Lignell: Kunniakierroksesta apu seurojen korona-ajan talouskurimukseen

Kaikessa helppoudessaan Kunniakierros on loistava tapa kerätä seuroille varoja ja ehkä entistä enemmän juuri nyt, kun yleinen taloudellinen tilanne on koronan takia epävarmaa, Glenn Lignell sanoo yli 30 vuoden kunniakierroskokemuksella.

– Kunniakierroksen etu on siinä, että tulovirta koostuu pienemmistä summista. Niitä on helpompi kerätä kuin isompia kumppanuuksia, joiden saaminen voi näinä aikoina olla seuroille hankalampaa.

– Osallistuin 1980-luvun lopussa IF Treanin Kunniakierrokseen muutaman kerran, mutta aktiivisemmin aloin olla mukana vuodesta 1993 lähtien, kun alettiin kaverin kanssa vetää IF Bromarf-Pojkarnan yleisurheilutoimintaa.

– Samalla alettiin järjestää Kunniakierrosta. Ensimmäisen tulos taisi olla 14 500 markka, josta se nousi niin, että 1995 oltiin piirin paras seura. Tulos taisi olla reilut 52 000 markkaa.

”Teen keräyksen mieluiten soittamalla”

Lignell jatkaa Kunniakierroksen parissa piiripäällikkönä ja kerääjänä. Viime vuonna hän keräsi itse komeat 10 000 euroa ja tälle vuodelle on 5000 euroa koossa.

– Osa minun tukijoistani on ollut mukana alusta asti. Teen keräyksen mieluiten soittamalla tukijoille. Toisille sopii paremmin tehdä se Facebookin tai muiden sosiaalisen median alustojen kautta, Lignell sanoo.

– Joidenkin tukijoiden kanssa vuosittainen ”mennään samalla tavalla kuin ennenkin” -keskustelu kestää 10 sekuntia. Toisten kanssa se voi olla vuoden ainoa kohtaaminen ja puhutaan pidempään.

Lignell kannustaa tekemään Kunniakierroksesta koko seuran yhteisen tapahtuman.

– Aiemmin IF Bromarf-Pojkarnan ja Esbo IF:n ja nyt IF Raseborgin kanssa olen itse pyrkinyt siihen, että Kunniakierros olisi koko seuran yhteinen tapahtuma. Lapsille ja nuorille esimerkiksi on kerätty yhteistukijoita, että kaikki ovat voineet tulla mukaan, vaikkei olisi omia tukijoita, Lignell sanoo.

– Kunniakierroksen yhteydessä oli voimamieskisoja ja kerran kutsuttiin naisten kädenväännön maailmanmestari vääntämään kättä seuran puheenjohtajan Mikael Fromholtzin kanssa, Glenn Lignell muistelee IF Bromarf-Pojkarnan Kunniakierroksia.

Voimamieskisoja ja kädenvääntöä

Vuosien saatossa Lignell on nähnyt monenlaisia Kunniakierroksia. Seuroja hän kannustaa ideoimaan raikkaasti.

– Silloin Bromarfin vuosina ideoitiin aika ennakkoluulottomasti ja kutsuttiin tapahtumiin kaikenlaisia ihmisiä. Muistan, että Teboilin silloinen pääjohtaja soitti liittoon ja kyseli, että mikä ihmeen tapahtuma tämä on, jonne häntä pyydetään, Lignell hymyilee.

– Ne olivat hauskoja tapahtumia ja yleensä paikalle saatiin, ketä pyydetiin kuten vuorineuvokset Tauno Matomäki, Stig Gustavson ja Heikki Hakala.

Lignell muistaa, että IF Bromarf-Pojkarnan Kunniakierroksiin liittyi myös erilaisia oheistapahtumia.

– Kunniakierroksen yhteydessä oli voimamieskisoja ja kerran kutsuttiin naisten kädenväännön maailmanmestari vääntämään kättä seuran puheenjohtajan Mikael Fromholtzin kanssa, Lignell muistaa.

– Muistan, että ­Fromholtz pisti itsensä vahvasti likoon myös 2002, kun kerättiin ennätystulos 27 900 nettona. Hän lupasi silloin olla itse kiertämässä rataa ja etenikin 23 kierrosta, joista viimeiset kalsareillaan.

”Piirin tavoitteeksi laskin 100 000 euroa”

Lignell toivoo, että seurat eivät aliarvoisi mahdollisuuksiaan hankkia tuloja Kunniakierroksella ja lähtisivät mukaan tapahtuman 40-vuotisjuhlavuoteen kovin tavoittein.

– Esimerkiksi IF Raseborg on tehnyt Kunniakierroksesta toistakymmentä vuotta vuotuisesti bruttona 26 000 euroa. Se on seuralle tosi tärkeä tulonlähde, Lignell sanoi.

– Näin juhlavuonna voisin heittää seuroille haasteeksi nostaa keräystavoitetta, vaikka seuraavaan bonusrajaan. NÅIDissä olen laskeskellut, mitkä seurat voisivat olla mukana ja mitä keräystulokset voivat olla. Sen perusteella ole asettanut piirin tavoitteeksi 100 000 euroa.

Lue lisää Kunniakierroksen juhlavuodesta:

https://www.yleisurheilu.fi/uutinen/seuran-taloudelle-piristysruiske-juhlavuoden-kunniakierroksella/

Kunniakierroksen nettisivut:

https://kunniakierros.fi/fi/public