Ukrainan ja Australian huiput tähdittävät PNG:n korkeushyppyä – Salonen: Kutsumme ukrainalaispakolaisia ilmaislipulla kannustamaan urheilijoitaan

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nosti solidaarisuuden aallon urheilumaailmassa. Sitä tukee myös kesäkuun 14. Turussa kilpailtava yleisurheilun Paavo Nurmi Games.

Ukrainan värit näkyvät ainakin naisten korkeushypyssä, jossa Ella Junnila pääsee haastamaan lajin kärkinimiin lukeutuvia Julia Levtshenkoa ja Irina Herashtshenkoa sekä naisten seiväshypyssä, jossa Wilma Murron kanssa kilpailevat Marina Kilipko ja Jana Hladijtshuk.

– Meillä kilpailun järjestäjänä ensisijaisena huolena ovat ukrainalaiset urheilijat, heidän perheensä ja mahdollisuudet jatkaa urheilua. Siksi olemme kartoittaneet, ketä ukrainalaisia on tarjolla ja priorisoineet heitä, kertoo Paavo Nurmi Gamesia järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

– Olemme samalla sopineet Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa, että he jakavat omissa kanavissaan tällä alueella oleville, sodan jaloista paenneille ukrainalaisille ilmaisia pääsylippuja. Haluamme kutsua heidät kannustamaan kotimaansa urheilijoita.

Tokion olympiakisojen hopeamitalisti Nicola McDermott on yksi PNG:n naisten korkeushypyn huippunimistä.

McDermott, Patterson ja ukrainalaiset korkeuskisan tähdet

Paavo Nurmi Gamesin naisten korkeushypystä rakentui kansainvälisen huipputason kilpailu. Levtshenkon ja Herashtshenkon ohella lajin eliittihyppääjistä mukana ovat Tokion olympiakisojen australialainen hopeamitalisti Nicola McDermott ja hänen maajoukkuetoverinsa Eleanor Patterson.

– McDermott ylitti Tokiossa 202 ja meni viime vuonna vähintään kaksi metriä peräti viidessä kilpailussa. Patterson oli Tokion olympialaissa viides. Maaliskuussa Belgradin MM-halleissa hän ylitti ennätyksensä 200 ja oli toinen, Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnoista vastaava Arttu Salonen sanoo.

Levtshenkon palkintokaapissa on MM-hopea ja kaksi EM-hallien mitalia. Hänen ennätyksensä on 202. Parhaimmillaan 199 ylittänyt Herashtshenko on toissa talven EM-hallien mitalisti. Tokion olympialaisissa Levtshenko oli kahdeksas ja Herashtshenko neljäs.

Ukrainalaisista seiväshyppääjistä Marina Kilipko oli Tokion olympialaisissa jaetulla viidennellä sijalla. Hladijtshukin ponnisti maaliskuun MM-halleissa neljänneksi. Kaksikon ennätykset ovat 470 ja 461.

Myös Andreas Hofmann heittää Turussa 14. kesäkuuta.

Hofmann vahvistaa huippunimekästä keihäskaartia

Paavo Nurmi Gamesin asema alkukesän keihäänheiton superkilpailuna vahvistui, kun Offenburgissa 86,52 heittänyt Saksan Andreas Hofmann liittyi Turun heittäjäkaartiin. Offenburgissa Hofmann rikkoi heinäkuisten MM-kisojen tulosrajan, joten ensimmäinen askel kohti Eugenen heinäkuisia kisoja on otettu.

Turussa keihäskilpailussa heittävät myös Timanttiliigan Dohan kilpailussa hulppean ennätyksensä 93,07 sivaltanut Anderson Peters, Tokion olympiavoittaja Neeraj Chopra, vuoden 2017 maailmanmestari Johannes Vetter sekä Tokion olympialaisissa neljänneksi sijoittunut Julian Weber.

https://www.paavonurmigames.fi