Yleisurheilupodcast – Möröllä on kesälle vain yksi tavoite: ”Tokioon lippu napsahtaa, siellä ollaan ja siellä pärjätään”

Aituri Oskari Mörö on tottunut muokkaamaan harjoitteluaan vammojen ja muiden vaivojen takia. Myös koronan tuomat haasteet on ratkaisu ja harjoittelu pidetty oikeilla urilla.

– Me urheilussa olemme aika muutoskykyisiä yksilöitä. Mennään niillä, mitä annetaan ja koetetaan löytää parhaat harjoituspaikat- ja väylät sekä taktiikka, millä lähestytään kesää, Mörö sanoo Paavo Nurmi Gamesin Yleisurheilupodcastissa. Kuuntele koko podcast täältä

Kevään korvalla Mörö on toiveikas. Syksyn harjoituskautta pitkään kiusanneen polvivaivan hellitettyä treenit ovat luistaneet.

– Vuodenvaihteen jälkeen, kun sain nuo asiat kuntoon, olen päässyt painamaan haalarit kunnolla niskaan ja on ollut kiva tehdä töitä, Mörö sanoo.

– Uutiset, että olympiakisat pyritään viemään läpi keinolla millä hyvänsä ja turvallisesti, ovat itselleni olleet bensaa liekkeihin.

Arvokilpailut ja nälkä menestyä niissä ovat Mörölle, 28, syy urheilla.

– Kun on vähän rikkonaisellakin tekemisellä päässyt koviin kansainvälisiin tuloksiin, tietää, että potentiaalia ja potkua on vielä parempiin suorituksiin. Halu voittaa arvokisamitali on kova, Mörö sanoo.

Rio de Janeiron olympiakisoissa Mörö ylsi välieriin juostuaan alkuerissä 400 metrin aitajuoksun SE:n 49,04. Kaksi vuotta aiemmin hän oli Zürichissä toista kertaa urallaan EM-kilpailujen finaalissa ja aitoi neljänneksi juostuaan välierissä silloisen SE:n 49,08.

Valmentaja tärkein henkisen valmennuksen tuki

Mörö kokee, että henkinen hyvinvointi on keskeisessä roolissa, kun tavoitellaan kansainvälistä menestystä.

– Sillä miten siviilielämässä menee, on iso merkitys siihen, mikä on henkinen kapasiteetti, jonka raastavan ja stressaavan kisakauden aikana voi radalla antaa. Se on aika hektistä, kun joka viikonloppu mennään ja pitäisi saada rajoja rikki, Mörö sanoo.

Kilpailukaudella pitää Mörön mukaan ”pyrkiä irti ajatuksesta, että minun pitää saada aikaiseksi joku tulos tai että minun pitää voittaa tuo toinen, ja keskittyä sen sijaan kehittämään itseään kilpailusuorituksessa niin hyvin kuin mahdollista”.

– Huipputulos tulee sitten aikanaan, kun jaksaa uskoa siihen, Mörö vakuuttaa.

Mörö käyttää apunaan henkisen valmennuksen asiantuntijaa, mutta kokee, että tärkein henkinen tuki on oma valmentaja, jota urheilija näkee useimmin. Mörön valmentajana toimii Petra Stenman.

– Se on tärkeintä, että kemiat kohtaavat valmentajan kanssa, että huumori on samalla levelillä, voidaan jutella mistä vaan ja saada tiettyjä harjoituksellisia lukkoja auki jo sillä, Mörö arvioi.

Myös kaverit ja lähipiiri vaikuttavat urheilijan henkiseen hyvinvointiin.

– Itsellään pitää olla hyvä olo, missä ikinä liikutkin. Se nostaa todennäköisyyksiä onnistua radalla, Mörö muistuttaa.

Tulostavoitteena juosta 48-alkuinen aika

 Kesän kilpailukalenteriin Mörö ei ole olympiakisojen lisäksi monta merkintää tehnyt.

– Tokio on merkitty kalenteriin isolla kynällä. Mitään muita kisoja en sen lisäksi ole merkannut kuin Paavo Nurmi Gamesin, joka on tärkeä rankingpisteiden keruun takia, Mörö sanoo.

Olympiakisojen tulosraja on 48,90 ja mukaan otetaan 40 juoksijaa. Tulosrajan rikkoneiden jälkeen loput otetaan rankingpisteillä.

– Tokioon lippu napsahtaa, siellä ollaan ja siellä pärjätään. Ne ovat ainoat asiat, jotka koen nyt varmaksi, Mörö linjaa kesän tavoitteitaan.

Tulostavoitteena on juosta Suomen ennätys uusiksi.

– Seuraavaksi on saatava 48-alkuisia tuloksia tauluun ja, kun meidän lajissa osuu se pöljän päivä, se voi heittää 47:nkin puolelle. Muiden muassa Irlannin kaveri Thomas Barr oli isolla ennätysharppauksella neljäs Rion olympiakisoissa (47,97). Kaikkea voi tapahtua, kun sattuu oikeasti hyvä päivä, kroppa toimii ja saa painaa nastan lautaan, Mörö sanoo.

Milloin on 800 metrin kokeilun vuoro?

Yleisurheilupodcast kysyi myös, milloin Oskari Mörö kokeilee 800 metriä?

– Minä olen nyt muutaman kysymyksen tuosta kuullut sen jälkeen, kun Patryk Dobek kävi EM-halleista nappaamassa 800 metrin mestaruuden. Pitää muistaa, että jos Patryk juoksee noin hyvin kasin, se ei vielä tee minusta hyvää 800 metrin juoksijaa, Mörö veistelee.

– Entinen koutsi Atte Pettinen oli sitä mieltä, että ai, ai, kun on kasin askel, mutta täytyy muistaa, että Atte on vanha kasin menijä ja kasi on hänellä lähellä sydäntä. Veikkaan, että sitten, kun polvi ei nouse niin paljon, käyn muutaman kasin kokeilemassa, mutta ei puhuta lähivuosista.