Pommien kumusta takaisin urheilun pariin – Polina Mukha viihtyy Savonlinnan Riennon treeneissä

Suomalaisten yleisurheiluseurojen toimintaan on saatu mukaan Venäjän hyökkäyksen jaloista Suomeen saapuneita ukrainalaisia. Yksi heistä on Savonlinnan Riennon harjoituksiin tullut Polina Mukha.

– Hyvä ryhmä, samoin ohjaajat, 16-vuotias Mukha kiittelee treeniryhmäänsä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ajoi Kiovan lähellä Bila Tserkvan kaupungissa asuneen Mukhan äitinsä kanssa pommitusten kumusta sotaa pakoon Savonlinnaan.

– Isäpuoleni on ollut täällä hevostilalla töissä kaksi vuotta, siksi hakeuduimme äidin kanssa Savonlinnaan, Mukha kertoo.

– Kavereistani monet pakenivat Puolaan, Itävaltaan ja Italiaan.

Mukha,16, kertoo harrastaneensa yleisurheilua Ukrainassa 9–10-vuotiaasta asti.

– Tykkää treenaamisesta. Olen harjoitellut kuusi vuotta. Minulle urheilu iso osa elämä, Mukha sanoo.

– Ukrainassa treenaaminen oli kovaa ja hyvin yksinkertaista. Harjoituksissa juostiin paljon, Polina Mukha sanoo. Kuva: Timo Seppäläinen

”Harjoituksissa juostiin paljon”

Mukha viihtyy parhaiten 400 ja 800 metrillä.

– Olen myös juossut pika- ja aitamatkoja ja hypännyt pituutta, Mukha kertoo.

Mukha arvelee kilpailevansa kesällä Suomessa, mutta keskittyy nyt harjoitteluun Riennon 14–15-vuotiaiden ryhmässä, jossa hän on viihtynyt hyvin.

– Ihmiset Suomessa ovat kohteliaita ja ystävällisiä, Mukha sanoo.

Pieniä eroja Mukha löytää sen välillä, mitä omassa treeniryhmässä Ukrainassa tehtiin, ja kuinka Suomessa toimitaan.

– Ukrainassa treenaaminen oli kovaa ja hyvin yksinkertaista. Harjoituksissa juostiin paljon. Jokaisessa harjoituksessa juostiin 3 kilometriä tai enemmän, Mukha kertoo.

Kommunikointi sujuu Savonlinnan Riennon treeneissä niitä vetävän Mimosa Wirkkalan ja Polina Mukhan välillä.

Ilmaiset treenit Tanhuvaaran Urheiluopistolla

Mukha on toinen Savonlinnan Riennon riveissä harjoitteleva ukrainalainen.

– Vajaa viikkoa Mukhan mukaan tulon jälkeen tuli kysely rientolaisurheilijan äidiltä, että hänen tyttärensä on ystävystynyt koulussa ukrainalaistyttöön, joka haluaisi tulla mukaan tämän ryhmän harjoituksiin. Oli myös huomattu, että ukrainalaisille on tarjolla maksuton harrastaminen, kertoo Savonlinnan Riennon valmennuspäällikkö Joni Jäntti.

Jäntin mukaan Riento ja Tanhuvaaran Urheiluopisto, jossa Riennon harjoituksia pidetään, ovat tarjonneet ukrainalaisille veloituksettoman mahdollisuuden käydä harjoituksissa ja käyttää opiston tiloja.

– Juniori-STPS -jalkapalloseura heitti täällä somehaasteen, että kaikki seurat pyrkisivät mahdollistamaan ukrainalaisille maksuttomat harjoitukset, ja aika moni seura noudattaa samoja toimintatapoja. Me teimme oman päätöksen jo pari päivää ennen tuota haastetta, kun Mukhan osalta oli kyselty harjoituksista, Jäntti kertoo.

Mimosa Wirkkalan vetämä treeniryhmä tarinoimassa tauolla.

”Mukhasta huomaa, että hän on harjoitellut”

Jäntin mukaan molemmat Riennon ukrainalaiset ovat viihtyneet treeniryhmässä.

– Mukhasta huomaa, että hän on harjoitellut ja tottunut harjoittelemaan määrällisesti paljon. Hän tuumi ensimmäisen harjoituksen jälkeen, että se oli aika kevyt, mutta silloin oltiin vielä kilpailukauden lajipainotteisessa harjoittelussa, Jäntti sanoo.

– Mukha on päässyt nopeasti mukaan ryhmän harjoitteluun ja on ollut jo vähän kovillakin, kuten pitää, kun ollaan peruskuntotreeneissä.