä Senja
Määttänen Jaakko
Mörö Oskari
Nurmi Enni
Pursiainen Anna
Saleva Eero
Siirtola Anni
Takala Teo
Westling Viola
MAAJOUKKUE NUORET
Davidila Aaro
Fogelholm Minea
Francis Sara
Iricncheev Sajan
Juslin Noora
Karell Malin
Kemppaala Karlos
Kokkonen Tanja
Komi Matias
Lee Benjamin
Perttilä Teresa
Pränni Antti
Seisto Ellen
Tervo Liina
Vakkilainen Jenna
Kestävyysjuoksun yhteisharjoitukset
Pääkaupunkiseudun yhteistreenit kestävyysjuoksijoiden osalta pyörivät tammi-maaliskuussa stadionin sisäradalla torstaisin klo 16-18 (vähintään 17-vuotiaat A-luokan urheilijat).
Keväällä ja syksyllä yhteisharjoittelua toteutetaan Pirkkolassa: