Maastojuoksukenkiin poikkeussääntö, voimassa jo SM-maastoissa – PM-moniottelut siirtyivät kesään 2022

Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailuvaliokunta päätti torstaina, että kansallisissa maastojuoksukilpailuissa voidaan poikkeuksellisesti käyttää kenkää, jonka pohjan paksuus on enintään 40 milliä. Linjaus koskee myös Joensuussa 9. toukokuuta käytäviä maastojuoksun SM-kilpailuja.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) sääntöjen mukaan maastojuoksussa kengän pohjan paksuus saa olla korkeintaan 25 milliä, eli sama kuin kestävyysjuoksuissa ratamatkoilla. Maantiejuoksuissa enimmäispaksuus on 40 milliä.

– Tämä on poikkeusääntö, joka astuu voimaan heti. Sääntöön palataan sen jälkeen, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto päivittää kilpailukenkiä koskevia sääntöjään, sanoo SUL:n kilpailupäällikkö Mika Muukka.

Poikkeussäännöllä helpotetaan kilpailun järjestäjien työtä kenkien valvonnassa.

– Koronasta johtuvat rajoitustoimet, eli kaikkien kontaktien välttäminen, hankaloittaa kenkien mittausta. Tämä sääntö tuo siihen helpotusta, kun kenkiä, joissa pohjan paksuus on yli 40 milliä ei juurikaan ole, Muukka sanoi.

– Poikkeussäännön tekemistä helpotti se, että maastojuoksuissa ei voida tehdä arvokisarajoja eikä Suomen ennätyksiä.

Pohjoismaiset yleisurheiluliitot ovat esittäneet Kansainväliselle yleisurheiluliitolle, että se muuttaisi sääntöjään niin, että kenkien pohjan paksuus olisi maastojuoksussa enintään 40 milliä. WA on perustanut työryhmän käsittelemään koko kenkäsääntöä, mutta tuo työ on vielä kesken.

PM-moniottelut siirtyivät vuodelle

Pohjoismaisten yleisurheiluliittojen etäkokouksessa päätettiin torstaina, että kesän PM-moniottelut siirtyvät vuodella kesään 2022. Miesten ja naisten sekä 17- ja 19-vuotiaiden moniotteluiden PM-kilpailut piti järjestää Seinäjoella 12.-13. kesäkuuta.