SM-maastot Kotkan merimaisemissa – Muuse ja Peiponen suurimmat suosikit

Maastojuoksun Suomen mestaruuksista kilpaillaan sunnuntaina Kotkan merellisissä maisemissa. Kilpailualueena on Puistolan urheilukenttä, ja juoksureitit kiertelevät Katariinan meripuistossa Kotkansaaren eteläkärjessä.

Jännittäviä kisoja on luvassa yli 480 osallistujan voimin. Merkittävä osa maamme kärkijuoksijoista on kuitenkin poissa, sillä heillä kesän arvokisoihin tähtäävä ratajuoksukausi alkaa jo näinä päivinä, kun Rooman EM-kisojen alkuun on aikaa enää kuukausi.

Johanna Peiponen hakee Kotkasta kuudetta maastomestaruuttaan.

Muuse himoitsee tuplaa

Miesten ja naisten 10 kilometrillä suurimmat suosikit ovat Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse ja mestaruuttaan puolustava Lapin Lukon Johanna Peiponen. Muuse voitti tämän matkan kaksi vuotta sitten, mutta joutui viime vuonna keskeyttämään nilkkavamman takia.

Muuse kertoo tähtäävänsä Kotkassa tuplaan juoksemalla päivän päätteeksi myös 4 kilometrin pikamatkan, ”jos vain kaikki menee hyvin”. Viime vuonna se onnistui Lahden Ahkeran Ossi Kekiltä kaksoismestaruuden arvoisesti, mutta tänä vuonna hän ei ole puolustamassa mestaruuksiaan.

Kolme viikkoa sitten SM-maantiejuoksussa puolimaratonin voittanut Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää ja Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki ovat myös vahvat kanditaatit pitkän matkan mitaleille. HKV:n Eero Saleva keskittynee 4 kilometrille, vaikka on ilmoittautunut myös kisan avausmatkalle kympille. Mitalisuosikki hän on molemmilla matkoilla.

Naisten kympillä Johanna Peiposen kovin vastustaja lienee HKV:n Taru Palsa.

Mikä on Kotirannan kunto, naisten pikamatkan pakka auki

Joensuun Katajan Mika Kotiranta avaa kevään kilpailukautensa pikamatkalla ja on siinä vahva ennakkosuosikki. Kärkipaikoille haluaa myös viime vuoden hopeamitalisti ja talven mittaan maratonin ja maantiekympin hyvin juossut Lahden Ahkeran Hannu Granberg.

Naisten pikamatkalla mitalipakka menee uusiksi, kun viime vuoden kärkipari Kristiina Mäki ja Ilona Mononen ovat nyt poissa. Viime vuoden pronssimitalisti, Suolahden Urhon Saija Seppä, ja mitalien tuntumassa olleet Veera Mensonen, Maaningan Mahti, ja Lahden Ahkeran Emilia Jousimaa ovat nyt vahvimmat suosikit.

HKV:n Janette Vänttinen voi vielä puolustaa N22-sarjan mestaruuttaan, mutta hän on ilmoittautunut naistenkin kisaan, jossa myös vauhti riittänee kärkisijoille.

Eemeli Hirvonen haluaa maastomenestystä kevään maantiemestaruutensa jatkoksi.

Maantieltä kuntoa maastoihin

Kolme viikkoa sitten juostut maantiejuoksun SM-kisat antavat hyvän ennusteen menestykseen myös maastossa.

N19-sarjan maantiemestari Pinja Laasanen, Siilijärven Ponnistus, hakee nyt maastomenestystä, jota hänellä ei vielä aikaisemmilta vuosilta juuri olekaan. Limingan Niittomiesten Sara Säkkinen puolustaa viime vuoden maastomestaruuttaan N17-sarjassa kevään maantietittelin jatkoksi.

19-vuotisten miesten maantiemitalistit Eemeli Hirvonen, Joensuun Kataja, Sisu Moilanen, Turun Urheiluliitto, ja Anssi Mustonen, Koiviston Kipinä, juoksivat maastoissa hyvin jo viime vuonna – Mustonen jopa mestariksi – ja ovat suosikkeja myös tänä vuonna. Mikkelin Kilpa-Veikkojen Eetu Valtola otti vuosi sitten mestaruuden nuoremmassa sarjassa ja noussee kärkitaisteluihin myös M19-sarjassa.

M17-sarjan maantien mitalistit Eden Kotilainen, Mikkelin Kilpa-Veikot, Aleksi Ahlfors, Rauman Urheilijat, ja Santeri Kallio, Kälviän Tarmo, jatkavat taisteluaan maastossa.

Lauantaina Kotkassa kilpaillaan Suomen Aikuisurheiluliiton maastomestaruuksista ja nuorten Flying Finns -maastoissa.

Yle televisio sunnuntain tapahtumat kokonaisuudessaan Areenassa ja iltapäivällä TV2:ssa selostajanaan Jarmo Lehtinen ja kommentaattorina Janne Ukonmaanaho.

Kisasivut

https://smmaastot2024.fi/

Osallistujat ja tulokset

SM-maastot (5.5.) https://online.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2024_smmaasto/

SAUL-mestaruusmaastot (4.5.) https://online.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2024_saulsmmaasto/

Nuorten Flying Finns (4.5.) https://online.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2024_saulsmmaasto/

Ylen lähetykset 5.5.

Yle Areena, klo 10.55

Yle TV2, klo 15.30