Jääskeläinen, Kinnunen ja Erkkola eivät kaipaa yksin puurtamista: Yhteistreeneistä kisailua, virtaa ja vinkkejä

Jatta-Mari Jääskeläinen, Elina Kinnunen ja Sanne Erkkola eivät kaipaa yksin puurtamista. Tuomas Laaksosen Turussa harjoitteleva keihäänheittäjien ryhmä ammentaa virtaa ja voimaa yhteisistä treeneistä.

– Treeneissä painetaan toisiamme eteenpäin ja siinä samalla saa itse pieniä vinkkejä, miten jotakin kannattaa tehdä muiltakin kuin valmentajalta, Jääskeläinen tuumii heittotreenin päätteeksi Turun Impivaaran jalkapallohallissa.

– Koko ajan on pieni kisailu päällä. Ja kun toiset tsemppaavat, sitä saa otettua itsestään aina sen päivän parhaan irti. Yksin se on välillä sellaista puurtamista, Kinnunen komppaa.

Samoin ryhmäharjoittelun edut näkee Erkkola.

– Se on etuoikeus, että pääsee tällaiseen porukkaan treenaamaan. En näe parempaa paikkaa kehittyä. Jos ollaan vaikka heittämässä kuulaa, se on aina kisa. Kun katsotaan vähän, kuka on viikon lapanen, siinä saa itsestään 110 prosenttia irti, Erkkola sanoo.

– Pidemmällä tähtäyksellä oma tavoite on päästä arvokisoihin edustamaan Suomea ja jos vielä pärjäisi, se olisi ihan mahtavaa, Jatta-Mari Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen: Tekniikan kehityksellä tasaisuutta heittoon

Jääskeläinen, 26, heitti kesällä parhaimmillaan 56,60 ja kirkasti Turun Kalevan kisoissa edellisvuoden SM-pronssin hopeaksi.

– Hyvällä motivaatiolla läksin tähän harjoituskauteen, vaikka en ollut tyytyväinen viime kauteen, Jääskeläinen sanoo.

Oman heiton kehityskohteita Jääskeläisen ei tarvitse pitkään miettiä. Heittäjän vahvuuksia ovat hyvä heittokäsi ja vankka voitontahto.

– Teknisen puolen haluaisin saada tasaisemmaksi. Se ei saisi olla niin, että hyvänä päivänä pitkä heitto on 57 metriä ja vähän huonompana päivänä 47 metriä, Jääskeläinen setvii.

Tekniset haasteet kumpuavat paljolti vauhtijuoksusta.

– Tuntuu, että jos jalat ovat yhtään väsyneet tai huonontuntuiset, heittäminen on heti paljon vaikeampaa. Siitä tulee väkisin tekemistä, Jääskeläinen sanoo.

Jatta-Mari Jääskeläinen on viihtynyt Tuomas Laaksosen valmennuksessa. – Tykkään siitä, että valmentajat sanovat asiat suoraan, ettei ole silleen, että oli se ihan hyvä yritys. Jos se oli huono heitto, se sanotaan suoraan. Tuomas toteuttaa sen hyvin, Jääskeläinen sanoo.

Kyynärpää puhdistettiin, treenit hyvällä mallilla

Edistystä Jääskeläinen hakee myös punttisalista, jossa voimistelutaustainen heittäjä operoi ryhmän voimavalmentajan Tommi Rinteen johdolla.

– Voimaominaisuudet ovat minulle se suurin kehittämisen kohde. Voimisteluliikkeet ovat minulle helppoja, mutta kun lyödään rautaa tankoon, sitten en olekaan niin vahva, Jääskeläinen hymyilee.

Jääskeläiselle tehty heittokäden kyynärpään puhdistusleikkaus verotti syksyn harjoittelua, mutta nyt hän etenee koko lailla aikataulussa kohti kilpailukautta. Vaihtelua harjoitteluun tuovat pikkuhiljaa loppusuoralle kääntyvät fysioterapeutin opinnot.

– Treeneissä kaikki on hyvällä malilla, vaikka puhdistus hidasti syksyä. Panostin leikkauksen jälkeen aika paljon jalkojen voimaan ja siinä vähän yläkropan voima kärsi, mutta olen kirinyt sitä kiinni, Jääskeläinen kertoo.

Jos kevään harjoituskausi sujuu ongelmitta, Jääskeläinen uskoo, että toissa vuonna heitetty ennätys 57,47 siirtyy kesällä historiaan.

– Ennätyksen parantaminen on tavoite ja nimenomaan paremman tekniikan kautta. Jos heitot ovat teknisesti hyviä, sen pitäisi näkyä myös metreissä, Jääskeläinen sanoo.

Miltä 60 metriä kuulostaa?

– Uskon, että pystyn sen heittämään, mutta ihan tuosta vaan se ei tule. Se vaatii onnistumisen teknisesti, mutta on se siellä jossakin.

Elina Kinnunen on saanut jumppa-, liikkuvuus- ja rentoutusliikkeillä sitkeät olkapäävaivat talttumaan.

Kinnusen olkapäävaivat talttuivat, kesälle kovat tavoitteet

Elina Kinnusta viime kautta kiusanneet olkapäävaivat ovat talttuneet ja kilpailukauden näkymä on valoisa.

– Syksystä alkaen olkapää ei ole vaivannut oikeastaan ollenkaan. Vaiva johtui takakapselin kireydestä. Kipu on saatu pois jumppa-, liikkuvuus- ja rentoutusliikkeillä, Kinnunen kertoo.

Taitavan ja hyvästä vauhdista heittävän Kinnusen harjoittelun linjauksia ei ole ollut tarvetta isommin muuttaa. Pienenä haasteena on voimien kasvattaminen.

– Voimanhankinnassa joudun tekemään vähän enemmän töitä kuin muut. Minulla on sentyyppinen keho, että voima tarttuu huonosti, Kinnunen sanoo.

Myös Kinnusen voimavalmennuksesta vastaa Tommi Rinne.

– Tommi seuraa koko ajan meidän tekemisiä ja muuttaa ohjelmia jokaisen tarpeen mukaan. Itse olen saanut hänen neuvoistaan tosi paljon lisää esimerkiksi nostotekniikkoihin, Kinnunen kiittelee.

– Se vie aika paljon eteenpäin, kun pystyy ihan perustreenissä, kuten loikissa, vähän katsomaan missä toinen menee, Kinnunen kiittelee ryhmäharjoittelun etuja.

Heittojen taso 55 metrin tuntumaan

Syksyn ja talven harjoittelussa Kinnusen tähänastiset tavoitteet ovat täyttyneet.

– Ominaisuustesteissä on jo tullut omia ennätyksiä ja kuluvan harjoituskauden parhaita tuloksia, niin voimatesteissä, kuulanheitoissa, loikissa kuin juoksunopeustesteissä, Kinnunen kertoo.

– Päätavoite minulla on viedä kaikkia heittämisen osa-alueita tasaisesti eteenpäin. Nyt kaikki onkin mennyt eteenpäin.

Liiketalouden tradenomiksi opiskelevan Kinnusen, 22, ennätys on toissa vuonna syntynyt 55,41. Viime kesän pisin heitto oli Kemin 22-vuotiaiden SM-kilpailuiden hopeamitaliheitto, jonka kantoi 53,13.

– Ensi kesän kilpailuissa tavoite on nostaa heittojen taso 55 metrin tuntumaan. Siitä se ennätyskin paranee. Kauden päätavoite ovat 22-vuotiaiden EM-kilpailut Norjassa, Kinnunen sanoo.

– Kesän toinen tavoite on Kalevan kisoissa onnistuminen. Sitä ei ole vielä tullut. Kalevan kisoissa on aina ollut jotakin pieniä juttuja, jonka takia en ole saanut itsestäni parasta irti.