Harala sai kolmen kuukauden toimintakiellon, Iisäravinteesta elimistöön pieni määrä piristettä

Aitajuoksija Lotta Harala sai Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalta kolmen kuukauden urheilun toimintakiellon. Haralan elokuussa Espoon gp-kilpailussa antamasta dopingnäytteestä löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste. Ainetta on joissakin ravintolisissä.

Haralan mukaan aine oli peräisin kreatiinivalmisteesta, jota hän käytti ennen Espoon kilpailua. Positiivisen näytteen tuonutta ainetta ei mainittu kreatiinivalmisteen ainesosasisällössä. Kielletyn aineen pitoisuus näytteessä oli erittäin pieni (noin 100 ng/ml), joka Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan mukaan osoittaa, ettei aineella todennäköisesti ollut merkitystä kilpailusuorituksessa.

Kurinpitolautakunta piti Haralan rikkomusta tahattomana. Lautakunnan mukaan Harala on kertomuksellaan ja luotettavina pidettävin kirjallisin todistein osoittanut, että kyseinen kielletty aine on joutunut hänen elimistöönsä sellaisesta ravintolisänä käytettävästä lisäravinnevalmisteesta, jonka tuoteselosteesta ei voi päätellä, että valmiste sisältäisi kyseistä kiellettyä ainetta.

Lautakunta totesi, että Haralan esittämää vaihtoehtoa kielletyn aineen joutumisesta hänen elimistöönsä on pidettävä todennäköisenä.

Ravintolisä oli eri valmistajan tuote, mitä Harala normaalisti käyttää.

– Normaalisti käyttämäni @fastfinland kreatiini oli heinäkuun lopulla loppumaisillaan ja kreatiinikuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti Fastin varastolta loppunut, joten käytin kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta, Harala kertoo.

Harala: Urheilijalla on äärimmäisen ankara vastuu

Positiivinen testitulos oli Haralalle karu yllätys, sillä hän oli tarkistanut ennen Espoon gp-kilpailua käyttämänsä tuotteen turvallisuuden käytössään olevin keinoin. Harala käytti samaa kreatiinivalmistetta jo keväällä 2020, ja oli silloin dopingtestissä, mutta kyse oli harjoituskauden testistä, eikä näytteestä analysoitu piristeeksi luokiteltavaa ainetta.

Harjoittelussaan Harala on käyttänyt sallittuja lisäravinteita. Niiden käytön hän on suunnitellut ravitsemusasiantuntijan kanssa.

– Lisäksi olen konsultoinut ravitsemus- ja lisäravintoasioissa omaa lääkäriäni. Lisäravinteiden käytön pohjana ovat olleet verikokeet, joilla on varmistettu niiden tarpeellisuus, Harala kertoo.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta katsoi Haralan pyrkineen toimimaan erittäin huolellisesti ja käyttäneen lisäravinteiden käytössä tarkkaa harkintaa. Lautakunta määräsi Haralalle kolmen kuukauden toimintakiellon todettuaan, ettei Haralan menettelyssä voida katsoa olleen merkittävää tuottamusta tai laiminlyöntiä.

Harala hyväksyi vapaaehtoisen urheilun toimintakiellon, joka alkoi 13.10.2020. Toimintakielto on päättynyt 12.1.2021. Kurinpitolautakunnan mukaan Harala on siten kärsinyt hänelle määrätyn seuraamuksen.

– On selvää, mistä kielletty aine on elimistööni joutunut, ja olen tehnyt kaikkeni sen selvittääkseni, mutta urheilijalla on kuitenkin äärimmäisen ankara vastuu, Harala totesi päätöksestä.

Harri Aalto: Ei jatkotoimia

Kurinpitolautakunta hylkäsi Haralan Espoon gp -kilpailun 100 metrin aitajuoksussa tekemät tulokset, mutta jätti voimaan Haralan Espoon kilpailun jälkeen juoksemien kilpailujen tulokset. Niiden hylkäämistä lautakunta piti kohtuuttomana.

– Toivon, ettei yksikään urheilija vastaisuudessa joutuisi kokemaan tätä painajaista, jonka olen läpikäynyt. Siksi painotan, että käytäthän lisäravinteita vain tarkkaan harkitusti, Harala totesi.

Suomen Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Harri Aallon mukaan Harala on seuraamuksensa kärsinyt, eikä tämä johda SUL:n taholta jatkotoimiin.

– Ymmärrän urheilijan tuskan. Kuten kurinpitolautakunta toteaa, Harala ei ole voinut omin toimin varmistua siitä, ettei kyseinen valmiste sisällä kiellettyä ainetta. Lisäravinteisiin liittyvät asiat on nostettava aiempaa terävämmin esiin meillä urheilijoille suunnatussa antidopinginformaatiossa sekä valmentaja- ja ohjaajakoulutuksessa, Aalto sanoo.

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani on Aallon tavoin harmissaan tapahtuneesta ja erityisesti Haralan itsensä kokemasta tuskasta syksyn aikana.

– Urheilijat joutuvat joskus täysin kohtuuttomienkin tilanteiden eteen sinänsä tärkeissä antidopingvaatimuksissaan. Minua harmittaa tapahtunut erityisesti Lotan itsensä puolesta. Lotta on upea ihminen, urheilija ja esikuva, eikä tämä tapahtunut muuta asiaa miksikään. Inhimillisiä vahinkoja tapahtuu meille kaikille elämässämme, Itani sanoo.

Maailman antidopingtoimisto Wadalla ja kv. yleisurheiluliitolla (WA) on mahdollisuus valittaa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksestä.

Aitajuoksija Lotta Harala on hyväksynyt Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksen ja halusi julkistaa sen heti. Harala kommentoi asiaa Instagram-tilillään.https://www.instagram.com/lottaharala/?hl=fi