Etelätalo sai akillesvaivat kuriin ja hakee juoksuvauhdista lisämetrejä

Olympiadin päättyminen Tokion kisoihin oli monelle urheilijalle pysähtymisen ja pohdinnan paikka. Lassi Etelätalolla, 33, päätös keihäänheittäjän uran jatkosta oli valmis jo ennen olympialaisia, eikä kahdeksas sija siihen vaikuttanut.

– Minulle ensi kesän EM-ja MM-kisat ja Kalevan kisat entisessä kotikaupungissa Joensuussa ovat selkeä tavoite, sanoo Etelätalo ja lopettelee voimaharjoitusta Liikuntamyllyssä.

Koko lailla valmis sabluuna Etelätalolla oli jo syksyllä myös kuluvalle harjoituskaudelle.

– Kesällä oli pieniä vaivoja. Niitä tutkailtiin kilpailukauden jälkeen ja suunniteltiin kuntoutus. Siihen riitti ihan normi ylimenokausi, Etelätalo viittaa lähinnä akillesvaivoihin.

– Ne vaikuttivat juoksuharjoitteluun läpi viime kesän. Pystyin juoksemaan kilpailuissa, mutta varsinainen juoksuharjoittelu jäi vähäiseksi.

Juoksutreenien niukkuutta Etelätalo kompensoi tehostamalla voimaharjoittelua.

– Jouduin hakemaan heittoa enemmän voiman kautta ja siksi minulla oli viime kaudella voimapuolella paras kunto koskaan. Se mahdollisesti ihan hyvät tulokset, Etelätalo arvioi.

Kauden pisimmät heittonsa 84,50 ja 83,23 Etelätalo sivalsi Tokion karsinnassa ja finaalissa.

Viime kauden akillesvaivojen jälkeen Lassi Etelätalo on panostanut pohkeiden lihaksiston vahvistamiseen.

Samanlaiset tulokset, mutta eri vahvuuksilla

Tulevan kauden kisoissa Etelätalon toiveena on yhdistää kuluneen kauden voimataso ja normaalin juoksuharjoittelun heittoon luoma lisä.

– Viime vuoden kisoista juoksuvauhdin tuoma lisä jäi pois. Jos noita heittoja vertaa kesän 2019 heittoihin, juoksuvauhti oli toissa vuonna ihan erinäköinen. Viime ja toissa kesän tulokset olivat kuitenkin samansuuntaisia, vaikka eri vahvuuksilla, Etelätalo vertaa.

Akillesvaivat Etelätalo aikoo pitää kurissa pohkeiden lihaksistoa vahvistamalla. Huolta hän kantaa myös yläkropan liikkuvuudesta, pitkä vetomatka on hänen vahvuuksiaan.

– Se on tärkeää, että vetomatka säilyy, sieltä on saatavissa niitä lisäsenttejä. Pyrin sitä vahvistamaan hakemalla liikelaajuuksia kaikennäköisillä harjoituksilla, Etelätalo sanoo.

Harjoittelun linjauksissaan, joista Etelätalo keskustelee valmentajakaksikon Leo Pusa ja Tuomas Sallinen kanssa, on jo tovin huomioitu heittäjän karttuva ikä ja sen vaikutus harjoitteluun.

– Eniten sen huomaa huoltavan harjoittelun osuuden kasvamisena. Lepopäiviä on enemmän ja voisi sanoa, että harjoittelun sisältö on yksinkertaistetumpaa. Olen huomannut, että kun keskittyy puntilla muutamaan liikkeeseen, se tuo riittävän hyödyn harjoituksessa, Etelätalo sanoo.

– Harvoin on enää päiviä, joissa on kaksi kovempitehoista harjoitusta. Kroppa ei oikein palaudu siihen toiseen harjoitukseen. Teen yleensä yhden pääharjoituksen päivässä ja lisäksi apuliikkeitä ja huoltavaa harjoittelua.

Oheisella videolla tunnelmia Lassi Etelätalon kevyemmän viikon voimaharjoituksesta. – Tämä oli enemmän jumppailua ja ylläpitävää treeniä, Etelätalo kuvasi harjoitusta. Parhaimmillaan hän tempaa 107,5 kiloa, nostaa etukyykystä 165 kiloa ja penkistä 150 kiloa.

Perheen isän rooli huomioitava harjoittelussa

Koko kauden mitassa Etelätalo näkee heinäkuisten Eugenen MM-kisojen ja elokuisten Münchenin EM-kisojen ryydittämän vuoden hyvin samanlaisen kuin kuluneen kauden. Eugenessa kilpaillaan 15-24. heinäkuuta ja Münchenissä 15.-21. elokuuta,

– Eugene on vähän aikaisemmin kuin, mitä Tokion kisat olivat, mutta aika samanlaisella rytmityksellä niihin voi valmistautua ja siellä on tarkoitus olla huippukunnossa, Etelätalo sanoo.

– Keväällä kunto on tarkoitus nostaa etelän harjoitusleirin kautta kisoihin sopivaksi. Touko-kesäkuu kilpaillaan ja kesä-heinäkuun taitteeseen tullee harjoitusjakso. Sitten on matkustukset ja kevyempää harjoittelua. Nyt tärkeintä on pysyä terveenä koko harjoituskausi.

Oman lisänsä Etelätalon eloon tuo perheen vajaan vuoden ikäinen esikoistyttö.

– Palautuminen harjoituksista on vähän erilaista, kun ei voi olettaa, että treenin jälkeen syö ja lysähtää sohvalle. Myös öiden kanssa on silloin tällöin hankalaa, joka pitää huomioida harjoittelussa, ettei vedä itseään loppuun, mutta onhan tämä ollut hienoa aikaa, Etelätalo sanoo.

Lassi Etelätalo on tehnyt syksyn harjoitukset paljolti yksin tai valmentaja Leo Pusan kanssa. – Syksyllä muutama treenikaveri, kuten Teo Takala muutti pois, joten olen ollut enimmäkseen yksin. Toki jos on vaikka tiukempi punttitreeni, onhan. se mukava, jos on treenikaveri, Etelätalo sanoo.

Mitä tekisit toisin, jos se oli mahdollista?

Etelätalon ennätys 84,98 on seitsemän vuoden takaa kesältä, joka toi Zürichin EM-kilpailuista neljännen sijan. Neljänneksi hän heitti myös toissa vuoden MM-areenalla Qatarin Dohassa. Väliin mahtui useampi loukkaantumisten kiusaama kausi.

Jos nyt olisi mahdollisuus viedä ura läpi uudelleen, olisiko jotakin mitä tekisit toisin?

– Sillä tiedolla, mitä omasta kropasta nyt tiedän, sellainen yksinkertaistetumpi treeni olisi voinut toimia minulle. Kevyen ja kovan treenin selkeämpi erottelu olisi sellaista, mitä lähtisin tekemään, eli kun levätään, niin levätään ja kun tehdään kovaan, niin tehdään oikeasti kovaa, Etelätalo puntaroi.