Jyväskylän Yleisurheilukeskus

Otto Kilpi
Valmennuspäällikkö
0503205263
otto.kilpi@jku.fi

Jyväskylän yleisurheilukeskus organisoituu Suomen Urheiluliiton, Jyväskylän kenttäurheilijoiden ja Jyväskylän Urheiluakatemian yhteistyöllä.

Yleisurheilun valmennustoiminta Jyväskylässä toteutuu pääosin JKU:n valmennustoiminnan kautta. Seurassa on n. 1200-1300 lisenssiurheilijaa ja heitä valmentaa n. 50-70 valmentajaa. JKU:n valmentajien valmennuksessa on lisäksi useita urheilijoita, jotka edustavat jotain muuta urheiluseuraa. Kaikki urheilijat maksavat saamastaan valmennuksesta ja kaikki valmentajat saavat palkkaa valmennuksestaan, mutta päätoimisia valmentajia JKU:lla ei vielä toistaiseksi ole. Liikuntatieteellisen tiedekunnan kotikaupungissa valmentajien keskimääräinen valmennuskoulutustaso on poikkeuksellisen korkea.

Talviharjoitteluolosuhteet

Hipposhalli ja monitoimitalo

Yleisurheilijoiden akatemiaharjoitusajat Hipposhallissa päivittäin klo 10-12, 15-17 ja 19-21 (pl. mattovuorot ja erityisvaraukset).

Muut harjoitteluolosuhteet

Omien lajikohtaisten harjoituspaikkojen lisäksi kaikilla Jyväskylän Urheiluakatemian urheilijoilla on käytössä kyseiset harjoituspaikat:

 • Monitoimitalon kuntosali
 • Graniitin kuntosali
 • Hipposhalli
 • Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
 • Sulkapallovuorot omatoimisesti varaamalla

Kesäharjoitteluolosuhteet

Kesän 2019 vuorot urheilukentillä:

Harjun stadion: ma-pe klo 13.30-15.30
(pl. 31.5., 5.6.,12.6.,18.6.,19.6.,20.6.,21.6., 25.6., 26.6., 5.7., 24.7., 29.7., 30.7., 31.7., 1.8., 2.8., 5.8., 6.8., 21.8., 27.8.)

Palokan kenttä: ma ja ke klo 15.00-17.00 (pl. 10.6.)

Muut harjoitteluolosuhteet

Omien lajikohtaisten harjoituspaikkojen lisäksi kaikilla Jyväskylän Urheiluakatemian urheilijoilla on käytössä kyseiset harjoituspaikat:

 • Monitoimitalon kuntosali
 • Graniitin kuntosali
 • Hipposhalli
 • Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari
 • Sulkapallovuorot omatoimisesti varaamalla

Valmennus

Jyväskylässä toimii tällä hetkellä yksi yleisurheilun ammattivalmentaja: Petteri Jouste. Jousteen työtehtävät liittyvät pääosin yleisurheiluvalmennukseen, tarkennettuna pika- ja pika-aitajuoksuvalmennukseen. Lisäksi hän toimii nopeus- ja voimaharjoittelun asiantuntijana sekä muissa yleisurheilulajeissa että muissa urheilumuodoissa.

Jyväskylään ollaan luomassa uusi entistä ammattimaisemmin yleisurheilijan polku. Yläkouluvaiheessa urheilijoita ohjataan hakemaan Kilpisen ja Viitaniemen urheiluluokille. Sisäänpäässeistä urheilijoista muodotetaan yläkouluvalmennusryhmä, mikä mahdollistaa urheilijoille kokonaisvaltaisen ja laadukkaan valmennusprosessin. Tämä käytännön toteutus tehdään tiiviissä yhteistyössä JKU:n, koulujen ja urheiluakatemian kanssa.

Lukiovaihetta ollaan uudistamassa merkittävästi lukuvuodeksi 2019-2020. Tavoitteena on, että 2-4 ammattivalmentajaa työskentelee lukiovaiheessa ja urheilijoille mahdollistuu täysipainoinen huippu-urheiluun tähtäävä valmentautumismahdollisuus lukiovaiheen ajaksi. Lukiovaiheen uudistus toteutetaan yhteistyössä Schildtin urheilulukio, SUL, Jyväskylän urheiluakatemia ja JKU

Jokainen 1-2 kategorian akatemiaurheilijan kanssa käydään syksyisin valmennusprosessin tavoitekeskustelu, missä kartoitetaan urheilijan tukitarpeet. JKU:n urheilijoiden kanssa keskustelut käy seuran valmennuspäällikkö Jarkko Finni ja muiden urheilijoiden kanssa akatemiavalmentaja Petteri Jouste. Keskustelujen jälkeen pyritään varmistamaan, että tukipalvelutarpeet tulevat tavalla tai toisella myös toimeenpannuiksi. Lähtökohtaisesti ykköskategorian urheilijoiden tukipalvelut ovat urheilijoille maksuttomia. Kakkoskategorian urheilijoiden tukipalvelutoimintaa rahoittavat pääosin seurat, urheiluakatemia ja SUL.

Testauspalvelut

JUAn testauspalvelut yleisurheilijoille:

 • Askelanalyysit
 • Lankulle tulo- ja kuopalle tulonopeuden mittaukset (pituus, 3-loikka, seiväs)
 • Reaktiivisuustestit
 • Kaikki Sports Labin testit akatemiahinnoin

Kolme kertaa vuodessa pikajuoksun ja aitajuoksun askelanalyysit ja hyppylajien (pituus, 3-loikka ja seiväs) lähestymisnopeusmittaukset.

Muut tukipalvelut

JUA:n tukipalveluita yleisurheilijoille:

Laboratoriomittaukset

Psyykkinen valmennus
Psyykkisen valmennuksen asiantuntijatuki Marko Malvela

Lääkäri
Lääkärit kiertävät säännöllisesti urheiluakatemian LIV-harjoituksissa
Erikoistuvan urheilulääkärin ja erikoislääkärin vastaanotot, urheilulääkärin soittoajat

Ravintovalmennus
Ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis

Fysioterapia
Training Room –pilottiurhelijoille Training Roomin palvelut fysioterapeutin ohjauksessa
Lukiolaisten fysioharjoitukset (Juuso Sillanpää)
Yleisurheilijoiden fysioterapeuttina toimii Juuso Sillanpää

Muita tukipalveluita
Opinto- ja uraohjauspalvelut