Itani äänivyöryllä SUL:n johtoon: Fokus huippu-urheiluun, talouteen ja yhdessä tekemiseen

Itani äänivyöryllä SUL:n johtoon: Fokus huippu-urheiluun

Huippu-urheilu, talous ja yhdessä tekeminen ovat Sami Itanin teesit ensimmäiselle kaudelleen Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana.

– Huippu-urheilufokuksesta lähdetään liikkeelle, eli aloitetaan keskustelu siitä, mikä on Urheiluliiton tehtävä. Puheenjohtajan tehtävä on aloittaa ja johtaa keskustelua, mutta ei tehdä päätöstä yksin, Itani sanoo.

Itani valittiin SUL:n johtajaksi 2019-2021 äänivyöryllä Helsingissä käydyssä liittovaltuuston kokouksessa. Hän sai vaalissa 35 ääntä 41 mahdollisesta. Muista ehdolla olleista Kimmo Oila 5 ääntä ja Jarkko Toivola yhden äänen. Niilo Kemppe ja Marko Koskelo eivät saaneet ääniä.

– Nöyräksi vetää. Olen äärimmäisen kiitollinen liittovaltuustolle ja ylpeä heistä. Valtuusto teki rohkean ratkaisun, Itani sanoo.

Ex-kymmenottelija näkee SUL:n tulevaisuuden huippu-urheiluun suuntautuneena lajiliittona. Hän odottaa hyvää yhteistyötä liiton uuden valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan kanssa.

– Tausta huippu-urheiluliitolle on nyt johdon puolesta kohdallaan. Arvostan  suuresti Karia, hänen osaamistaan ja persoonaa. Tiedän, että tulemme olemaan hyvä tiimi, joka tekee paljon yhteistyötä, mutta näin on myös toimitusjohtaja Harri Aallon ja koko SUL:n muun organisaation kanssa. Tämä ei onnistu, jos ei puhalleta yhteen hiileen, Itani sanoi.

 


itani_sami_1.jpg

,

”Enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä”

Huippu-urheilufokuksen ohella, Itanin toinen teesi on talous. Työssään Adecco Finlandin henkilöstöjohtajana hän seuraa talousasioita yritysmaailman näkökulmasta. SUL:n talouteen hän on perehtynyt liiton hallituksessa ja sen talousasioiden asiantuntijaryhmän vetäjänä.

– Meidän täytyy saada hallitusti kuluja maltillisemmaksi, mutta samanaikaisesti täytyy uudistaa myyntiä, että saadaan tulopuolta paranemaan, Itani linjaa.

Itani haluaa myös keskustella ns. harrasteliikunta- eli juoksutapahtumien näkymistä liitossa.

– Sitä asiaa täytyy alkaa miettiä uudella tavalla. Se ei tarkoita, että yhtäkkiä muutetaan kaikki, vaan käydä avoin keskustelu siitä, voidaanko näitä resursseja ohjata liitolta hallitusti seuroille. Mielestäni niin voidaan tehdä ja tulisikin tehdä, mutta se ei ole yksin minun päätös.

Itani muistutti, että liiton kehitysaskeleet toteutuvat vain yhteistyöllä.

– Yhteistyö on talouden ja huippu-urheilufokuksen kanssa se kolmas, ja yhtä tärkeä teesi. Meidän pitää saada enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä organisaatioon, ja kaikki sidosryhmät saman pöydän ääreen keskustelemaan arvostavasti keskenään. Myös ne kriittiset äänet.

 

,


harmaakorpi_vesa_kunniamerkki.jpg

Vuodesta 2013 Suomen Urheiluliittoa johtaneelle Vesa Harmaakorvelle luovutettiin liittovaltuuston kokouksessa SUL:n kultainen ansiomerkki.

,

Harmaakorpi: Perustilanne on vahva

Itanin valinta päätti Vesa Harmaakorven vuodesta 2013 alkaneen kauden liiton johdossa. Kolmen kauden jälkeen Harmaakorpi ei enää voinut asettua ehdolle. Omassa katsauksessaan hän arvioi liiton tilannetta liiton strategian päävalintojen pohjalta.

– Yleisurheilun perustilanne on vahva. Yleisurheilijan urapolulla pitää kuitenkin pystyä parempaan. Olemme tasollisesti olleet viimeiset 10 vuotta samalla tasolla. Nousuun on päästy vain naisten lajien osalta, Harmaakorpi sanoi.

– Kehityksen lähtökohtana ovat olleet urheilija-valmentajaparien tarpeet ja tietty keskittäminen, jota on tehty, mutta matkaa on edelleen paljon.  Seuratoiminnassa yli 30 000 lisenssiä joukkuelajien puristuksessa, on seuroilta ja liitolta hyvä saavutus.

Imagoasioista Harmaakorpi nosti esiin vakaana pysyvät tv-katsojaluvut.

-Tv-katsojaluvut ovat loistavia, ja Yle haluaa näyttää yleisurheilua, koska sen kiinnostavuus on  hyvä. Erityisen hyvää on, että nuorten tv-katsojaluvut ovat kasvaneet, Harmaakorpi sanoi ja toivotti yleisurheilulle paras mahdollista tulevaisuutta.

Harmaakorpea muistettiin valtuustossa Suomen Urheiluliiton kultaisella ansiomerkillä.

Lundmark, Pakarinen ja Husso uusina hallitukseen

SUL:n hallitukseen Helsingissä valittiin Pekka Lundmark, Riikka Pakarinen, Kalle Husso, Rami Urho ja Kimmo Oila. Hallituksen neljästä erovuoroisesta jäsenestä Oila ja Urho valittiin uudelleen. Uusina jäseninä hallitukseen nousivat Lundmark, Pakarinen ja Husso.  Äänestyksessä Lundmark sai 33, Urho 31, Pakarinen 28, Husso 26 ja Oila 24 ääntä.

Oilan kausi hallituksessa on vuoden mittainen, muilla se on kaksi vuotta. Hallituksessa jatkavat Aila Ahonen, Jens Wallin sekä Maarit Ovaska, ja Sami Itani puheenjohtajan roolissa.   

Urhon ja Oilan lisäksi erovuorossa olivat Asko Härkönen ja Ringa Ropo, jolle sääntöjen mukaiset hallituskaudet tulivat täyteen, eikä hän enää voinut asettua ehdolle.

Liittovaltuusto hyväksyi liiton toimintasuunnitelmaan ensi kaudelle ja positiiviseen tulokseen päättyvän budjetin.

Valtuusto hyväksyi myös järjestövaliokunnan esityksestä, että, liiton hallitus voi jatkossa hyväksyä seuran siirtoanomuksen naapuripiiriin, edellyttäen, että kaikki kunnan alueella toimivat yleisurheiluseurat kuuluvat samaan yleisurheilupiiriin. Taustana tässä ovat kuntaliitokset, joiden seurauksena saman kunnan alueella voi olla kahden piirin seuroja. Tällöin on tasapuolista, että saman kunnan alueella olevat seurat ovat saman piirin alueella.

,


lvsyksy2018_1.jpg