Oma vauhti pieni yllätys Raitaselle EM-maastoissa

Topi Raitanen sai maastojuoksun EM-kisoista sitä mitä lähti hakemaan, eli kovan kansainvälisen startin ja tuntuman siihen missä hän on tällä erää eurooppalaisessa vertailussa.

HKV:n 20-vuotias estejuoksija sijoittui 22-vuotiaiden sarjan reilun kahdeksan kilometrin kilpailussa 28:nneksi ajalla 23.49. Kilpailu juostiin nopealla nurmiradalla Sardiniassa Chian kaupungissa.

– Se meni hyvin. Lähdin rohkeasti, mutta rauhallisesti ja pystyin nostamaan sijoitusta kierros kierrokselta. Yllätyin, että pystyin pitämään alle 3 minuutin kilometrivauhtia maastossa lähtökohdat huomioiden, Raitanen totesi.

Chian kilpailu juostiin pääosin 1500 metrin peruslenkillä, jolla oli kaksi nousua. Raitanen oli kahden kilometrin jälkeen 45:s, mutta kohensi sitten sijoitustaan tasaisesti kisan vanhetessa.

Kilpailun voitti belgialainen Isaac Kimeli, 22, joka oli vuosi sitten Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisojen 5000 metrillä toinen ja tänä vuonna Amsterdamin EM-kisojen 1500 metrillä yhdeksäs. Kimelin aika oli 22.48.

– Tämä kertoi minulle missä on oma lähtötaso. Tästä lähdetään tekemään laadukasta työtä kohti hallikautta ja kesää, Raitanen linjasi.

Hallikaudella 1500 ja 3000 metrin kisoja

Raitanen on estejuoksija ja maajoukkuesuunnistaja, mutta panostaa ensi vuonna estejuoksuun. EM-maastojen jälkeen hän menee suoraan Santahaminan Urheilukouluun jatkamaan asepalvelusta.

– Nyt keskitytään vähän aikaa sotilaskoulutukseen ja hoidetaan se kunnialla. Tammikuun alussa menen Portugaliin leirille ja valmistaudun hallikauteen. Talvella juoksen 1500 ja 3000 metrin kisoja. Tavoite on saada hyviä, kovia startteja, Raitanen sanoo talven kisoista.

Kimelin perässä himmeämmät mitalit Chiassa 22-vuotiaiden sarjassa juoksivat Espanjan Carlos Mayo (22.53) ja Italian Yemaneberhan Crippa (22.54). Mayo oli toinen myös viime vuoden 22-vuotiaiden kilpailussa. Crippa voitti vuosi sitten 19-vuotiaiden sarjan.

Naisten 8 kilometrin kilpailun voitti Yasemin Can 10 sekunnin erolla ennen Turkille kaksoisvoiton sinetöinyttä Meryem Akdaa. Kumpikin kärkikaksikon juoksijoista tulee alkujaan Keniasta. Can voitti Amsterdamin EM-kisoissa viime kesänä 5000 ja 10000 metriä. Canin voittoaika EM-maastoissa oli 24.46.

Norjan Karoline Bjerkeli Gröval oli naisten kilpailussa kolmas 40 sekunnin erolla kärkeen.

Turkkia edustavien kenialaisjuoksijoiden tuplavoittoon päättyi myös miesten 10 kilometriä. Aras Kaya vei mestaruuden kukistamalla Polat Kemboi Arikanin kolmella sekunnilla. Kaya taittoi matkan ajassa 27.39. Britti Callum Hawkins oli kolmas 10 sekuntia kärjestä.