Venäjä voittoon, Suomi yhdestoista Superliigassa

Pitkämäki heittää jo Lapinlahden Eliittikisoissa

Suomi sijoittui Venäjän Tsheboksarissa käydyssä Superliigassa yhdenneksitoista 149,5 pisteellä ja vaihtaa Ruotsin ja Norjan kanssa ykkösliigaan kaudeksi 2017.

Ensi vuonna maajoukkueiden EM-kisaa ei järjestetä Amsterdamin EM-kisojen takia.

Ruotsi oli kilpailussa 10:s pistein 187 ja Norja kahdestoista 121 pisteellä. Kahdentoista joukkueen Superliigan kolme heikointa putosi ykkösliigaan.

Kisan voitti Venäjä pistein 368,5. Saksa oli toinen 346,5 pisteellä ja Ranska kolmas 319,5 pisteellä.

Superliigan päätöspäivän suomalaiset lajeittain:

Miehet:

200 m:

Samuli Samuelsson porhalsi sisäradalta vastatuuleen (-0,9 m/s) uransa toiseksi parhaan 200 metrin ajan 21,08. Se riitti kilpailussa yhdeksänteen sijaan, ja omassa erässä nelospaikkaan.

– En tykkää juosta tuolla jyrkkäkaarteisimmalla radalla. Minulle sopivat parhaiten kaikkien uloimmat radat, Samuelsson tuumi.

Tsheboksarin juoksun alussa kaarre teetti Ikaalisten juoksijalle töitä, mutta juoksun loppu kulki vahvasti.

– Loppu tuli todella hyvin. Tässä kun oli 0,9 metriä sekunnissa vastatuulta, niin tämä menee juoksuna aika lailla samoihin Geneven juoksun kanssa, jossa oli 0,8 myötäistä, Samuelsson arvioi.

Samuelsson viittasi kesäkuun alussa Genevessä juoksemaan ennätykseen 20,91.

Tsheboksarissa Samuelsson oli lauantaina juoksemassa pikaviestissä loistoaikaa 39,45 ja sinnitteli 100 metriä ankarassa vastatuulessa 10,85 (-3,4 m/s).

200 metrin nopein mies Tsheboksarissa oli Samuelssonin erän voittanut Ukrainan Serhi Smelik ajalla 20,45

800 m:

Ville Lampisen uran kolmas 1.49:n alitus tuli rahtusen takkuisen alkukauden jälkeen. Tsheboksarin 800 metrillä Lampinen paineli yhdenneksitoista ennätyksellään 1.48,44. Se on kesän kotimainen kärkiaika ja rikkoo Tallinnan 22-vuotiaiden EM-kisojen tulosrajan.

– Ensimmäinen kierros oli todella vaikea. Piti oikein pitää kättä edessä, että pystyi juoksemaan, Lampinen kuvasi kisan ruuhkaista alkua.

– Ensimmäisen kierroksen jälkeen näin kellosta, että nyt on mahdollisuudet rajaan, Lampinen muisteli 400 metrin kohtaa, jonka kilpailun kärki ohitti ajassa 51,42.

Viimeiselle 200 metrille Lampinen kaivoi väkevän kirin ja pysyi ennätysvauhdissa loppuun asti. Aiempi ennätys oli viime vuonna juostu 1.48,46.

– Kauden alku on ollut vaikeaa, mutta uskoin koko ajan, että tällainen aika tulee, Lampinen totesi.

Kisan voitti Italian Giordano Benedetti ajalla 1.45,11 

3000 metriä:

Anders Lindahl arveli löysävauhtisen 3000 metrin kilpailun jälkeen, että rivakampi matkavauhti olisi sopinut hänelle. Lindahl lähti kilpailuun ennätysvertailussa hitaimpana, mutta oli maalissa yhdestoista ajalla 8,44,65. Lindahl jätti taakseen Ruotsin Johan Hydenin.

– Minulle olisi sopinut paremmin jos olisi pidettyä hieman vauhtia. Alku oli helppo, mutta se oli helppo kaikille, Lindahl totesi.

Viimeisen kierroksen alkaessa 10. sijoittunut Norjan Erik Udo Pedersen näytti olevan Lindahlin lyötävissä, mutta norjalainen karkasi, kun kiritaistelu sijoista 10.-12. alkoi.

Lindahlin kausi jatkuu Paavo Nurmi Gamesissa torstaina 1500 metrillä, mutta kestävyysjuoksukarnevaalit jäävät väliin.

– Tarvitsen nyt harjoitustauon. Olen kilpaillut niin paljon, juoksija totesi.

Tsheboksarissa kilpailun voitti saksalainen Richard Ringer ajalla 8.34,35

110 metrin aidat:

Tuulet eivät ole olleet Elmo Lakan ystäviä tällä kaudella. Alkukausi on tuonut hyviä aikoja rajuissa myötätuulissa. Tsheboksarissa tuli sitten 1,7 metriä sekunnissa hönkinyt vastainen. Sen Lakka kuitenkin selätti ja rikkoi Tallinnan 22-vuotiaiden EM-kisojen tulosrajan ajalla 13,98. Se on myös kauden kotimainen kärkiaika.

– Iso kivi putosi harteilta, kun sain tuon rajan rikki, Lakka tuskaili.

Juoksuun sen sijaan jäi vielä viilattavaa.

– Lähtöpää oli ok, mutta juoksun lopussa on vielä tehtävää. Aion juosta tänä kesänä vielä sen 13,69, jonka juoksin matalammilla aidoilla, Lakka viittasi kolmen vuoden takaiseen tulokseen.

Tsheboksarissa Lakka oli eränsä kolmas ja kahden erän kokonaistuloksissa yhdeksäs. Kisan nopein oli Venäjän Sergei Shubenkov ajalla 13,22. Toinen erä juostiin myös vastatuuleen (-2,6 m/s). 

3000 m esteet

Janne Ukonmaanaho ei ujostellut tehdä ratkaisuja Tsheboksarin 3000 metrin estekilpailussa. Hän tuli kisan lopun rohkeasti ja oli viides ajalla 8.43,67.

– Taktisesti minulta hyvä juoksu. Tuntui, että tämän hetken kuntoon sopi paremmin kova loppu kuin tasakovamatkavauhti, Ukonmaanaho sanoi.

Ukonmaanaho lähti 600 metriä ennen loppua kiristämään vauhtia ja piipahti kärjessä.

– Nopeuskestävyys on parhaassa kunnossa mitä se on ollut, joten tiesin, että olen kohtalaisen hyvä lopussa, juoksija kertasi.

Aivan kärkitaistoon Ukonmaanahon vauhti ei riittänyt, mutta taakse jäi monta kovempaa nimeä. Kesän parhaiden tilastovertailussa hän oli etukäteen 10:s.

Pekingin MM-kisojen tulosrajan kimppuun Ukonmaanaho aikoo käydä Lapinlahden Eliittikisoissa (19.7) sitä ennen ohjelmassa on kahden viikon vuoristoleiri St. Moritzissa maratoonari Henri Mannisen kanssa. Mukana on myös kaksikon valmentaja Tuomo Lehtinen ja kokenut hieroja Aki Rissanen.

– Leirin jälkeen juoksen pari sileän kisaa ennen Lapinlahden estekisaa, Ukonmaanaho kertoi.

Voittoon Tsheboksarissa pinkoi Puolan Krystian Zalewski ajalla 8.37,51.

Seiväs:

Jouni Marjaniemen kisa jäi kesken, kun neljän pudotuksen sääntö täyttyi. Hän oli 10:s ylitettyään 515.

– Vähän liian hyvät lämmittelyhypyt, tuli sellainen olo, että kyllä tämä tästä, Marjaniemi tuumi.

Lämmittelyhypyissä Marjaniemellä oli hyvät tuulet, mutta kahdessa ensimmäisessä yrityksessä korkeudesta 515 ne muuttuivat vastaisiksi. Vasta kolmas yritys tuotti tuloksen, eikä sekään ollut huippusuoritus.

– Se oli sellainen hyppy, jonka olisin normaalioloissa jättänyt kesken, mutta nyt piti puristaa, kun oli pisteistä kysymys, Marjaniemi totesi.

Kaksi yritystä 530:sta ei tuottanut tulosta, jonka jälkeen Marjaniemen kisa päättyi superliigan säännön mukaan, eli neljän pudotuksen täytyttyä.

– Eka yritys jäi vähän kauas, hyppy ei jatkunut. Toinen meni vähän läpi, Marjaniemi kertaili yrityksiään korkeudesta 530.

Kolmiloikka:

Santahaminassa urheilujoukossa asepalvelusta suorittava Simo Lipsanen voinee odottaa kuntoisuuslomaa Tsheboksarin loistohyppyjen päätteeksi. 19-vuotias lappeenrantalainen käytti myötätuulen mainiosti hyväkseen ja loikki kilpailussa kolmanneksi tuloksella 16,62.

Jos tulos olisi syntynyt ennätyskelpoisessa myötätuulessa, se sivuaisi kaikkien viidenneksi parasta suomalaistulosta. Nyt tuulta oli hypyssä 2,3 metriä sekunnissa.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, mutta silti sijoitus ja tuloskin yllättivät, Lipsanen tuumi.

Petri Ruotsalaisen valmentama 184-senttinen loikkaaja ehti alkukaudesta kohentaa ennätystään viime kauden 15,64:stä lukemiin 15,83. Nyt ennätys olisi toisennäköinen, jos myötäistä olisi ollut  Superliigan kilpailussa aavistus vähemmän. Lipsasen Tsheboksarin sarjan mahtui kolme 16 metrin ylitystä, joista toiseksi pisin kantoi 16,47 (+2,7m/s).

– Ennätyksen kohentamisen edellytyksenä on, että on pysynyt harjoituskauden terveenä, ja kaikki ominaisuudet ovat kehittyneet. Varsinkin nopeus on mennyt eteenpäin viimeisen kahden vuoden aikana paljon, Lipsanen tuumi.

Omista vahvuuksistaan loikkaajana Lipsasella on selkeä käsitys.

– Kimmoisuus ja elastisuus, saan myös vauhdin säilymään hyvin, Lipsanen sanoi.

Juuri noilla mausteilla Lipsanen liiteli yli 16 ja puolen metrin.

– Parhaassa hypyssä vauhti säilyi hyvin jokaisessa loikassa. Hyppy myös tuntui hyvälle.

Kolmiloikkakisan voitti Italian Fabrizio Donato hypättyään 17,11.

Kiekko:

Pyry Niskala jätti kiekkoringin harmissaan. Tekniikka takkusi pahemman kerran ja tulokseksi jäi 51,46. Se riitti yhdenteentoista sijaan.

– Ei vaan kulkenut. Tekniikka on tällä hetkellä niin epävarma, että treeneissä yksi heitto kymmenestä onnistuu. Se on aika pieni mahdollisuus, että onnistuminen osuu kisaan, Niskala tuumi.

Niskalan mukaan napakka tuuli ei ollut kiekkomiesten kannalta ongelma.

– Tuohon keliin olisi hyvin voinut heittää kauden parhaan, tänä kesänä 58,77 kiskaissut Niskala sanoi.

Nyt Niskalan aatoksissa on kilpailla karnevaaleilla ja koettaa mahduttaa aikatauluun tekniikkatreeniä.

– Katsotaan jos universiadeihin pääsee, Niskala totesi.

Kiekkokisan voitti Puolan Robert Urbanek, joka kiskaisi 63,03.

Keihäs:

Tero Pitkämäki jätti Tsheboksarin stadionin tyytyväisenä. Lajivoiton tuonut 84,44 kantanut heitto jätti hyvän mielen.

– Pääsin siinä heitossa samalla lailla keihään alle kuin Dohan heitossa, Pitkämäki sanoi ja viittasi Dohassa syntyneeseen kauden parhaaseen heittoon, joka kantoi 88,62.

Pitkämäki tuli kisapaikalle vasta myöhään lauantaina ja joutui heittämään vaikeissa tuulioloissa.

– Puolenyön aikaan tulin perille. Jalat olivat matkustamisesta vielä väsyneet, se tuntui heitossa, Kazanin kautta Tsheboksariin matkustanut heittäjä kertaili.

– Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että selätin vaikeat tuuliolot. Tuo sivutuuli oli oikestaan pahin mahdollinen minulle.

Kisassa Pitkämäki heitti ensimmäisellään 81,71 ja astui toisen heiton yli.

– Se oli minulle ensimmäinen tahaton yliastuminen 11 vuoteen, Pitkämäki myhäili toisesta heitostaan.

Pitkämäen kausi jatkuu torstaina Turussa.

– Siellä tavoittelen teknisesti samanmoista heittoa kuin nyt oli tuo viimeinen. 
 

4 x 400 metriä:

Jani Koskela, Oskari Mörö, Petteri Monni ja Erik Back pinkoi ajan 3.11,60 ilman kommelluksia. Erittäin kovatasoisessa joukossa se riitti kahdentoista sijaan.

– Se juostiin mitä tässä kunnossa pääsee, Mörö summasi omaa ja koko joukon kilpailua.

Ranska voitti viestin kisaennätyksellä 3.00,47.

Naiset:

200 m:

Milja Thureson ei ollut tuulten jumalten suosiossa Superliigassa. Hän juoksi 100 ja 200 metrin kilpailut reippaaseen vastatuuleen. Todellinen juoksukunto jäi siten vielä piiloon.

 

– Enkkaa läksin hakemaan, Thureson harmitteli juostuaan 200 metriä 24,44 ja oli kokonaiskilpailussa yhdestoista. Thuresoin erässä oli vastatuulta 2,4 metriä sekunnissa.

 

Naisten 200 metrin nopein oli Ukraina Natalia Pohrebnjak ajalla 22,76. Hän juoksi toisessa erässä kuin Thureson. Ukrainalaisen juoksua siivitti vastatuulen sijaan 0,6 metriä sekunnissa henkäillyt myötätuuli.

1500 m:

Zenita Eriksson juoksi 1500 metrillä kauden parhaansa 4.36,40. Erittäin kovassa seurassa se riitti kahdenteentoista sijaan. Erikssonin ennätys on viime vuonna juostu 4.31,35. Kuluvan kesän mittaan hän teki Karjaalla ajan 4.41,92, joka koheni Tsheboksarin helteisessä ja tuulisessa kilpailussa.

Voittoon kilpailussa juoksu Venäjän Anna Stshagina ajalla 4.15,22. Norjan Bjerkeli Grövdal oli toinen (4.16,22)

5000 m:

Oona Kettusen ilme oli tuskainen Tsheboksarin 5000 metrin päätteeksi. Hän kuittasi hellekisasta 10. sijan ajalla 16.51,54, eikä matkanteko ollut helppoa, kaikkea muuta.

– Toiseen akillekseen sattui jokaisella askeleella, Kettunen totesi ja kiirehti huollattamaan jalkaansa.

Kettuselle startti oli jo toinen juhannusviikonvaihteessa. Hän oli lauantaina 3000 metrillä yhdestoista (9.35,20).

Naisten 5000 metrin kilpailun voittoon juoksi Puolan Renata Plis ajalla 15.49,29.

100 metrin aidat:

Vatsavaivojen kanssa Tsheboksarin reissulla paininut Viivi Avikainen teki minkä pystyi 100 metrin aidoissa. Hän osui napakasti kahdeksanteen aitaan ja tuli maaliin eränsä kuudentena ja oli kahden erän kokonaiskilpailussa 12:s ajalla 14,13. Avikaisen erä juostiin napakkaan (-2,2 m/s) vastatuuleen.

– Voimaton olo ja kahden metrin vastatuuli, Avikainen huokaili maalissa.

– Nyt on pari tuntia ollut vähän parempi olo. Aamulla söin puuron, mutta se tuli heti ulos, ja aamun verryttelyssä oli aika epävarma olo. Vatsa on vaivannut koko ajan täällä, mutta ajattelin, että kyllä se siitä.

Naisten pika-aitakisan nopein oli Valko-Venäjän Alina Talai. Hän voitti toisen erän ajalla 12,80. Tuossa erässä juoksijoilla oli tuulimittarin mukaan myötätuulta 0,4 metriä sekunnissa. Avikaisen erän ykkönen oli Ukrainan Hanna Plotitsina ajalla 13,44.

Korkeus:

Sini Lällä ponnisti Tsheboksarin korkeuskilpailussa ennätyksensä 184. Se toi hyppääjälle mukavasti lisää itseluottamusta kahden takkuisemman kauden jälkeen.

– Siihen latasin kaiken ja se oli kisan paras teknisesti paras hyppy, Lällä muisteli ennätyshyppyään.

Lällä ylitti 181 jo kolme vuotta sitten, mutta sen jälkeen on ollut pieniä hankaluuksia.

– Vuonna 2013 meni kantapää etelän leirillä ja se haittasi alkukesää, sitten varoin sitä loppukesästä. Viime kesänä oli vähän sama homma nilkan kanssa. Myös vauhdin kanssa on ollut ongelmia, hyppääjä kertasi.

Lällän kesä jatkuu torstaina Paavo Nurmi Gamesissa. Hyppääjän mukaan ennätyksessä on vielä varaa parantaa.

– Tästä jäi hyvä draivi päälle. Edellytyksiä on hypätä yli 185:n.

Naisten korkeushypyn voitti Venäjän Maria Kutshina, joka ylitti 199. 

Pituus:

Pituushyppääjä Sanna Nygård oli tehdä samanlaisen yllätyksen myötätuulten hellimällä Tsheboksarin hyppypaikalla kuin kolmiloikkaaja Simo Lipsanen. Epäonnekseen Nygård kuitenkin astui yli kaksi varsin pitkää hyppyä.

 – Suren sanoi, että ensimmäinen oli 650:n luokkaa. Pitää mennä katsomaan videolta, Nygård totesi ja viittasi Surenilla lajivalmentaja Suren Ghazaryaniin.

Hypyistä ensimmäinen meni vain hieman rikki ja toinen rahtusen enemmän. Kolmas jäi sitten lukemiin 597 ja toi kilpailussa 12. sijan.

 – Se viimeinen ei sitten enää noussut ja ponnistus jäi vähän kauas.

Nygårdin ennätys on 620 ja kuluvan kesän kisoissa hän on ponkaissut 613. Naisten pituushypyn voitti Ruotsin Erica Jarder tuloksella 653.

Kuula:

Eveliina Rouvali oli kuulatyönnössä kahdestoista tuloksella 13,21. Se oli mainiosti kauden aloittaneelle  nuorelle työntäjälle pettymys. Rouvali, 18, on paransi Kuopion Tähtikisoissa ennätyksensä lukemiin 14,93. Tsheboksarin hellekisa ei kuitenkaan kulkenut aivan työntäjän toivomalla tavalla.

 – En ymmärrä mikä siinä oli, Rouvali tuumi työnnöistään, joista toinen mitattu kantoi 13,18.

Naisten kuulakisan voittoon työnsi Saksan Christina Sshwanitz kisaennätyksellä 19,82. 

Moukari:

Merja Korpela ei ole löytänyt heittotekniikkaansa samaa imua sitten kesäkuun alussa Äänekoskella syntyneen 68,43. Korpelan mukaan Äänekosken hyvä heitto toi tekemiseen hieman liikaa yritystä.

– Sen jälkeen heitossa on lantio on päässyt laskemaan, Korpela totesi ja murehti, ettei tekninen luistanut parhaalla tavalla vielä Tsheboksarissakaan.

Korpela oli moukarikilpailussa 10:s heitettyään 66,50. Myös ensimmäinen heitto kantoi yli 66 metriä (66,17).

– Vähän oli vaikeaa, kun tekniikka ei ole ihan kunnossa, Korpela myönsi.

Korpelan kilpailukalenterissa ovat seuraavaksi lajikarnevaalit. Siellä toiveissa on saada ylä- ja alakropan ajoitus heitossa jengoilleen.

Voittoon kovatasoisessa moukarikilpailussa pyörähteli Puolan Anita Wlodarczyk kauden kärkituloksella ja kisaennätyksellä 78,28. Saksan Betty Heidler oli toinen heitettyään 75,73.

4 x 400 metriä

Anniina Laitinen, Eveliina Määttänen, Kirsi Pekkanen ja Aino Paunonen toivat kapulan maalin ajassa 3.44,36. Se riitti kahdentoista sijaan. Voiton vei Venäjä ajalla 3.24,98.

Tulokset: http://www.european-athletics.org/competitions/european-team-championshi…

 


lipsanen_simo_1_of_1-2.jpg

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen hyppäsi jo kahdeksannessa peräkkäisessä kilpailussa yli 16 metriä.