Creswellin leiri viimeisteli moukariviisikon kisavireen – Tervo: ”Meillä on ihan superhyvä yhteishenki”

Suomen viiden moukarinheittäjän ryhmä jahtaa Eugenen MM-kilpailujen finaalipaikkoja aamupäivän karsinnoissa perjantaina Yhdysvaltain aikaa. Naisten karsintaraja on 73,50 ja miesten 77,50.

Viisikko Suvi Koskinen, Silja Kosonen, Krista Tervo, Aaron Kangas ja Tuomas Seppänen on Creswellin MM-kilpailujen valmistavan leirin jäljiltä hyvässä vireessä.

– Työt on tehty. Nyt mennään heittämään ja tekemään, mitä osataan, Krista Tervo kiteyttää omia ja samalla koko heittäjäryhmän tunnelmia.

MM-kilpailuiden osallistujista Tervo on kausivertailun seitsemäs SE-heitollaan 74,40. Kauden mittaan hän on rikkonut 74 metriä myös voittaessaan Paavo Nurmi Gamesin moukarinheiton tuloksella 74,34.

– On tässä vähän eri asetelma kuin aikaisemmin. Olen eri paikalla tilastoissa. Koen, että olen ylipäätään onnistunut paremmin kilpailuissa, Tervo sanoo.

– Creswellin harjoituksissa heitot olivat hyvin samanlaisia kuin Suomessa. Kaikki eivät olleet hyviä, mutta eivät myöskään huonoja.

”Tosi siistiä, että mukana on viisi moukarinheittäjää”

Rento ja kannustava tunnelma huokui heittäjäviisikosta Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa Eugenessa.

– Meillä on ihan superhyvä yhteishenki. Suvin kanssa ollaan tunnettu ties kuinka kauan ja Siljan kanssa ystävystyttiin enemmän viime vuonna. Meillä on samanlainen huumorintaju ja sama pätee näiden äijien kanssa, Tervo kertoo.

– On tosi siistiä, että mukana on viisi moukarinheittäjää. Edellisissä MM-kisoissa minä olin ainoa.

Kosonen: ”Tavoite on finaalipaikka”

Hyvää yhteishenkeä kiittelee myös alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-tittelit viime vuonna voittanut ja Tokion olympiakisoissa kilpaillut Kosonen.

–  Ei tekemisen tarvitse olla totista. Tällä saa pitää myös hauskaa, Kosonen muistuttaa.

Kososen, 19, kauden paras tulos on juhannuksena Somerolla heitetty 72,22, jolla hän on osallistujavertailun 18:s. Creswellin leirin jäljiltä hän on luottavainen.

– En ikinä heitä treeneissä mitään hullun pitkiä heittoja. Tarvitsen kisan, että se menee kauas. Mutta leirillä moukari on lentänyt aika hyvin. Kunto on hyvä eikä ole mikään uupunut olo tai muuta vastaavaa, Kosonen sanoo.

– Tavoite on finaalipaikka ja olisihan se siistiä heittää tällaisissa kisoissa ennätys. Edellytykset minulla siihen on.

Suomen moukariviisikko: Krista Tervo, Suvi Koskinen, Tuomas Seppänen, Aaron Kangas ja Silja Kosonen.

Koskinen: ”Tänne ei ole tultu nöyristelemään”

Tällä kaudella ensi kertaa 70 metriä rikkonut Suvi Koskinen oli junassa paluumatkalla Corkin kansainvälisistä kilpailuista Irlannista, kun puhelimeen pamahti viesti, että Kansainvälisen yleisurheiluliitto tarjoaa paikkaa MM-kilpailuihin.

Koskinen, 25, on yksi MM-joukkueen neljästä urheilijasta, joka sai paikan rankingin kautta vielä sen jälkeen, kun kaikkien paikkojen piti olla jo jaettu. Lisäpaikkoja tuli, kun paikan varmistaneiden joukossa oli urheilijoita, jotka eivät kisoihin lähde.

– Luin viestin ja totesin, että lähdetään vaan. Siinä oli matkustettu jo niin kauan, että vasta jälkikäteen tuli se sellainen ”Onpa hienoa” -fiilis, Koskinen sanoo.

Ennätyksellään 70,39 Koskinen on MM-tilaston 25:s.

– Tavoite on ennätys ja kaikkien minua paremmin rankingissa sijoittuneiden ”päänahat”, jotka vaan saan napsittua. Tänne ei ole tultu nöyristelemään. Minulla ei ole mitään hävittävää, Koskinen sanoo.

– Arvokisojen karsinnassa on aina niitä, joilla päänuppi sulaa ja toiset onnistuvat. Kaikki on mahdollista.

Seppänen sai työn ja treenit toimimaan yhteen

Koskisen kuluvan kesän kunnon taustalla on hyvän rytmityksen löytäminen fysioterapeutin työn ja harjoittelun välillä. Samaa sanoo Tuomas Seppänen, joka kuluvan kesän kilpailuissa ollut tasaisen varmassa kunnossa.

Seppänen tekee vuorotyössä kuitukankaita Suominen Oyj:lle ja on rakentanut harjoitusrytminsä onnistuneesti työvuorojen ympärille.

– Se on natsannut hyvin. Olen saanut töissä hyvin ajatuksia pois moukarinheitosta ja harjoituksissa pystyy olemaan sataprosenttisesti läsnä, Seppänen sanoo.

Urallaan Seppänen, 36, on kokenut kaikenlaista, kuten karun kohtalon, kun iranilaisheittäjät veivät häneltä epäreilulla tavalla paikan Rio de Janeiron olympiakisoista. Mutta halu kilpailla ja harjoitella ei ole laantunut.

– Ajattelin, etten lyö vielä hanskoja tiskiin, kun tuntuu, että pystyn vielä parantamaan. Vaikka aika paljon sitä itseään on lentänyt tuulettimeen matkan varrella. Mutta kaikilla tulee huonompia ja parempia jaksoja. Nyt mennään parempaa jaksoa, Seppänen sanoo.

– Treeneissä heitot ovat nyt olleet samaa tasoa kuin Suomessa.

Kangas: ”Finaalipaikka vaatinee heittoa 75-76 metrin väliin”

Seppänen on kolmessa viime kilpailussaan heittänyt 74,97, 74,86 ja 73,79. Noista ensimmäinen on kauden paras ja tuo MM-tilastossa 27. sijan. Aaron Kangas on 26:s tuloksella 75,03.

– Hyvällä ja odottavalla fiiliksellä menen karsintaan.  Samanlaista heittämistä haen kuin treeneissä, Kangas sanoo.

– MM-kisojen karsinta on kova paikka. Täysillä pitää heittää, kun finaalipaikkaa haen. Se on yleensä tullut heitolla sinne 75-76 metrin väliin, mutta tuloksia on turha miettiä. Tekee vaan parhaansa ja katsotaan mihin se riittää.

Kankaan fyysinen kunto on hyvä. Heiton pituus on kiinni teknisestä onnistumisesta.

– Haen heittoon rentoutta alkupyörähdyksistä lähtien. Kun alku lähtee hyvin rullamaan, loppukin tulee, Kangas sanoo.

– Creswellin leirin harjoituksissa olen heittänyt paljon matalatehoisia heittoja ja vain muutamia kovempia. Se on tuntunut toimivan hyvin.

Tervo heittää naisten ensimmäisessä karsintaryhmässä sekä Koskinen ja Kosonen toisessa. Seppänen heittää miesten ensimmäisessä karsintaryhmässä ja Kangas toisessa.

MM-kilpailujen aikataulu ja starttilistat