Talven ja kevään arvokisojen valintajärjestelmät julki – PM- ja EM-hallit hallikauden kulmakivinä

Yleisurheilun arvokilpailuiden valintajärjestelmät talvella ja keväälle 2023 on julkaistu ja löytyvät täältä. Talvella kilpaillaan PM-hallit Karlstadissa Ruotsissa (12.2), maastojuoksun MM-kilpailut Bathurstissa Australiassa (18.2.), EM-hallit Istanbulissa Turkissa (2.-5.3.) sekä Euroopan heittocup Leiriassa Portugalissa (11.-12.3.).

EM-hallien urheilijavalinnassa käytetään tulosrajojen ohella ensimmäistä kertaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) pisterankingia. Suomen Urheiluliiton General Managerin Tuomo Salosen mukaan se tarkoittaa, että osalle urheilijoista tulosrajan rikkominen on käytännössä ainoa vaihtoehto saavuttaa EM-hallipaikka.

– WA:n järjestelmän sääntöjä ei ole laadittu varsinaisesti hallikilpailuja varten. Rankingissa urheilijan hyväksi laskettavan hallikilpailumäärän rajoituksen takia tähän mennessä kerätyillä ulkoratojen pisteillä on suuri painoarvo, kun tavoitellaan EM-hallipaikkaa. Se tarkoittaa, että jos edellinen ulkoratakausi on jäänyt väliin, käytännössä ainoa mahdollisuus on tulosrajan rikkominen, Salonen laskee.

EM-hallien lajikohtaisia tavoiteurheilijamääriäkin on hiukan korjailtu aiempaan nähden. Sekin osaltaan muuttaa karsintasysteemiä. Salonen arvioi, että Suomen joukkueen osalta realistinen näkymä on, että urheilijamäärä nousee hiukan yli kymmeneen.

– Joulu-tammikuun harjoittelun onnistuminen sekä hallikauden alkuosan kilpailut ratkaisevat lopulta joukkueen kokoonpanon, Salonen sanoo.

EM-halleihin valitaan urheilijat, jotka ovat valintakelpoisia tulosrajan saavuttamisen tai pisterankingin perusteella – ja täyttävät valintajärjestelmässä kirjatut kriteerit kokonaisuudessaan.

”PM-kilpailu toimii monelle arvokisatason urheilijalle hyvänä kilpailukauden avauksena”

Kevään arvokisat ovat kilpakävelyn Euroopan joukkuemestaruuskilpailut Tshekin Podebradyssä (21.5.) ja uutena arvokilpailuna, kokeiluluontoisesti käytävät yleisen sarjan PM-kilpailut, jotka järjestetään Kööpenhaminassa Tanskassa (27.-28.5.). Pohjoismaiset yleisurheiluliitot päättävät PM-kilpailun jatkosta kokeilukilpailun jälkeen.

– Kokeiluluonteisuuden vuoksi tähän kilpailuun on PM-tasolle poikkeuksellisesti asetettu yleisen sarjan urheilijoita koskeva omavastuuosuus, Salonen sanoo.

Suomi osallistuu PM-kilpailuun mestaruuskilpailuhenkisesti. Urheilijat valitaan asetetut tulosrajat tai muut kriteerit täyttävistä urheilijoista, kuitenkin niin että lajiin voi nimetä korkeintaan kolme urheilijaa. Tulosrajoina käytetään SUL:n Maajoukkue-valmennusryhmän tulosrajakriteeriä.

– Kilpailun ajankohta, taso ja C-kategorian rankingarvo huomioiden, PM-kilpailu toimii monelle arvokisatason urheilijalle hyvänä kilpailukauden avauksena kesän 2023 osalta. Kilpailun ajankohta aiheuttaa myös sen, että joukkueen valinnat tehdään kesän 2022 ja talvikauden 2023 näyttöjen perusteella, joten joukkueen runko vastaa todennäköisesti pitkälti Münchenin EM-joukkueen rakennetta, Salonen sanoo.

Valintajärjestelmä vuoden 2023 muiden arvokilpailuiden osalta julkaistaan helmikuun alkuun mennessä.

– Odotamme vielä erityisesti sitä, että Euroopan yleisurheiluliitto julkaisee ensin omat kriteerinsä ja tulosrajansa, Salonen toteaa.