Tuomo Salonen: Miten rankingpisteitä tulkitaan, mitkä ovat sudenkuopat? – Katso arvio: Millä pisteillä EM- ja MM-kisoihin

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingjärjestelmä kehittyy koko ajan. Mitä pitää ottaa huomioon, kun niitä tulkitsee? Entä mikä on asiantuntijan arvio pisteistä, joilla edetään rankingin kautta heinäkuisiin Oregonin MM-kilpailuihin ja elokuisiin Münchenin EM-kilpailuihin?

– Kun katselee WA:n sivuilta MM-kisojen rankingtilannetta eli Road to Oregon -listausta, on hyvä muistaa, että sieltä voi puuttua urheilijoita. Jos urheilijalla ei ole koossa tarpeellista määrää kisoja, he eivät näy vielä tässä vaiheessa listauksessa lainkaan, muistuttaa Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

Road to Oregon ja Road to München -listauksissa urheilija näkyy vasta, kun rankingpisteisiin vaadittava kilpailumäärä on koossa. Urheilijan rankingpistemäärä on lajin aikaikkunassa 2-5 eniten pisteitä tuoneen kilpailun pistekeskiarvo. Yksittäisen kilpailun pistemäärä syntyy tulos- ja sijoituspisteiden summasta.

– Mitkä tulokset ovat mukana, katsotaan aina 12 tai 18 kuukautta siitä päivästä, kun ne rankingiin päivittyvät. Siksi urheilijan on vaarallista katsoa vain tämänhetkistä rankingsijoitusta ottamatta huomioon, että mukana voi olla sellaisten kilpailujen pisteitä, jotka tippuvat pois ennen arvokisojen deadlinea. Sekä nykyhetken rankingtilanteessa että ”Road to” -seurannassa on siis omat sudenkuoppansa.

Tokion pisteet poistuvat Eugenen MM-kilpailujen jälkeen

Rankingpisteet ovat useimmissa lajeissa voimassa 12 kuukautta ja tuloksia lasketaan viidestä kilpailusta. Poikkeuksia ovat 5000 metriä ja 3000 metrin estejuoksu, joissa rankingiin lasketaan kolme kilpailua 12 kuukaudessa sekä 20 kilometrin kävely, jossa kolme kilpailua on tehtävä 18 kuukaudessa. 10000 metrillä, maratonilla, moniotteluissa ja 35 kilometrin kävelyssä rankingiin lasketaan kaksi kilpailua 18 kuukaudessa.

Sijoituspisteiltään kahden korkeimman kategorian (OW ja DF) kilpailuja olympiakisoja, MM-kilpailuja ja Timanttiliigan finaalia koskee ns. ylipainottumissääntö. Niitä ei voi laskea rankingpisteisiin kahta kertaa.

– Se tarkoittaa, että Tokion olympiakisojen kisojen pisteet putoavat rankingista pois heti, kun Oregonin MM-kilpailujen pisteet on prosessoitu mukaan, Salonen kuvailee.

– Tämä koskee WA:lta saadun vahvistuksen mukaan kaikkien urheilijoiden Tokiossa saavuttamia pisteitä, ei vain niiden urheilijoiden, jotka kilpailevat Oregonin MM-kilpailuissa.

Berliinin EM-kilpailujen pisteet kuoleentuivat

Viimeisimpien maanosan mestaruuskilpailujen – eli suomalaisurheilijoiden kohdalla EM-kilpailujen – pisteet pysyvät voimassa aikaikkunasta riippumatta seuraaviin arvokilpailuihin, kuitenkin korkeintaan kolme vuotta.

– Se tarkoittaa, että Berliinin vuoden 2018 EM-kilpailujen pisteet eivät ole mukana tämän vuoden rankingissa. Mutta elokuiset Münchenin EM-kilpailut ovat mukana rankingissa, jolla valitaan urheilijoita Budapestin 2023 MM-kilpailuihin ja Pariisin 2024 olympiakisoihin, Salonen sanoo.

– Pariisin olympialaisten rankingista Münchenin EM-kisojen pisteet putoaisivat muuten lajikohtaisen 12 tai 18 kuukauden aikaikkunan takia pois, mutta ne mahtuvat mukaan tällä maanosan mestaruuskilpailuja koskevalla poikkeussäännöllä.

Mistä rankingpisteet muodostuvat?

Millaisin pistein kesän MM- ja EM-kilpailuissa on mahdollista tavoitella paikkaa rankingin kautta ja millaisia rajoituksia pisteiden keräämiseen sisältyy?

Kotimaan kisakalenteri ja rankingarvot

Kilpailukohtaiset rankingpisteet riippuvat siitä, mihin kategoriaan kilpailut kuuluvat, joten ylemmän kategorian kisoissa saa pienemmillä tuloksilla paremman rankingin pistepotin. Alemman kategorian kisoissa siihen vaaditaan parempia tuloksia, Salonen sanoo.

Kilpailuiden luokittelu on lähtökohtaisesti sama kaikissa lajeissa ja lajiryhmissä. Poikkeuksen tekevät kävelyn ja moniotteluiden omat kilpailusarjat sekä moukarinheitto, joissa on erikoissääntöjä.

– Esimerkiksi WA:n Continental Tour -sarjan Kultaisen liigan osakilpailuissa moukarinheitosta on tarjolla Timanttiliigan kilpailukategorian pisteet, Salonen sanoo.

Suomessa parhaat pisteet saa tänä vuonna Paavo Nurmen kisoista (A-kategoria), Oulun rankingkisoista (B), Kuortaneen Motonet GP -kilpailuista (B) ja muista Motonet GP -sarjan kilpailuista (D). Oulun rankingkisoissa jaetaan tänä vuonna normaalisti Kalevan kisoista tulevat sijoituspisteet, jotta ne ehtivät mukaan Oregonin MM-kilpailujen ja Münchenin EM-kilpailujen urheilijavalintaan.

Kaikkien kilpailukategorioiden listaus löytyy täältä.

Ohessa yksinkertaistettu malli tulospisteseurantaan

Pitkien halliratojen ajat ulkoratojen pisteytyksellä

Tulospisteitä urheilija voi kerätä pää- ja sivulajista. Jos tavoittelee paikkaa 1500 metrille, pisteitä voi kerätä 1500 metrin ohella mailin ja 2000 metrin kilpailuista. Arvokilpailujen 100 metrille tähtäävä voi laskea mukaan 60 metrin kilpailuja.

– Näissä lajeissa, joissa ranking muodostuu viiden kilpailun keskiarvosta, pisteistä vähintään kolmen pitää tulla päälajista ja korkeintaan kahden sivulajista, Salonen sanoo.

– Hallikauden kilpailuista voi ylipäätään laskea mukaan vain kaksi, sillä sisäradoilla tehtävä laji on ”sivulaji” silloinkin, kun kyse on sinänsä samasta lajista. Hallipituushyppy on siis sivulaji pituushypyn rankingissa ja hallissa juostu 800 metriä on sivulaji 800 metrin rankingissa.

– Lajeissa, joissa rankingiin lasketaan 2-3 lajia, on omat pistetaulukot. Näin siksi, ettei yhden kilpailun, kuten vaikka olympiakisojen, merkitys kasva liian suureksi. Esimerkiksi 3000 metrin estejuoksun voittaja saa Paavo Nurmen kisoissa 100 pistettä, kun 100 metrin voittaja saa 140 pistettä.

Rankingtulokseksi käy vain virallinen lopputulos – eli ei esimerkiksi kestävyysjuoksujen väliaika.

– Suomalaisten kannalta pieni parannus sääntöihin on, että pitkien yli 200 metrin halliratojen tulospisteet otetaan huomioon rankingissa ulkoratojen pisteiden mukaisesti. Aiemmin pitkien halliratojen pisteitä ei huomioitu lainkaan, Salonen kertoo.

Sääntötaulukko lajeittain

Taulukko pdf-muodossa: Sääntötaulukko lajeittain

Arvio: MM-kisoihin 1160-1200 pisteellä, EM-kisoihin 1120-1170 pisteellä

Urheilijan tulospisteet tulevat suoraan WA:n taulukoista, joissa eri lajien tulokset on pisteytetty. Sisä- ja ulkoradoille on omat pistetaulukkonsa. Katso taulukot täältä.

– Taulukoilla on pyritty tekemään lajit keskenään vertailukelpoiseksi. Esimerkiksi 10 pistettä on keskimäärin 0,03 sekuntia 100 metrillä, 6,6 sekuntia 10000 metrillä, 3,6 senttiä seiväshypyssä ja 70 senttiä miesten keihäänheitossa, Salonen sanoo.

Arvokilpailuihin pääsee joko rikkomalla tulosrajan tai rankingin kautta. Tällä haavaa MM-ja EM-kilpailuissa havitellaan tulosrajalla noin 50 prosenttia halutusta urheilijamäärästä, mutta sen on tarkoitus pudota tulevaisuudessa 30 prosenttiin.

Kun sitten puhutaan rankingpisteiden määrästä, jolla tavoitellaan paikkaa arvokilpailuissa, millainen se on?

– Tämä on korkeintaan kohtuullinen arvaus ja lajien välistä vaihtelua on jonkin verran, mutta aika usein liikutaan MM-kisojen kohdalla noin 1160-1200 pisteessä ja EM-kisojen kohdalla noin 1120-1170 pisteessä, Salonen sanoo.

– Kisoihin vaadittu rankingpistemäärä voi elää monesta syystä. Esimerkiksi siksi, että suorien tulosrajojen rikkoneiden urheilijoiden jälkeen jää rankingin kautta jakoon paikkoja vähän tai ei ollenkaan, kuten kävi viime kesänä mm. miesten 800 metrillä ja naisten kolmiloikassa Tokion olympiakisoissa, Salonen sanoo.

– Sekin voi vaikuttaa, että lähellä lajiin halutun urheilijamäärän rajaa olevat urheilijat onnistuvat pääsemään hyviin pistekisoihin tai joku laji on mukana aiempaa useammin korkean kategorian kisoissa tai tietyn kategorian kisoja on aiempaa enemmän. Vuodelle 2022 erityisesti Continental Silver -sarjan kilpailuja on lisätty, mikä osaltaan lisää hyvien sijoituspistemäärien saavuttamisen mahdollisuutta.

Ohessa Salosen tekemät taulukot, joissa on hänen ”kohtuullinen arvionsa”, mitä urheilijoilta rankingin kautta eri lajeissa vaaditaan kesän MM- ja EM-kilpailuihin.

Taulukot pdf-muodossa: Arviot EM- ja MM-kisoihin vaadittavista rankingisteistä

Salonen: ”Rankingin muutokset oikeansuuntaisia”

Mitä mieltä Suomen yleisen sarjan arvokilpailujoukkueita valitseva Salonen on rankingjärjestelmästä yleensä? Toteutuuko järjestelmälle asetettu tavoite saattaa urheilijat tasavertaisella tavalla paremmuusjärjestykseen muulla tavoin kuin kauden parhaita tuloksia vertailemalla?

– Se ajaa asiansa ja tehdyt muutokset ovat menneet oikeaan suuntaan, mutta järjestelmä on melko monimutkainen, joten siihen joutuu totuttelemaan, Salonen sanoo.

– Tulosmanipulaatiota ranking estää, koska urheilijalla täytyy olla useampi tulos, joista pisteet kerätään.

Salonen muistuttaa, että suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet rankingpisteiden keräämisen hyvien kotimaisten kilpailujen kautta, joten suomalaisille rankingjärjestelmä sopii tästäkin näkökulmasta.

– Paavo Nurmi Games toimii keihäänkärkenä A-kategorian pisteillään. Toivottavasti Motonet GP -sarjaan saadaan Kuortaneen ohella muitakin B- ja C-kategorian kisoja. Uskon useallakin nykyisellä D-kategorian (Challenger) kotimaisella kisalla olevan täydet edellytykset C-kategorian kilpailuksi jo vuosina 2023-2024.

— Pääasiallinen sivu pistetilanteiden seurantaan yleisesti ja urheilijoittain kisakohtaisesti – mutta osattava tulkita sääntöjä kisakohtaisesti!
– Ongelmana on että ”Road to” –rankingissa näkyvät vain ne, joilla on riittävä määrä kisoja kerättynä. Työkalu ei näytä tai huomioi niitä, joilla on esim. 4/5 vaadittua tulosta kovalla tasolla ja voivat siis yhdellä kohtuullisellakin tuloksella nousta listoille.
– Saman listauksen saa myös WA:n rankingin kautta valikoimalla eurooppalaiset urheilijat.
– Pistetiedot ja muut vastaavat detaljit tällä hetkellä paremmin löydettävissä WA:n työkalujen kautta.
– Kuten Road to Oregon –rankingissa, mukana ovat vain ne, joilla on vaadittu määrä kilpailuja kasassa.
– Kisalistaus, jossa mukana myös kilpailujen kategoriat