Ojalalle 20 kilometriä on osa valmistautumista 35 kilometrille – Nurmi ei ujostele hellekisaa

Kilpakävelijä Aleksi Ojala avaa kahden kilpailun urakan yleisurheilun MM-kilpailussa Eugenessa perjantaina 20 kilometrin kilpailussa. Ojalan päämatka on 35 kilometriä. Se on ohjelmassa vasta yhdeksän päivää myöhemmin sunnuntaina.

– Entiselle 50 kilometrin miehelle 20 kilometriä on sprinttimatka, joka tarjoaa kovan harjoituksen päämatkalle valmistautuessa. Samalla siinä näkee kaikki kilpailuun liittyvät asiat, kuten ’call roomit’ ja juottopaikat sieltä reitin puolelta ja voi testata viilennykset päämatkaa varten, Ojala sanoo.

– Sen verran tässä on historian havinaakin, että Reima Salonen, entinen valmentajani, on edellinen tuplaaja MM-kisoissa.

Salonen osallistui 20 ja 50 kilometrin kilpailuihin Helsingissä 1983 ja Roomassa 1987, missä 50 kilometriä päättyi keskeytykseen.

”Haukataan tämä välipala tästä ensin pois”

Eugenessa kilpaillaan kilometrin mittaisella radalla ja kilpailuun on luvassa hellelukemia. Kilpailun viilennys tapahtuu paitsi juomalla riittävästi, myös pitämällä käsissä jääpaloja ja kaatamalla vettä niskaan joka kierroksella. Sää vaikuttaa luonnollisesti myös vauhtiin.

Ojala on tällä kaudella kävellyt 20 kilometrillä ennätyksensä 1.22.41, jolla hän on Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmas.

– Jos lämpötila on alle 25 plusasteen lähtöhetkellä, silloin porukat lähtevät kovaa, Ojala linjaa.

– Toki mitalistit kävelevät lujaa kaikissa oloissa. Sapporon helteessäkin kärki meni tunnin ja 21 mınuutin pintaan, mutta 1.22-alkuisella ajalla mahtui kymmenen parhaan joukkoon.

Miesten 20 kilometrin tilastokärki on Tokion olympiakisojen hopeamitalisti Japanin Koki Ikeda ajalla 1.18.53.

– Treenit ovat menneet hyvin varsinkin päämatkaa ajatellen, mutta haukataan tämä välipala tästä ensin pois, Ojala tuumi MM-kilpailujen avausmatkastaan.

– Oma tavoite on, että kävely tuntuisi heti alusta alkaen helpolta ja että se toimisi teknisesti hyvin, Enni Nurmi sanoo.

Nurmi: ”Varmaan pitää ottaa kilpailun alku maltilla”

Enni Nurmelle paikka Eugenen MM-kilpailujen 20 kilometrin kävelyssä oli yllätys. Tähtäin oli alkujaan vain elokuisissa Münchenin EM-kilpailuissa.

– Kauden alussa en olisi ikinä uskonut, että kilpailen täällä. Tämä on kova kisa minun tasooni nähden, mutta hyvillä mielin lähden kilpailemaan. Treenit ovat menneet hyvin, Nurmi sanoi.

Nurmi, 24, käveli maaliskuussa 20 kilometriä maajoukkueiden MM-kilpailuissa Muscatissa, Omanissa. Sen jälkeen hän on kilpaillut tällä matkalla kolmesti. Viimeksi Laitilan SM-kilpailuissa, missä syntyi oma ennätys 1.34.56. Sillä Nurmi on MM-tilaston 28:s ja Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmas.

Perjantain kilpailussa lämpötila noussee ennusteiden mukaan hellelukemiin eikä jää alle 30 asteen. Nurmi käyttää kilpailuun valmistautuessaan ja kilpailun aikana samanlaista jäähdytystä kuin Aleksi Ojala. Käytössä on kylmäliiviä ennen kilpailua ja kilpailun aikana jääpaloja käteen.

– Katsotaan. mikä se lämpötila kisapäivänä on. Varmaan pitää sen takia ottaa kilpailun alku maltilla, ettei loppuun tule ihan totaalista ”kuolemaa”, Nurmi miettii.

Hellesää lienee raju ennätysvauhtiin

Ennätyksen tekoon Eugenen helteinen sää lienee Nurmen mukaan hieman liian ankara.

– Oma tavoite on, että kävely tuntuisi heti alusta alkaen helpolta ja että se toimisi teknisesti hyvin. Siihen pyrin myös keskittymään, että saan kisan aikana juotua hyvin, Nurmi sanoo.

Naisten 20 kilometrin tilaston kärkinimet ovat Tokion olympiakisojen ja Dohan MM-kilpailujen hopeamitalisti Kiinan Qieyang Shenjie ja Perun Kimberley García. He kävelivät kauden kärkiajat 1.27.50 ja 1.28.38 keväällä La Coruñassa, Espanjassa.

 

Eugenen MM-kilpailujen aikataulu:

https://worldathletics.org/competitions/world-athletics-championships/oregon22/timetable