Pääkaupunkiseutu – URHEA

Eeva Kantomäki

SUL:n nuorten valmennuspäällikkö.
Kantomäki hoitaa Pääkaupunkiseudun keskuksen asioita muiden töiden ohella toistaiseksi

050-3947123

eeva.kantomaki@sul.fi

Suomen Urheiluliitto tekee tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Urhean, sekä alueen seurojen kanssa. Kaikkien pääkaupunkiseudulla valmentautuvien urheilijoiden (vähintään 16v. / 2. asteen opiskelu) suositellaan liittyvän Urheaan.

Suomen Urheiluliitto on osakkaana Urhea-hallissa, jossa aloitti toimintansa elokuussa 2021 uusi olympiavalmennuskeskus. Olympiavalmennuskeskus palvelee ensisijaisesti kansainväliselle huipulle tähtääviä ja siellä jo olevia urheilijoita, mutta osin myös kansallista tasoa ja seurakenttää.

Urhea-hallin yleisurheilutilassa on olosuhteet pika-aitajuoksuun (130m suora), pituussuuntaisiin hyppyihin sekä osaan heittolajeista. Lisäksi hallissa on lajeille yhteinen, kattava voimailutila ja muuta yleisharjoittelutilaa.

Talviharjoitteluolosuhteet

Kaikkien yleisurheilun sisähallien vakiovuorot löydät täältä:

Hki yu-vuorot 2022-23

Liikuntamylly, Eläintarhan tunneli, Urhea-halli

Liikuntamyllyn ja Eläintarhan tunnelin SUL-vuoroilla voivat harjoitella SM-tasoiset ja -ikäiset yleisurheilijat (2009s. ja vanhemmat), jotka kuuluvat alla listattuihin seuroihin*, sekä SUL-valmennusryhmäurheilijat ja yksittäiset SM-tason urheilijat, jotka asuvat Helsingin alueella, mutta edustavat kauempana sijaitsevaa kotiseuraansa (harjoitteluoikeudet keskuksen valmennuspäällikön kautta).

*) HKV, HIFK, VU, Tapiot, Esbo IF, KU-58, Vantaan Salamat, Tapanilan Erä, Helsingin Tarmo, IF Sibbo-Vargarna, Riihimäen Kisko, NYU, Borgå Akilles, LeSi.

URHEA-hallin yleisurheilutilassa (-2 kerros) voivat harjoitella akatemiavuoroilla SUL:n valmennusryhmiin kuuluvat urheilijat sekä Märskyn, PV:n Urheilujoukkojen ja Urhea-asunnoissa asuvat urheilijat. Urhean 3-tason urheilijat voivat käyttää SUL:n viikonloppuvuoroja, jotka ovat lauantaisin klo 12-14 ja sunnuntaisin klo 11-14. Käyttö vaatii Urhean akatemiakortin, jonka voi ostaa Urheasta 195 euron vuosihintaan.

Kaikki Urhean yleisurheilijat voivat käyttää hallin voimaharjoittelutilaa sekä yleisharjoittelutilaa (lyhyt 60m suora / -1 kerros) kaikkina aikoina. Urhea-hallin tiloja käyttääkseen tulee hankkia Urhean akatemiakortti. Info akatemiakortista ja ohjeet sen hankintaan löytyvät täältä: PKseutu KESKUS HARJOITTELUKORTIT_2022-2023

Kesäharjoitteluolosuhteet

Eläintarhan urheilukenttä

Eläintarhan urheilukenttä toimii yleisurheilijoiden pääharjoittelupaikkana kesäaikaan.

Valmentajat

Valmennuskeskuksessa toimivat valmentajat

Pääkaupunkiseudun valmennuskeskuksessa toimii useita päätoimisia yleisurheiluvalmentajia.

Mikael Ylöstalo

Keskusvalmentaja (pika-aitajuoksut)

Urhea

Jani Lehtinen

Kilpakävelyn NOV

Espoon Tapiot

Harri Laiho

Keskusvalmentaja, NOV

(HAA-ohjelma / Mäkelänrinteen lukio + henkilökohtainen aikuisvalmennus)

Urhea

Diari Sharifi

Keskusvalmentaja

(HAA-ohjelma / Mäkelänrinteen lukio + henkilökohtainen aikuisvalmennus)

Urhea

Olli-Pekka Mykkänen

Keskusvalmentaja, nuorten parayleisurheilu

Urhea

Mäkelänrinteen lukiovalmennus

Mäkelänrinteen lukiovalmennuksessa toimii 5 valmentajaa.

Teholajien valmennustiimi:

Valmennustiimiä vetää Diari Sharifi. Tiimin muut jäsenet ovat Harri Laiho, Ville Halonen ja  Reijo Siitonen. Kestävyyslajien harjoituksista vastaa Olli Pulkkanen.

Jos olet kiinnostunut Mäkelänrinteen urheilulukion yleisurheilutoiminnasta, ota yhteyttä Diari Sharifiin 044-5656795, diari.sharifi(at)urhea.fi.

HAA-ohjelma

Helsinki Athletics Academy, HAA-ohjelma

HAA-ohjelma on Mäkelänrinteen lukion, Suomen Urheiluliiton ja Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian yhteistyössä toteuttama valmennusohjelma. Ohjelma on tarkoitettu Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalle valituille yleisurheilijoille, joiden päälaji löytyy pika- ja aitajuoksuista, hypyistä tai moniotteluista. Ohjelman tarkoituksena on antaa urheilijoille mahdollisimman hyvät valmiudet kehittyä urheilijana pitkällä tähtäimellä ja saavuttaa oman potentiaalin mukaista urheilumenestystä uran huippuvaiheessa aikuisiällä.

Harjoittelu

Harjoittelua ohjaa pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa ensimmäisen kahden vuoden aikana keskeiset kehityskohteet ovat urheilijan yleisessä urheilullisuudessa ja harjoitettavuudessa. Harjoittelu on monipuolista, määrällisesti riittävää ja nousujohteista, ja keskiössä on urheilijan kasvun tukeminen. Lajiharjoittelun ja lajiin liittyvän ominaisuusharjoittelun lisäksi harjoitteluun kuuluu säännöllisesti myös fysioterapeutin ohjaamia harjoituksia sekä muiden lajien (mm. voimistelu, kamppailulajit, pallopelit) harjoittelua. Lukiovaiheen jälkipuoliskolla harjoittelun painopiste siirtyy asteittain urheilijan lajivalinnan tukemiseen ja päälajin suuntaisessa harjoittelussa erikoistumiseen. Harjoittelu tapahtuu ryhmässä ja ryhmä on muutenkin kiinteä osa urheilijan arkea, silti harjoittelu suunnitellaan ja toteutetaan jokaisen urheilijan yksilöllisiin tarpeisiin vastaten.

HAA-ohjelman valmentajina toimivat SUL:n pääkaupunkiseudun valmennuskeskuksen ammattivalmentajat Harri Laiho (NOV) ja Diari Sharifi.

Arki ja opiskelu

Urheilijan arki on suunniteltu niin, että aikaa on riittävästi niin harjoittelulle, opiskelulle, kuin palautumisellekin. Hyvä opintojen ohjaus varmistaa, että opiskelut sujuvat suunnitellusti ja kunnollisesti. Lukion jälkeisen vaiheen kokonaisuus (jatko-opiskelupaikka ja uusi valmennus) katsotaan yhdessä kuntoon. HAA-ohjelman harjoituskauden esimerkkiviikko:

Urhea-kampus mahdollistaa harjoittelun ja opiskelun lisäksi myös asumisen ja ruokailut samassa paikassa. Lisätietoa löydät tästä www.urheakoti.fi

Asiantuntijatoiminta

Urheilijan valmentautumisen tukena HAA-ohjelman osana toimivat Urhean asiantuntijat. Tiimiin kuuluu urheilufysioterapeutti, urheilulääkäri, psyykkinen valmentaja ja ravitsemusvalmentaja. Tiimi kokoontuu säännöllisin väliajoin yhdessä valmentajien kanssa varmistaen, että urheilijoiden tilanteet ovat kunnossa. Asiantuntijat ovat mukana myös harjoittelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Painopiste on ennaltaehkäisevässä ja terveyttä edistävässä toiminnassa, mutta tarvittava yksilöllinen tuki ja apu on matalalla kynnyksellä saatavilla heti tarvittaessa. Akatemian kaksoisura-asiantuntija ja KIHU:n valmennuksen asiantuntija ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa valmennuksen kanssa. Liikuntakeskus Pajulahden kanssa toteutetaan säännöllistä testausta ja leiritystä.

Haku HAA-ohjelmaan ja pääsykriteerit

HAA-ohjelma on tarkoitettu teholajien urheilijoille, jotka on valittu Mäkelänrinteen urheilulukion tai Brändö Gymnasiumin urheilulinjoille. Urheilijalta odotetaan- useamman vuoden määrällisesti riittävää ja monipuolista harjoitustaustaa- intoa, uskoa, asennetta ja tahtoa kehittymiseen pitkällä tähtäimellä niin, että lukioiässä harjoittelu keskittyy huippu-urheilun edellytysten kehittämiseen monipuolisen ja määrällisesti riittävän harjoittelun kautta.

Mukaan ohjelmaan haetaan lukion aloittamisen yhteydessä, mutta hakea voi mukaan myös myöhemmin lukio-opintojen aikana, esimerkiksi toisen opiskeluvuoden alkaessa. Jos olet kiinnostunut HAA-ohjelmasta, ole yhteydessä Diari Sharifiin (yhteystiedot alla). Kiinnostuneille järjestetään haastattelu valmentajien kanssa, jonka pohjalta päätös tehdään.

Lisätiedot:

Diari Sharifi, p. 0445656795, diari.sharifi(at)urhea.fi

Harri Laiho, p. 050-5601449, harri.laiho(at)urhea.fi

Asiantuntijapalvelut

Urheiluliitto tekee tiivistä yhteistyötä Urhean asiantuntijoiden kanssa

Urhean asiantuntijatoimintaa koordinoi Mika Saari.

Kaksoisuraan liittyvissä asioissa auttaa Juha Dahlström.

Fysioterapiasta Urheassa vastaa Juha Koistinen.

Voit lukea lisää asiantuntijatoiminnasta Urhean sivuilta, sieltä löydät myös ajantasaiset yhteystiedot. Voit kysyä lisää myös pääkaupunkiseudun valmennuspäälliköltä.

Urheilijat

Pääkaupunkiseudulla valmentautuu vuosittain noin 50 SUL:n valmennusryhmiin kuuluvaa urheilijaa, joista vuosittain noin kymmenen urheilijaa ovat HUY:n tukiurheiijoita sekä OKM:n apurahaurheilijoita.Urheiluakatemiat kategorisoivat urheilijoita. Urhean kategorisointi löytyy täältä: Kategorisointi

SUL:n valmennusryhmäurheilijat:

SUL VALMENNUSRYHMÄURHEILIJAT 2022-23

TEAM FINLAND

Berg Vilma

Etelätalo Lassi

Kemppinen Lotta

Korte Annimari

Kotaja Amanda

Kujanpää Urho

Lampela Elina

Lappalainen Sara

Lehikoinen Viivi

Lounela Iida

Manni Henry

Mäkelä Kristiina

Määttänen Eveliina

Partanen Aku (Veli-Matti)

Piispanen Toni

Raitanen Topi

Salminen Senni

Samuelsson Samuli

TEAM FINLAND NUORET

Andersson Saga

Andersson Silja

Karell Emilia

Laine Topias

Lampinen Max

Mattila Nea

Suominen Vivian´

MAAJOUKKUE

Aalto Eljas

Blomqvist Jonni

Bäck Kristian

Hava Joni

Kalliokulju Valtteri

Kaukolahti Tuomas

Keskitalo  Saara

Kuikka Tiia

Lampinen Ville

Miettinen Suvi

Mäkitörmä Senja

Määttänen Jaakko

Mörö Oskari

Nurmi Enni

Pursiainen Anna

Saleva Eero

Siirtola Anni

Takala Teo

Westling Viola

MAAJOUKKUE NUORET

Davidila Aaro

Fogelholm Minea

Francis Sara

Iricncheev Sajan

Juslin Noora

Karell Malin

Kemppaala Karlos

Kokkonen Tanja

Komi Matias

Lee Benjamin

Perttilä Teresa

Pränni Antti

Seisto Ellen

Tervo Liina

Vakkilainen Jenna

Kestävyysjuoksun yhteisharjoitukset

Pääkaupunkiseudun yhteistreenit kestävyysjuoksijoiden osalta pyörivät tammi-maaliskuussa stadionin sisäradalla torstaisin klo 16-18 (vähintään 17-vuotiaat A-luokan urheilijat).

Keväällä ja syksyllä yhteisharjoittelua toteutetaan Pirkkolassa:

Kokoontuminen tiistaisin klo 17.00 Pirkkolan urheilukentän huoltorakennuksen edessä. Harjoituksen pääteemana on vauhtikestävyysalue.
Harjoituksen kulku:
Klo 17.00  Alkuverryttely
Klo 17.20  Herättelyt (liikkuvuus ja koordinaatiot)
Klo  17.45 Vauhtikestävyysharjoitus
n. klo 18.30 Loppuverryttely ja rullaukset
Harjoitus tehdään useammassa eri ryhmässä.
Nuorempien ryhmää (10 – 14-vuotiaat) vetää valmentaja Joonas Lehtinen. 15 – 20-vuotiaiden ryhmästä vastaa Markku Rimpiläinen ja aikuisten ryhmän vetäjinä toimivat Joni Oilinki ja Tommy Ekblom.
Aikuisten ryhmässä vetomatkat vaihtelevat riippuen urheilijan päämatkasta.
Uusiakin kasvoja mahtuu mukaan keskuspuiston poluille. Ryhmäharjoittelu ja sen mukana tuleva kaverin sparraus tuo sopivaa lisävirikettä tekemiseen.
Tarkempia tietoja kestävyysjuoksun yhteisharjoituksista voi kysellä
Tommy Ekblomilta puh. 0400 772625.