Jarkko Finni: Urheilulukioon keskuspaikkakunnalle, paras valinta nuorelle yleisurheilijalle

Urheilulukio Suomen Urheiluliiton (SUL) yleisurheilukeskuspaikkakunnalla luo nuorelle parhaat edellytykset yhdistää opinnot ja kehittyminen yleisurheilijana, sanoo SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

– Miksi näin? Koska SUL:n valmennuksessa satsataan nyt vahvasti yleisurheilukeskuksiin, eli Pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Jyväskylään sekä Kuortaneelle, jonka urheilulukiossa on vahva painotus keihäänheittoon mm. valmentajaksi siirtyneen Tero Pitkämäen johdolla, Finni kertoo.

– Keskuspaikkakunnilla nuorilla on tarjolla hyvä harjoitusolosuhteet ja kaikki keskuksen ja sen kanssa yhteistyötä tekevän Urheiluakatemian edut.

Urheilulukiot ovat yhteishaussa. Toisen asteen koulutukseen yhteishaku alkaa 23.2. Hakemuksen on oltava perillä 23.3.2021 klo 15.00 mennessä. Lue tarkemmat ohjeet täältä

Uudistuva Märsky ja HAA-ohjelma tarjoavat huippuolosuhteet

Pääkaupunkiseudulla Helsingin Mäkelänrinteen Urheilulukio ja sen ympärille rakentuva moderni kampusalue tarjoavat erinomaiset harjoitusmahdollisuudet ja opiskelija-asuntoja.

– Tänne kannattaa nyt hakea kauempaakin. Harjoittelu, asuminen, ruokailut ja opiskelu hoituvat samassa paikassa, keskellä urheiluyhteisöä. Uusi Urhea-halli ja sen myötä valtakunnallinen olympiavalmennuskeskus valmistuu kesällä, asuinkerrostalot syksyllä ja koulun laajennus keväällä, kertoo Mäkelänrinteessä valmentava Diari Sharifi.

Mäkelänrinteen urheilulukiossa yleisurheilijoille on tarjolla perinteinen urheilulukion aamuvalmennus pitkillä aamupäivän harjoitusajoilla sekä HAA-ohjelma (Helsinki Athletics Academy -ohjelma), joka on SUL:n, Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian ja lukion yhteistyössä rakentama valmennuksen ympärivuotinen kokonaisohjelma yleisurheilun teholajeihin. Olympiakomitea tukee ohjelmaa.

– HAA-ohjelma tarjoaa neljän vuoden ajaksi ammattivalmennuksen, erinomaisen harjoitusryhmän ja päivittäisvalmennukseen linkitetyt tukitoimet kuten esimerkiksi terveydenhuollon. Kaksoisuraa toteutetaan suunnitelmallisesti ja lukion jälkeinen vaihe katsotaan myös yhdessä kuntoon. Haku HAA-ohjelmaan tapahtuu kesällä, kun urheilija on valittu sisään Märskyyn, Sharifi sanoo.

Lisätietoja Mäkelänrinteen Urheilulukiosta ja HAA-ohjelmasta on tarjolla zoomin kautta pidettävässä etäinfossa 26.1. klo 18 alkaen (Ohjelma ja Zoom-linkki  https://www.urhea.fi/?x253940=1233045. )

Marskyn-esite-2021

Jyväskylässä lyhyet välimatkat, hyvät puitteet ja ammattivalmentajat

Jyväskylän Schildtin lukion urheilulinja tarjoaa saman tyyppiset edut kuin Mäkelänrinteen urheilulukio. Jyväskylässä lukiovalmennuksesta vastaa kokenut ammattivalmentajakolmikko Antti Mero (pika- ja aitajuoksut), Vesa Rantanen (hypyt ja moniottelut) ja Harri Leivonen (heitot).

– Jyväskylässä on hyvät mahdollisuudet yhdistää koulu ja urheilu ajankäytöllisesti järkevästi, mikä tarkoittaa, että pystyy harjoittelemaan määrällisesti paljon kuten lukiovaiheessa pitää, mutta samalla jää myös vapaa-aikaa, kun treenit voi hoitaa aamulla ja heti koulun jälkeen, Mero sanoo.

– Keskeiset harjoituspaikat Hipposhalli, punttisali, Harjun kenttä sekä Schildtin lukio ovat Jyväskylässä lähellä toisiaan. Liikkumiseen ei mene paljon aikaa. Tarjolla ovat myös Akatemian palvelut, esimerkiksi lääkäri- ja fysioterapiatoiminnan ovat lähellä ja niihin pääse nopeasti, jos tulee ongelmia.

Meron mukaan valmennuksessa on Jyväskylässä eri vaihtoehtoja.

– Voi tulla meidän kolmen henkilökohtaiseen valmennukseen sikäli, kun ryhmissä on tilaa, tai jatkaa oman valmentajan valmennuksessa, ja käydä meidän aamutreeneissä, Mero sanoo.

 Lisätietoja: Jyväskylän yleisurheilukeskuksen valmennuspäällikkö Otto Kilveltä (otto.kilpi@jku.fi) tai 050 3205263 Schildtin lukion urheilulinjasta vastaavalta Jarmo Myllymäeltä (jarmo.myllymaki@gradia.fi) 040 341 4835

Schildtin lukion urheilulinja

Tampereella hyvät treenipaikat, ja aamuvalmennus 

Sammon keskuslukion urheilulinjalla on tarjolla kolme aamuvalmennusta viikossa ja Tampereen Urheiluakatemian palvelut ja sekä ison kaupungin monipuoliset harjoitusmahdollisuudet. Yleisurheiluvalmennusta koordinoi ja toteuttaa valmentaja Anssi Mäkinen.

– Aamuvalmennusta on tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaina. Meillä on nyt ollut Pirkkahalli ihan hyvin käytössä ja sieltä on aamuharjoitusten jälkeen kuljetus koululle, sanoo Sammon keskuslukion urheilukoordinaattori Heikki Kosonen.

– Tampereen urheiluakatemian puitteissa nuorilla on ollut myös mahdollisuus osallistua fysioterapeutin vetämään liikkuvuusharjoitteluun kerran viikossa ja keskiviikkoisin on usein Varalan urheiluopistolla ollut kehonhallintaa.

Kososen mukaan lukion harjoituksissa otetaan huomioon urheilijan oman valmentajan toiveet ja urheilijan mahdolliset erityistarpeet.

Lisätietoja: Heikki Kosonen (heikki.kosonen@tampere.fi) 040 801 6960 ja Anssi Mäkinen anssi@anselmus.net 0400857656

Sammon keskuslukion urheilulinja

Pitkämäki: Jos haluat panostaa keihäänheittoon, tule Kuortaneelle

Jos suunnitelmissa on panostaa tosissaan keihäänheittoon, Tero Pitkämäki toivottaa sinut tervetulleeksi Kuortaneen urheilulukioon. Lajin ex-maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti vastaa keihäänheiton valmennuksesta Kuortaneella yhdessä Petteri Piirosen kanssa.

– Kuortaneella on keihäänheiton harjoitteluun kaikki asiantuntijapalvelut ja huippuolosuhteet. Meillä on Petterin kanssa lajista pitkällä ajalta monenlaista kokemusta ja molemmilla omat vahvuudet, eli pystymme tarjoamaan asiantuntevaa valmennusta, Pitkämäki sanoo.

– Minusta Kuortaneen urheilulukio on oikea paikka, jos tähtää pitkälle keihäänheitossa ja omaa hyvän asenteen harjoitteluun. Ei silti tarvitse olla valtakunnan paras nuori. Me pystymme toteuttamaan osin myös yksilöllistä harjoituksen ohjelmointia lukiovalmennuksen lisäksi.

Kuortaneen urheilulukion toimintaa esitellään 25. tammikuuta Teams-yhteydellä. Jos olet kiinnostunut olemaan etäinfossa, lähetä sähköposti osoitteeseen tapio.rajamaki@sul.fi. Saat paluupostissa linkin.

Kuortaneen Urheilulukio