Kävelijätrio hakee ehjää suoritusta Pekingin helteessä

Olympiatrio hakee vauhtia Rooman MM-kisoista

Kävelijätrio Jarkko Kinnunen, Aku Partanen ja Aleksi Ojala makusteli Pekingin ilmastoa hymyssä suin MM-kisakaupunkiin päästyään. Hongkongin viimeistelyleirin kuuman ja superkostean sää jälkeen Pekingin ilma tuntui hyvältä.

– Tämä ei tunnu niin tuskaiselta kuin Hongkongissa. Kilpailussa kunnioitus keliä kohtaa pitää kuitenkin säilyttää. Lämpö nousee kilpailun aikana yli 30 asteeseen, joten viilennystä täytyy tehdä ja sitä on harjoiteltu, Kinnunen muistutti.

Lauantaisessa 50 kilometrin koetoksessa kolmikko aloittaa kehon jäähdyttämisen jo ennen kilpailua ja jatkaa sitä läpi kisa. Se tapahtuu pistämällä kirjaimellisesti jäitä hattuun, kaatamalla kylmää vettä niskaan ja nauttimalla kisan kuluessa litratolkulla nestettä.

Valmentaja Kari Ahosen mukaan Kinnusen valmistautumisessa Pekingin MM-kilpailuun on hyödynnetty kolmen viimeisen Aasiassa kävellyn arvokilpailun kokemuksia. Aasian kosteassa helteessä on vimeksi yleisurheiltu vuoden 2007 Osakan MM-kilpailut, 2008 Pekingin olympialaiset ja 2011 Daegun MM-kilpailut.

– Pekingin olympialaisessa ei ollut mitenkään yltiöpäisen kuumaa. Aamulla harjoituskentällä ilma oli jopa viileän oloista. Ihmeteltiin, kun australialainen kävelijä veti siitä huolimatta heti jäähdytysliivin päälle, Ahonen sanoo.

– Myöhemmin on tajuttu, että kehon jäähdyttäminen pitää aloittaa saman tien, vaikka ilma tuntuisi aamulla viileältä. Jos sen aloittaa vasta kun on kuuma, se on liian myöhäistä, keho on jo lyönyt jarrut päälle. Se on sama nesteen nauttimisen kanssa. Jos alkaa juoda vasta, kun on jano, se on liian myöhäistä.

Kinnunen: Hyvä nousukunto päällä

Kinnunen on Pekingin kilpailun kynnyksellä luottavainen. Kesän korkeanpaikan leiri Sierra Nevassa Espanjassa onnistui.

– Kokeiltiin nyt sitä, että asuttiin Sierra Nevadassa 2300 metrin korkeudessa, jossa tehtiin vain kevyttä harjoittelua. Kovemmat harjoitukset käytiin tekemässä 600 metrissä merenpinnasta Granadassa, Kinnunen kertoo.

– Leirin jälkeen huomasin heti kotimaassa, että on hyvä nousukunto päällä.

Sama hyvä vire Kinnusella oli myös Hongkongin leirillä.

– Kilpailussa kun vaan saisi annettua radalla kaiken, kokenut arvokisakävelijä linjasi tavoitettaan.

Samantapaiset ajatukset on Partasella.

– Olen tullut maaliin viisi edellistä 50 kilometrin kilpailua. Niissä olen oppinut kuuntelemaan kehoa. Nyt haen ehjää suoritusta, eli sitä, ettei tulisi romahdusta, Partanen sanoo.

Partasta valmentava ex-maailmanmestari Valentin Kononen veikkaa, että sää saattaa tehdä matkan loppupäässä tepposet niille, jotka eivät ole tarkkana vauhdinjaon kanssa.

– Keli ei ole mahdottoman kova. Aamulla kisan alkamisaikaan, puoli kahdeksalta lämpötila on 22 astetta. Lämpö nousee kisan loppua kohden 27-30 asteeseen, mutta ensimmäinen puolitoista tuntia mennään suomalaisessa kesäkelissä. Kun kuumuus sitten lisääntyy, se tuo ekstrarasitusta. Sen takia lopussa voi tulla kovia hyytymisiä, Kononen sanoo.

Partanen tähtää viidentoista joukkoon

Partanen on asettanut MM-kisaan napakan tavoitteen, joka nohjaa onnistuneeseen kunnon viimeistelyyn. 

– Hongkongin leirillä alku oli nihkeää,  mutta sitten sääoloihin sopeutuminen lähti käyntiin. Viimeinen pitkä lenkki meni hyvin samoin tuhannen metrin ja lyhyemmätkin vedot. Kunto on viritetty, Partanen sanoo.

Kilpailutaktiikka muodostuu kävelijän mukaan koko lailla itsestään aikana.

– Vauhti muotoutuu kisan aikana. Se täytyy olla sellaista mitä on helppo ylläpitää. Uskoisin pääseväni viidentoista parhaan joukkoon, Partanen arvioi.

– Kun Aku ei taistele mitalista, matkaan ei lähdetä riskivauhdeilla. Annetaan koneen lämmetä rauhassa. Vähitellen kun olotila paranee, aletaan kiihdyttää vauhtia. Kovin hiljaa ei silti pidä lähteä, kuuluu Konosen taktinen ohje.

Millaisesta taistosta 50 kilometrin kävelyssä hellekelissä on kyse, siitä Konoselle on hyviä esimerkkejä omalta uraltaan.

– Muistan, että parin lisäkilon verran tankanneena painoin ennen kilpailua 65 kiloa. Tällaisessa kilpailussa join matkan aikana 4,5-5,5 litraa nestettä. Kilpailun jälkeen painoa oli 61 kiloa, eli haihtuma oli noin yhdeksän litraa.

Salonen teroitti malttia Ojalalle

Ojalalle Pekingin MM-kisojen maratonmatka on uran toinen 50 kilometrin koitos. Edellinen sujui Dudincessa keväällä aikaan 3.57.14. Pekingin kisaa hän pitää vielä opintomatkana.

– Treenit kulkivat leirillä niin kuin pitikin. Tänne on tultu nauttimaan ja kokemusta hakemaan, Ojala sanoo.

Ex-huippukävelijä Reima Salosen valmentama Ojala on nauttinut harjoitteluleiristä Kinnusen ja Partasen kanssa. Kolmikon mukaan ilmapiiri suomalaistrion kesken on kannustava.

– Näitä kahta sankaria olen katsellut ylöspäin. Nyt olen nousemassa itse isojen poikien kerhoon, kun pääsen heidän kanssaan samalle viivalle arvokisoissa, Ojala sanoo Kinnusesta ja Partasesta.

– Minua pojat ovat lähinnä rauhoitelleet, etten rupea treeneissä riuhtomaan mitään älyttömiä.

Samanlaiset ohjeet antoi kisamatkalle myös valmentaja-Salonen.

– Reima on toistanut tammikuusta lähtien, että maltti on valttia. Ei pidä tappaa itseään alkukympeillä.


kononen_valentin_ja_ahonen_kari_1_of_1.jpg

Valentin Kononen siirtyi Jarkko Kinnusen valmentajaksi, kun 16 vuotta Kinnusta valmentanut Kari Ahonen jättäytyy päivittäisvalmennuksesta lajin taustavoimiin.