Rajamäki: Ukrainalaisnuoret mukaan seuran toimintaan – ohessa seurojen käyttöön valmis kutsu

Suomen Urheiluliiton (SUL) seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäki kehottaa yleisurheiluseuroja tarjoamaan sotaa Suomeen paenneille ukrainalaisille tilaisuuden tulla yleisurheiluharjoituksiin ja osallistua seuran toimintaan.

– Oheisesta linkistä löytyy ukrainan ja venäjänkieliset tekstit, jossa ukrainalaiset toivotetaan tervetulleeksi seuran toimintaan tai ainakin tutustumaan siihen. Seuran tarvitsee vain lisätä tyhjille viivoille paikkakunta, seuran nimi ja yhteyshenkilön tai yhteyshenkilöiden yhteystiedot, Rajamäki sanoo.

– Ajatuksena on, että seura voi yhteystiedot lisättyään toimittaa pdf-tiedoston esimerkiksi oman kaupungin tai kunnan viranomaisille, kouluille ja vastaanottokeskuksiin.

Mukha löysi iloa Savonlinnan Riennon treeneistä

Rajamäen mukaan yleisurheiluseuroissakin on jo oltu tässä suhteessa aktiivisia, kuten juttu Savonlinnan Riennon treeneissä viihtyvästä Polina Mukhasta kertoo. Lue juttu täältä.

– Tilanne on kotimaastaan lähtemään joutuneille ukrainalaisille tuskallinen, kun sodan jaloissa voi olla vielä lähiomaisia, sukulaisia ja ystäviä, Rajamäki muistuttaa.

– Seuran harjoituksissa he saavat muuta ajateltavaa ja tekemistä, mikä auttaa kotoutumista. Urheilu on yhteinen kieli ja yleisurheilu mahtava väline tällaisessa tilanteessa.

”Voi tiedustella myös halukkuutta valmennus- tai ohjaustoimintaan”

Maahanmuuttoviraston mukaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen yli 21 00 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta.

– On hyvä huomata, että Suomeen tulleiden ukrainalaisten joukossa voi myös olla henkilöitä, joilla olisi halua ja kykyä osallistua seurojen ohjaus -ja valmennustoimintaan, Rajamäki sanoo.

Rajamäen muistuttaa, että seurat voivat huomioida Suomeen tulleita ukrainalaisia monella tapaa.

– Lahden Ahkera on antaa hyvän esimerkki siitä, kuinka yleisurheiluseura voi olla mukana tuomassa väriä Suomessa olevien ukrainalaisten arkeen. Seura kutsuu kaikki Lahden seudulla asuvat ja majoittuvat ukrainalaiset seuraamaan Motonet GP -sarjan kilpailua 25.5. klo 17.45 alkaen Lahden urheilukeskukseen. Kilpailuun osallistuu useita ukrainalaisia urheilijoita, Rajamäki sanoo.

Ukrainankielinen pdf-tiedosto:

Seuroille ukrainaksi

Venäjänkielinen pdf-tiedosto

Seuroille venäjäksi

Ylläolevissa tiedostoissa on käännettynä alla oleva teksti:

 

Tervetuloa mukaan yleisurheilutoimintaan

________________ (paikkakunta) lapsille ja nuorille yleisurheilua on tarjolla seuraavassa/seuraavissa seuroissa.

Seuran nimi/kontaktihenkilö/yhteystiedot.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ukrainalaiset ovat lämpimästä tervetulleita paikkakuntamme seuran/seurojen toimintaan. Tarjolla oleva toiminta vaihtelee seuroittain, joten parasta on olla suoraan seuraan yhteydessä ja kysyä, mitä on tarjolla ja käydä paikan päällä katsomassa, millaista toiminta on.

Yleisurheilu on perusliikuntaa, eli juoksemista, hyppäämistä ja heittämistä. Laji on yksi suosituimmista urheilumuodoista Suomessa.

Seuroissa on tarjolla yleisurheiluopetusta ja valmennusta eri-ikäisten ryhmissä sekä kilpailutoimintaa talvella, keväällä ja kesällä. Opetusta ja valmennusta antavat koulutetut ohjaajat – ja valmentajat, jotka osaavat luoda ryhmiin iloisen ja turvallisen ilmapiirin.

Paikkakuntamme yleisurheiluseuraan/seuroihin kannattaa olla yhteydessä myös, jos sinulla on kokemusta yleisurheilun valmennuksesta – tai ohjauksesta ja olisit halukas jatkamaan sitä suomalaisessa seurassa. Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan lastensa tueksi harjoituksiin.

Lapset ja nuoret voivat osallistua Suomessa myös yleisurheilukilpailuihin. Se vaatii kuitenkin kilpailulisenssin, jota voi kysellä seurasta.

Esimerkkejä yleisurheiluseurojen lasten ja nuorten toiminnasta:

Seuraavassa esimerkkejä yleisurheiluseurojen lasten ja nuorten toiminnasta ja ryhmistä. Toimintaa vaihtelee seuroittain.

Liikuntaleikkikoulu 2-6-v.

– Liikuntaleikkikoulussa opetellaan kehon hallintaa, perusliikkeitä ja yhdessäoloa ja haetaan onnistumisen elämyksiä.

Yleisurheilukoulu 6-7-v.-12-v.

– Yleisurheilukoulun tavoitteena on liikunta- ja urheilutaitojen oppiminen ja urheilullisuuteen kasvaminen hauskassa ja turvallisessa harjoitusilmapiirissä.

Kilparyhmät 10-v. 

– Kilparyhmissä harjoitellaan eri yleisurheilulajeja ja kilpaillaan seura-, piiri- ja valtakunnallisella tasolla. Kilparyhmissä harjoituksia on yleensä useampia kertoja viikossa. Kilparyhmiin tullaan usein yleisurheilukoulun kautta.

Harrasteryhmät + 10-v.

– Harrasteryhmissä harjoitellaan yleisurheilun lajitaitoja, mutta harjoituksia on usein vähemmän viikossa kuin kilparyhmissä, eikä ohjelmassa ole kilpailuja.

Yleisurheilun kattojärjestö Suomessa on Suomen Urheiluliitto

Yleisurheilun lajiliitto Suomessa on Suomen Urheiluliitto ry (SUL), jolla on noin 560 jäsenseuraa. SUL on Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) jäsen.

SUL:n toiminnan tarkoitus on johtaa, innostaa ja tukee laadukasta ja arvostettua yleisurheilutoimintaa lähellä harrastajia, ja kasvattaa kansainvälisesti menestyviä yleisurheilijoita. SUL:n toimintaa ohjaavat arvot ovat rohkeasti uudistaen, avoimesti toimien ja yhdessä onnistuen.

Yhteyshenkilöt Suomen Urheiluliitossa

Tapio Rajamäki

Seurapalvelujohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 740 8300

tapio.rajamaki@sul.fi

www.yleisurheilu.fi

Piia Jäntti

Nuorisopäällikkö

Suomen Urheiluliitto

050 470 2622

piia.jantti@sul.fi

www.yleisurheilu.fi