Pulli EM-finaaliin mitalijahtiin: ”Uskon että minulla on mitalimahdollisuudet”, Rinne loistovauhdissa: ”Näin hyvää aikaa en osannut odottaa”

Pituushyppääjä Kristian Pulli selviytyi finaaliin Toruńin EM-kilpailuiden karsinnasta. Hallikautensa avannut Pulli oli karsinnan viides tuloksella 781.

Pulli ennusti, että karsinta olisi Torunissa hänelle kovin rasti. Karsinnassa hän ponnisti nousujohteisen sarjan, jonka viimeinen kantoi 781. Se toi viidennen sijan ja finaalipaikan. Pullin sarjan toiseksi paras hyppykin 776 olisi finaaliin riittänyt.

Finaalin tavoitteisiin Pullille jäi vielä oman halliennätyksen 783 rikkominen. Ulkona Pulli ponnisti viime kesänä Espoossa Suomen ennätyksen 827 ja ylitti kahdeksan metriä kahdessa muussakin kilpailussa.

Pulli käytti kilpailussa tavanomaista lyhyempää 14 lentävän askelen vauhtia ja oli tyytyväinen hyppypaikkaan.

– Vauhdissa ja hyppypaikassa ei ollut ongelmia. Mutta kun tämä oli minulle vuoden ensimmäinen hallikilpailu, tuntui että oli vielä karstaa koneessa.

Torunin EM-kilpailuihin Pulli, 26, rakensi kuntonsa kahdella pitkällä Etelä-Afrikan leirillä, jotka ovat keskeisessä asemassa hänen valmistautuessaan Tokion olympiakisoihin.

– Uskon, että mitaliin tarvitaan 800–810 ja minulla on siihen mahdollisuudet, jos saan hyvän hypyn. Ominaisuudet ovat samalla tasolla kuin kesällä ja tekniikka toimii, Pulli sanoi.

– Kaikki on mennyt hyvin. Tästä on hyvät valmiudet jatkaa kevään harjoittelua.

Karsinnan paras oli Ruotsin Thobias Montler tuloksella 818. Kahdeksan metriä ylitti myös hallitseva Euroopan mestari ja kauden tilastoykkönen Kreikan Militiádis Tentóglou.

Rinne juoksi kaikkien aikojen toiseksi parhaan suomalaisajan

Joonas Rinne taisteli miesten 1500 metrin alkuerässään viidenneksi ajalla 3.41,40. Hän paransi ennätystään valtavasti 3,17 sekuntia eikä jäänyt finaalista kuin 0,48 sekunnin päähän.

Rinteen erän voitti aiemmin kolmesti Euroopan hallimestaruuden voittanut Puolan Marcin Lewandowski. Rinne löi aikavertailussa mm. norjalaisen aiemman Euroopan mestarin Filip Ingebrigtsenin.

Rinnettä nopeammin suomalaisista on hallissa juossut vain Antti Loikkanen, joka 43 vuotta sitten Milanossa voitti Euroopan hallimestaruuden.

– Sanoin ennen kilpailua, että vahvuuksilla mennään. Itselläni se on vahva loppu, Rinne kertoi.

Alkumatkan Rinne juoksi 11:nnellä tilalla 13 juoksijan erässä.

– Pari kohtaa oli sellaisia, joissa mietin, olisiko pitänyt ottaa rohkeammin kärkeä kiinni. Mutta äkkiliikkeet syövät aina loppua. Taktiikka toimi hyvin, Rinne analysoi juoksuaan.

– Viimeinen kierros oli vahvan tuntuista. Luulin, että olisin 3.43:n kunnossa Näin hyvää aikaa en osannut odottaa.

Mäkitörmältä kolme erilaista työntöä liki samoille lukemille

Senja Mäkitörmä oli tasaisen varmassa kunnossa naisten kuulantyönnön karsinnassa. Hän työnsi viimeisellään 16,76, joka toi 16. sijan ja kahdella edellisellä kierroksella 16,71 ja 16,74.

– Kaksi ensimmäistä tuntuivat varovaisilta, mutta kolmanteen pistin tehoja. Siinä lähti sitten vähän tuki alta. Kolme aika erilaista työntöä, mutta silti samaan monttuun, eli päivän taso oli sitten varmaan tuo, Mäkitörmä sanoi.

Mäkitörmä rikkoi viime syksyn Ruotsi-ottelussa 17 metrin rajan ja työnsi sille jatkoa kuluvalla hallikaudella parantamalla ennätyksensä 17,30:een. Pian sen jälkeen Mäkitörmältä pyörähti nilkka, joka näkyi varovaisuutena Jyväskylän SM-kilpailujen työnnöissä.

– Jos tästä jotakin hyvää hakee, niin tämänkin kisan perusteella hallikauden perustaso on parempi kuin mitä se oli viime kesänä, Mäkitörmä sanoi.

– EM-kilpailut tähän kauden loppuun olivat pelkkää bonusta. En olisi uskonut, että 17,30:n työnnöllä ollaan arvokilpailuissa.

Toruńissa kahdeksan parhaan joukkoon vaadittiin tulos 18,18. Karsinnan voitti Saksan Christina Schwanitz tuloksella 18,86.

– Niin kuin oletin, se oli aika tiukkaa. Kun olen tällainen diesel, kone käynnistyi hitaasti. Hyppy hypyltä alkoi tuntua paremmalta, Pulli sanoi.

Tamberin kannustus auttoi Kososen yli takkuisen avauskorkeuden

Daniel Kosonen selvitti takkuisen alun jälkeen 216 korkeushypyn karsinnassa. Se toi 12. sijan. Yritykset korkeudesta 221 eivät onnistuneet, kun vanha tekniikkavirhe puski esiin.

Ensi kertaa aikuisten arvokilpailuihin osallistunut Kosonen avasi kilpailunsa pudottamalla kahdesti 204stä, mutta meni sen kolmannellaan, kun italialainen maailman hallimestari Gianmarco Tamberi kävi kannustamassa.

– Hän sanoi muutaman sanan ja osoitti, millainen herrasmies on. Sitten muutkin alkoivat kannustaa, Kosonen kertoi.

– Siinä ensimmäisessä pudotuksessa minulla oli henkisesti löysät housussa, toinen meni yliyrittämiseksi ja kolmas oli sitten normaalin rento hyppy, Kosonen kertoi.

Korkeudet 210 ja 216 Kosonen meni ensimmäisellä yrityksellään.

– 210:n ylitys oli hyppynä ok, muttei vielä hyvä. 216:n ylitys oli aika perushyvä ja ponnistus lähti oikeasta kohdasta, mutta nilkka otti samalla vähän osumaa, Kosonen sanoi.

– 221:n yrityksissä oli vissiin yliyritystä, kun vanha tekniikkavirhe tuli esiin ja sen takia yläkroppa lähti kiertämään jo rimalle tullessa.

Finaaliin karsinnasta vaadittiin 221.