Chydenius hyvässä vireessä EM-maastoon: ”Juostava reitti” – Suomella viiden juoksijan joukkue

Maastojuoksun EM-kilpailuiden reitti sunnuntaina Dublinissa, Irlannissa, jätti Gamlakarleby IF:n Nina Chydeniukselle hyvän tuntuman, vaikka hän tietää, ettei kilpailusta tule helppoa.

– Se on juostava reitti ja menee varmasti mutavelliksi, mutta se oli odotettavissa. Tärkeää on, että käännökset ovat suhteellisen hyviä ja reitti on nurmea ja hiekkaa eikä mitään muuta. Eli siellä ei ole kiviä tai puiden juuria, Chydenius sanoo.

EM-tittelit ratkotaan varten vasten maastojuoksuun tehdyllä radalla Dublinin Sport Ireland -kampuksella, jonne on koottu eri urheilumuotojen kilpailu- ja harjoituspaikkoja.

– Reitillä on yksi noin 40 metrin juostava nousu, joka jatkuu loivana ylämäkenä. Reitti alkaa alamäkeen, jota seuraa jyrkkä mutka, Suomen joukkueenjohtaja Rami Virlander kuvailee.

Suomea edustaa EM-kilpailuissa viisi urheilijaa. Naisten 8 kilometriä juoksevat Chydenius ja Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen. Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist kilpailee 22-vuotiaiden naisten 6 kilometrillä ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emil Helander 22-vuotiaiden miesten 8 kilometrillä. Lahden Ahkeran Ilona Mononen juoksee alle 20-vuotiaiden naisten 4 kilometriä.

Joukkueeseen valittiin myös Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Saari. He jäivät kuitenkin joukkueesta pois terveyssyistä.

Chydenius: ”Kunto niin hyvä kuin treenikaudella olla voi”

EM-kilpailujen miesten 10 kilometrin suursuosikki on norjalainen olympiavoittaja Jakob Ingebrigtsen. Naisten kilpailussa Turkin kenialaistaustainen Yasemin Can hakee jo viidettä mestaruuttaan. Hänen haastajiinsa kuuluvat ainakin Tanskan Anna Emilie Møller ja Saksan Konstanze Klosterhalfen.

Aiemmin syksyllä PM-kilpailuissa Ruotsin Tullingessa viidenneksi juossut Chydenius odottaa EM-starttia innolla.

– Tein tähän kilpailuun vähän erilaisen valmistautuminen, kuin PM-kilpailuihin ja jalat ovat hyvässä kunnossa. Tiistaisen kilpailuun valmistavan treenin perusteella olen niin hyvässä kunnossa, kuin treenikaudella olla voi. Se meni yllättävän hyvin. Kysymys kuulukin, mihin se maailmantähtien joukossa riittää, Chydenius aprikoi.

– Oma tavoite on pystyä juoksemaan niin, ettei anna yhtään armoa itselleen ja maalissa tietää antaneensa kaiken.

Viime kesänä alle 20-vuotiaiden 3000 metrin EM-tittelin voittanut ja saman ikäluokan MM-kilpailuissa viidenneksi juossut Mononen kohtaa Dublinissa arvokilpailuista tuttuja kasvoja, kuten Norjan Ingeborg Østgårdin ja Tanskan Sofia Thøgersenin. Kaksikko oli Monosen edellä PM-maastossa Ruotsissa marraskuussa, missä Mononen oli kolmas.

Thøgersen oli myös Tallinnassa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuiden 3000 metrillä toinen ja Østgård voitti 1500 metriä. Dubilinin juoksun kärkinimiin lukeutuu myös Tallinnassa 5000 metriä voittanut Espanjan Carla Dominguez.

Maastojuoksun EM-kilpailut Ylen kanavilla sunnuntaina 12.12.