Jacious Sears 10,77 –  Nia Ali 12,44 – Bednarek peittosi Lylesin – Yaime Perez kiekkoa 73,09

Pikajuoksija Jacious Sears oli aidosti yllättynyt voitettuaan Gainesvillessa Floridassa Tom Jones Memorialin 100 metriä huippuajalla 10,77.

Sears kohensi ennätystään kerralla 0,19 sekuntia. Juoksijan vastaus kysymykseen, osasitko odottaa tuollaista aikaa oli ”en kauden avauksessa”.

Mikään jymy-yllätys roima ennätysparannus ei ollut. Huippulahjakas, floridalaislähtöinen juoksija viiletti viime kesänä 100 ja 200 metriä 10,96 ja 22,45. Talven hallikisoissa 60 metriä kulki 7,07:ään. Edellistalvena juostu ennätys on 7,04.

Gainesvillessä Sears juoksi ennätyksensä 1,6 metriä sekunnissa puhkuneessa myötäisessä. Toiseksi kilpailussa tuli Yhdysvaltain Kaila Jackson ajalla 11,10. Juoksun voi katsoa täältä

Kokenut Nia Ali ja Tonea Marshal loistovedossa

Naisten 100 metrin aidoissa Gainesvillessä tehtiin huippujälkeä. Ulko- ja halliratojen ex-maailmanmestari Yhdysvaltain Nia Ali, 35,  voitti finaalin ajalla 12,44, joka syntyi 0,8 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen. Yhdysvaltain Tonea Marshal toinen niin ikään huippuajalla 12,45.

Alkuerissä kaksikon järjestys oli päinvastainen, Marshal oli nopein ajalla 12,47 ja Ali toinen samalla ajalla. Nuo ajat syntyivät myötätuulessa, jota oli 2,5 metriä sekunnissa.

Alin voittaman A-finaalin taso oli väkevä: Ali 12,44, Marshal 12,45, Christina Clemons 12,51, Ackera Nugent 12,52, Danielle Williams 12,57, Cindy Sember 12,57, Amber Hughes 12,61 ja Cyrena Samba-Mayela 12,65. Juoksun näkee täältä

B-erän voitti Glasgow´n MM-hallien 60 metrin aitojen finalisti Bahaman Charisma Taylor ajalla 12,76.

Yhdysvaltain Grace Stark puolestaan voitti 100 metrin aitojen yliopistosarjan invitational -kisan ennätyksellään 12,56. Myötäistä juoksussa oli 1,1 metriä sekunnissa.

Miesten 110 metrin aidat voitti hallitseva maailmanmestari Yhdysvaltain Grant Holloway ajalla 13,21 (–1,4 m/s). Alkuerät hän voitti myötätuuliajalla 13,10 (+2,5 m/s).

Bednarek peittosi Lylesin

Nia Ali starttasi Gainesvillessä myös 100 metrille. Se kulki ennätysaikaan 11,19, mutta riitti vain yhdeksänteen sijaan yliopistosarjan ulkopuolisten kisassa. Juoksun voitti Yhdysvaltain Tamari Davis sekunnin tuhannesosilla, kun toiseksi tullut Melissa Jefferson sai saman ajan 10,94. Kumpikin on urallaan ollut Yhdysvaltain pikaviestijoukkueessa voittamassa maailmanmestaruutta.

Miesten 100 metrin hallitseva maailmanmestari Noah Lyles avasi ulkoratakauden kakkossijalla. Hän hävisi Gainesvillessä maalikamerakuvan tutkimisen jälkeen Kenny Bednarekille. Kumpikin sai ajan 10,01. Myötätuulta juoksulle mitattiin 1,7 metriä sekunnissa.

19-vuotias Kaylyn Brown 400 metriä 49,95

Miesten 400 metrillä Kanadan Christopher Morales Williams vei voiton ulkoratojen ennätyksellään 44,91. Hän juoksi talvella kaikkien aikojen nopeimman halliajan 44,49.

Naisten 400 metrillä 19-vuotias Kaylyn Brown vei voiton ennätyksellään 49,95. Hänen aiempi paras 400 metrin noteerauksensa oli talvella hallissa juostu 50,83. Aiempi ennätys ulkoradoilta oli toissa vuoden 53,11. Kuluvan kevään mittaan Brown on juossut 200 metriä rajussa myötäisessä 22,76.

Yhdysvaltain Aaliyah Butler, 20, oli naisten 400 metrillä toinen ennätyksellään 50,05. Aiempi ennätys oli marraskuun lopussa juostu 51.22.

Yaime Perez heitti 73,09

Ramonassa Oklahomassa syntyi jälkeen huippujälkeä kiekonheitossa. Kuuban vuoden 2019 maailmanmestari Yaime Perez voitti Oklahoma Throws Series –kilpailussa naisten kiekon tuloksella 73,09. Se on pisin heitto maailmassa sitten vuoden 1989 ja vei Perezin kaikkien aikojen maailmantilastossa yhdeksänneksi.

Ramonan kisan voittoheitolla Perez kohensi ennätystään 3,7 metriä. Perez heitti kilpailussa hulppean tulossarjan: X, 71,96, 73,09, 69,13, 71,50, X. Toiseksi Ramonan tuulissa heitti Yhdysvaltain Veronica Fraley ennätyksellään 67,17. Heiton voi katsoa täältä.

Kevään maratonit jatkuivat Rotterdamissa ja Hannoverissa

Hollannin Abdi Nageeye voitti Rotterdamin maratonin omalla ja Hollannin ennätyksellä 2.04.45. Alle 2.10 paineli yhteensä yhdeksän juoksijaa. Naisten nopein oli Etiopia Ashete Bekere, 2.19.30.

Hannoverin maratonilla Saksan Amanal Petros juoksi voittoon ajalla 2.06.05. Myös naisten voittaja löytyi Saksasta, kun Domenika Mayer juoksi ajan 2.23.50