Pitkämäen opit kiinnostivat Joensuussa, moninkertainen arvokisamitalisti kannusti nuoria heittämään paljon

Tero Pitkämäki luennoi ja ohjasi 9-16-vuotiaita nuoria kahdessa valmennustapahtumassa Joensuussa. Keihäänheiton moninkertainen arvokisamitalisti ja Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentaja kannusti nuoria heittämään paljon ja liikkumaan aktiivisesti myös harjoitusten ulkopuolella.

– Viikon ohjatut harjoitukset eivät läheskään riitä täyttämään kasvavan nuoren liikunnan tarvetta. Jos viikossa on kolme ohjattua treeniä, ne kattavat 20 prosenttia viikon liikuntamäärästä, jota tarvitaan, Pitkämäki kuvasi liikunnallista pohjaa, jota keihäänheitossa menestyminen vaatii.

– Harjoitusten ulkopuolinen muu liikunta voi olla kaikenlaista aktiivista puuhailua ulkona tai pelaamista. Ei sen treeniä tarvitse olla.

Pitkämäki kertoi urastaan ja harjoittelustaan, ja osallistui heittoharjoitukseen ensin Joensuun Katajan keihäskoululaisten tilaisuudessa. Sen jälkeen hän oli mukana samanlaisessa tilaisuudessa, joka oli suunnattu Pohjois-Karjalan seurojen keihäänheitoista kiinnostuneille nuorille ja ohjaajille.

Molemmissa tilaisuuksissa Pitkämäki patisti nuoria heittämään mahdollisimman paljon.

– Heittämistä pitää olla nuorena paljon. Ihan mitä vaan heittämistä. Tarkkuusheittoa, kiven tai lumipallon heittämistä, eikä heittoliikkeen tarvitse olla kuin oppikirjasta, Pitkämäki muistutti.

– Jos vertaa nykynuoria minun ikäluokkani heittäjiin nuorena, suurin ero on heittokädessä ja heittonopeudessa. Se on nyt heikompi, kun lapsena ei ole heitelty niin paljon. Muuta merkittävää fyysistä eroa ei minusta ole, Pitkämäki sanoi.

Outokummun Partion Ira Hirvonen ja Tuupovaaran Urheilijoiden Topi Parviainen kuuntelivat Tero Pitkämäen vinkkejä Joensuussa.

Hirvonen: Oli tosi kiva, että Tero tuli tännepäinkin Suomen

Pitkämäen opit ja neuvot otettiin hyvin vastaan.

– Oli tosi kiva, että Tero tuli tännepäinkin Suomen kertomaan millaista keihäänheitto on kovalla tasolla, Ira Hirvonen totesi.

Outokunnan Partiota edustava Hirvonen, 14, koki saaneensa tilaisuudesta sekä yleisen tason neuvoja, että tekniikkavinkkejä.

– Teron luennolta jäi mieleen se mitä keihäänheitossa menestyminen vaatii. Se ei ole pelkkää treenaamista vaan siihen vaikuttaa myös kaikki muu elämä, Hirvonen totesi.

– Heittotreenissä oli kiva saada kehuja noin kovatasoiselta heittäjältä. Minulle Tero sanoi, että heitto pitäisi saada suunnattua paremmin eteenpäin. Nyt keho lähtee vähän kiertämään heittovaiheessa.

Kiinnostuneena Pitkämäen luentoja seurasi myös Tuupovaaran Urheilijoiden 14-vuotias keihäänheittäjä Topi Parviainen.

– Oli mukava, että Tero tuli käymään. Hän kertoi luennolla paljon asioita ja paljon omasta nuoruudesta. Niistä olin lukenut myös Teron kirjasta, Parviainen sanoi.

– Tekniikka, törmäys ja käden liikerata ovat niitä tärkeitä asioita, joita Tero painotti heittoharjoituksessa.

Liperin Taimen valmentaja Teemu Pietarinen seurasi Tero Pitkämäen toimintaa heittoharjoituksessa, kun heittovuorossa oli Outokummun Partion Topias Puotiainen.

Valmentaja-Pietarista kiinnostivat Pitkämäen nuoruuden valinnat

Mielenkiinnolla Pitkämäen oppeja kuunteli myös Liperin Taimen valmentaja Teemu Pietarinen. Hän valmentaa kahta poikaansa ja neljän 14-15-vuotiaan tytön ryhmää.

– Oli huippua päästä kuulemaan, kun huippuosaaja kertoo omia näkökulmiaan. Itse olen joutunut opiskelemaan näitä asioita, kun molemmat pojat alkoivat yleisurheilla ja toinen heittää keihästä, Pietarinen sanoi.

– Eniten kuuntelin sitä, miten Teron on treenannut ja mitä hän on tehnyt missäkin iässä. Se oli parasta antia itselleni. Sitä pystyy käyttämään omissa harjoituksissa.

Pietarinen kertoi jo muistuttaneensa omalle ryhmälleen, kuinka Pitkämäki painotti unen määrää palautumisessa. Pietarisen mieleen jäi myös, kuinka Pitkämäki kannusti malttamaan.

– Se oli minusta yksi tärkeimpiä juttuja, että absoluuttinen tulos 12-vuotiaana ei kerro kenestä tulee kova heittäjä. Se, että nuori ei ole ikäluokkansa huippu, niin kuin ei Terokaan ollut, ei tarkoita, että hänestä ei voisi tulla huippua. Se katsotaan sitten vasta 18-20-vuotiaana, kun kasvu on loppunut, Pietarinen kertaili.

Pitkämäen oppeja ja vinkkejä kuunteli molemmissa Joensuun tilaisuuksissa vajaat parikymmentä henkeä.

– Olisimme halunneet paikalle myös urheilijoiden vanhempia, mutta koronan tuomat kokoontumisrajoitukset eivät antaneet siihen mahdollisuutta, totesi Olavi Parjanen, joka oli organisoimassa tapahtumia. Ne syntyivät Keihäskarnevaalien, Joensuun Katajan sekä Pohjois-Karjalan yleisurheilun yhteistyönä.