Tuki seuroille

Seurapalvelut tukee jäsenseurojaan mm. seurakohtaamisten, seurakoulutuksien ja Tähtiseura -laatuohjelman kautta.

Seurakoulutus

Seurakoulutus 2021-2022

Seurakoulutuksen toteutusta ohjaa Suomalaisen Yleisurheilun strategian kirjaukset

 • seuratoimijoiden ammattitaitoa vahvistetaan liiton toteuttamalla laadukkaalla ohjaaja-, valmentaja- ja seurakoulutuksella
 • erisuuruisia seuroja vahvistetaan heidän omassa toimintaympäristössään ja vahvuuksissaan
 • liiton roolina on ennen kaikkea luoda tilaisuuksia oppia toisiltaan ja antaa parhaat ideat avoimesti toisten käyttöön
 • maakunnallisten kärkiseurojen roolia vahvistetaan tukemaan ympäristössään olevia pienempiä seuroja

Huippuseurakoulutus I 2020-2021

Seuratoiminnan elinvoimaa vahvistetaan laadukkailla koulutustapahtumilla. Tilaisuuksissa tarkastellaan seuratoiminnan osa-alueita monipuolisesti ja annetaan seuratoimijoille valmiuksia toiminnan laaduntamiseen.Syksyllä käynnistynyt Huippuseurakoulutus I jatkuu syksyyn 2021. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Vierumäen Urheiluopiston kanssa.

Sisältö / tavoitteet

 • saattaa seuran suunnitelmat käytäntöön ja arvioida niitä
 • valita ja toteuttaa seuran kehittämiskohteet
 • jakaa seurojen hyviä käytäntöjä toisille
 • kehittää seuratoimijoiden omaa osaamista
 • päätoimisuuden lisääminen
 • Huippu-Urheilu seura -prosessin käynnistäminen – kohti auditointia

Koulutus sisältää lähijaksoja, Teams-tapaamisia ja serakohtaisia käyntejä.

Koulutukseen osallistuvat seurat:

Esbo IF, Espoon Tapiot, Helsingin Kisa-Veikot, Jyväskylän Kenttäurheilijat, Lahden Ahkera, Lappeenrannan Urheilumiehet, Tampereen Pyrintö ja Turun Urheiluliitto.Huippuseurakoulutus II toteutetaan v. 2022.

Päätoimisten koulutus I 2020-2021

Yleisurheilun päätoimisten koulutus on valmennusohjelma, jossa opit johtamaan ihmisiä ja kehittämään seuran toimintaa uudella ja innostavalla tavalla

Koulutuksen sisältö

Koulutus koostuu orientaatiopäivästä ja viidestä kahden vuorokauden (48 h) mittaisesta lähiopetusjaksosta Vierumäellä. Jokaisella lähijaksolla on oma teemansa. Koulutuksen aikana synnytetään uusia ratkaisuja seurojen kehittämishaasteisiin yhdessä muiden oppijoiden kanssa.Oppija suorittaa liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon kaksi tutkinnon osaa: 1. liikunnan toimintaympäristössä toimiminen 2. yhteisössä toimiminen.Koulutuksen sisällä on yhteisiä osioita sekä eri toimijoille suunnattuja osioita.

Kenelle

Koulutusohjelma on tarkoitettu yleisurheiluseurojen päätoimisille työntekijöille (työaika yleisurheiluseurassa vähintään noin 50 %). Oppijalla on pohjana käytännön kokemusta seuratoiminnan kehittämistehtävistä (toiminnanjohtaja, valmennuspäällikkö, nuorisopäällikkö, tms.).Päätoimisten koulutus II toteutetaan v. 2022.Lisätietoja seurakoulutuksista Seurakehityspäällikkö Mika Tyrkkö mika.tyrkko(at)sul.fi tai 044 257 6169.

Tähtiseurat - seurojen laatuohjelma

Suomalainen urheilu loistaa tähtiseurassa

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen  laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.Tähtimerkin saaneet seurat muodostavat Tähtikuvion, joka loistaa kirkkaampana kuin tähdet yksinään. Tähtikuviossa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan ja kohti omia tavoitteitaan yhä suuremman taustatuen avulla. Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja uusille jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.Tähtimerkki on osoitus modernista, ketterästä ja inhimillisestä toimintatavasta, joka sopii kaikille liikkujille. Se vastaa erilaisten liikkujien tarpeisiin, mutta myös kehittyy heidän mukanaan. Entistä laajempi tuki mahdollistaa paitsi  liikunnan säilymisen osana ihmisen eri elämänvaiheita, myös alustan kehittyä huippu-urheilijaksi.

Tähtimerkki

Tähtimerkki on Olympiakomitean ja lajiliiton myöntämä tunnus urheiluseuralle, joka täyttää määritetyt laatutekijät kohderyhmänsä osalta.Osa-alueita on kolme: lapset ja nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilijat. Vihreä Tähtimerkki luovutetaan lasten ja nuorten, punainenaikuisten ja sininen huippu-urheilun Tähtiseuralle. Kaikkien kolmen osa-alueen laatuseurasaa tunnustuksena täyden kolmivärisen Tähtimerkin. Tähtiseura-ohjelman brändi.

Tähtiseura-verkkopalvelu

Tähtiseura-verkkopalvelussa urheiluseurat  voivat tehdä omaa kehittämistyötään itsenäisesti ja vuorovaikutteisesti lajiliiton tai aluejärjestön seurakehittäjiän kanssa. Palvelu on helppokäyttöinen, seuralle maksuton ja toimii myös mobiilisti. Sieltä löytyvät tarvittavat kehittämistehtävät ja työkalut. Palvelua käytetään myös Tähtimerkin auditointiprosessin osana.  Palvelu on avoin kaikille urheiluseuran kehittämisestä kiinnostuneille tahoille. Tähtiseuroilla on yhteisiä mm. seuran hallintoon liittyviä laatutekijöitä. Laatutekijät on esitelty Olympiakomitean nettisivuilla. Kaikki Urheiluliiton jäsenseurat voivat hyödyntää Olympiakomitean materiaaleja ja työkaluja sekä Tähtiseurojen verkkopalvelua.

Mitä hyötyä laatuohjelmasta on urheiluseuralle?

 • Yhteinen vahva brändi tuo esille seuran laadukkaan toiminnan​
 • Seura saa tukea seuran kehittämiseen, joka mahdollistaa entistä parempaa seuratoimintaa ​
 • Maksuton verkkopalvelu seurojen kehittämistyön tueksi, tietoa, viestintää, hyviä malleja, koulutusta​
 • Seuratoiminnan eri osa-alueiden tarkastelu yhtenä kokonaisuutena tukee ja helpottaa seuran työtä​
 • Helpottaa yhteistyötä ja verkostoitumista seurojen välillä sekä lajiliittojen että aluejärjestöjen kanssa​
 • Mahdollisuus tuoda seuran upeita toimintoja laajemmin näkyviksi ja parantaa imagoa​
 • Kannustaa toiminnan kehittämiseen muuttuvassa yhteiskunnassa

Suomen Urheiluliiton palvelut Tähtiseuroille

 • SUL järjestää valtakunnalliseen Tähtiseuraseminaariin (järjestetään joka toinen vuosi) lajikohtaista ohjelmaay, seuraava seminaari 2.-3.10.2021
 • SUL kustantaa osanottomaksun yhdelle Tähtiseuran edustajalle Tähtiseuraseminaariin
 • SUL huolehtii Tähtiseurojensa auditoinnin kolmen vuoden välein
 • Apua ja tukea seuran kehittämisprosessissa
 • 1-2 x vuodessa vain Tähtiseuroille tarkoitetut webinaarit ajankohtaisista aiheista

Tiedustelut

Seurakehityspäällikkö Mika Tyrkkö,  044 257 6169, mika.tyrkko (at)sul.fi

SUL tähtiseurat, yhteensä 46 seuraa, auditoitu lapset ja nuoret:

Esbo IF (auditoitu 1/2021 myös aikuisliikkujat)Espoon TapiotHämeenlinnan TarmoIK FalkenIlmajoen KisailijatJanakkalan JanaJyväskylän KenttäurheilijatKaipolan VireKajaanin KipinäKankaanpään seudun LeiskuKarhulan KatajaisetKaustisen Pohjan-VeikotKenttäurheilijat-58Keski-Uudenmaan YleisurheiluKiimingin UrheilijatKuopion ReipasLahden AhkeraLapuan VirkiäLempäälän Kisa YleisurheiluLeppävirran ViriLimingan NiittomiehetLänsi-Uudenmaan UrheilijatMikkelin Kilpa-VeikotMäntyharjun VirkistysNaantalin LöylyNakkilan VireNoormarkun NopsaOulun PyrintöPyhäselän UrheilijatRaahen VesaRaision KuulaRiihimäen KiskoSalon VilpasSeinäjoen Seudun UrheilijatTammelan RyskeTampereen PyrintöTeuvan RivakkaTurun UrheiluliittoTurun Weikot YleisurheiluUrjalan UrheilijatValkeakosken HakaVammalan seudun VoimaVantaan SalamatVeikkolan VeikotViipurin UrheilijatÄhtärin Urheilijat

Seuratoiminnan kehittämistuki

Seuratoiminnan kehittämistuki

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee suomalaisia urheiluseuroja vuosittain seuratoiminnan kehittämistuella. Seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Seuratuen avulla vahvistetaan seuratoiminnan laatua, kehitetään ja uudistetaan perustoimintaa, sekä mahdollistetaan liikunnan harrastaminen taloudellisesti erityisesti lapsille ja nuorille. Seuratuen avulla vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja tuetaan seurojen tekemää vapaaehtoistyötä. Seuratuen avulla edistetään monimuotoisen liikunnan kansalaistoiminnan toteutumista.Avustusta voivat hakea liikuntaa ja/tai urheilua järjestävät paikalliset, rekisteröityneet yhdistykset. Avustus myönnetään saajalle harkinnanvaraisena erityisavustuksena.Avustuksiin voidaan käyttää enintään 5 miljoonaa euroa, jos eduskunta vuoden 2022 talousarviota hyväksyessään osoittaa määrärahat ko. tarkoitukseen. Päätökset avustuksista pyritään tekemään 30.4.2022 mennessä. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti.Avustukseen sovelletaan seuraavia säädöksiä: Liikuntalaki (390/2015), Valtionavustuslaki (688/2001).OKM:n sivuilta löytyy tarkemmat ohjeet hausta, sivuille pääset tästä.

Tiedustelut

Seurakehityspäällikkö Mika Tyrkkö, 044 257 6169, mika.tyrkko (at)sul.fi

Webinaarit

Suomen Urheiluliitto järjestää vuosittain useita webinaareja ajankohtaisista asioista tukien näin jäsenseurojensa toimintaa.

Menneet webinaarit 2021

Tulevat webinaarit 2021

 • Tilaisuus PERUTTU vähäisen osallistujamäärän takia:10.6. klo 17.00-18.00 Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn tulokset – info

Hyödyllisiä linkkejä seuratoiminnan webinaareihin

 • Näköaloja huomisen seuratoimintaan -webinaari, linkki