Leo-Pekka Tähti palkittiin Vuoden yleisurheilijana Suomen Urheiluliiton (SUL) tilaisuudessa Helsingissä maanantaina. Tähti voitti Berliinissä parayleisurheilun EM-kisoissa kolme mestaruutta.
Ratakelauksen huippunimi vei tittelin jo neljännen kerran. Aiemmin Tähti on valittu Vuoden yleisurheilijaksi 2011, 2016 ja 2017.
Päättyneellä kaudella Tähti, 35, onnistui harjoittelussa, välinekehittelyssä ja kilparadalla. Tulevalla kaudella päätavoite on onnistua MM-kisoissa Dubaissa 7.-15. marraskuuta.
– MM-kisoissa 100, 200 ja 400 metriä ovat ne matkat, joille keskityn. Jos 800 metriä sattuu olemaan ohjelmassa viimeisenä, kelaan myös sen. Edelleen tuntuu, että rahkeissa on varaa kelata kovempaa kuin koskaan kaikilla matkoilla, Tähti sanoo.
EM-kisavuoteen tähtäävän harjoittelun perustyön Tähti teki valmentajansa Juha Flinckin ohjeistamana Espanjassa, jossa harjoittelua rytmitti kilpailukausi maan pyörätuolikoripallon mestaruussarjassa malagalaisjoukkueessa.
Harjoituskauden aikana Tähti siirtyi käyttämään kelaushanskojen sijaan kelauskapuloita. Osaltaan se pohjusti Berliinin EM-kisoissa 100, 200 ja 400 metrin mestaruuteen ja 800 metrin hopeaan huipentuneen kauden.
– Välinekehittelyä, eli siirtymistä kapuloihin tein pitkin talvea, Tähti muistelee.
Kelauskapulat tehdään muovimaisesta aineesta, jota pystyy kuumentamalla muokkaamaan. Tähti rakensi ja kehitteli kapulat itse.
– Yritin tehdä kapuloista samanlaiset kuin mitä vanhat kelaushanskat olivat. Muutaman parin siinä sai tehdä ennen kuin rupesi tuntumaan, että malli on oikea. Sitten aloin totutella niillä kelaamiseen, Tähti muistelee.
– Aloin testata kapulaa ensin treeneissä oikealla kädellä. Kun tuntui, että malli on oikea, tein kapulan myös vasempaan käteen.
Kilpailukauden alussa Tähti käytti kapulaa toisessa kädessä, toisessa oli hanska.
– Kun kausi eteni, aloin onnistua kelaamaan kapulalla myös vasemmalla kädellä. Kalevan kisojen 400 metrin Suomen ennätys kertoi, että tekniikka oli alkanut jalostua ja pystyin myös kiihdyttämään kunnolla kapuloilla.
Keväällä startti oli kauhea räpeltämistä
Tähden mukaan keskeinen ero kapulalla ja hanskalla on se, ettei kapula anna periksi. Hanska antaa, ja erityisesti kun liikutaan maksiminopeudella.
– Vastaavasti lähtökiihdytys on kapulalla vaikeampi. Jos se ei osu kunnolla kelauskehään, tulee ohilyöntejä. Kiihdytyksen tekniikan omaksuminen oli vaikeaa, Tähti tunnustaa.
Porilaiselta ratakelauksen huippunimeltä kiihdytysniksien opiskelu luonnisti. Se näkyi ensin Lapinlahden Motonet GP:n 200 metrillä, jossa syntyi T54-luokan SE 24,40 ja sitten EM-kisojen 100 metrillä, jonka Tähti voitti kisaennätyksellä 13,83. Hollantilainen hopeamitalisti Kenny van Weeghel kukistui 0,82 sekuntia.
– Startti oli kapuloilla vielä keväällä kauheaa räpeltämistä. Olin ensimmäisellä 30 metrillä kaksi-kolme kymmenystä hitaampi kuin hanskoilla, mutta kun tein kapuloilla paljon 200 ja 400 metrin vetoja, siinä tuli huomaamatta harjoiteltua myös starttikiihdytystä.
Rahkeissa varaa kehittyä kaikilla matkoilla
Päätöksen kelata kapuloilla Berliinissä myös 100 metriä Tähti teki vasta puolitoista viikkoa ennen kisoja.
– Talvella oli mielessä, että haen lisävauhtia kapuloita käyttämällä ja se projekti onnistui. Kaikkiaan loistava kausi.
EA:n huomionosoitukset Stenmanille ja Tulikouralle
Helsingin tilaisuudessa palkittiin lajiryhmien parhaat ja muistettiin kesän nuorten arvokisojen mitalisteja, 19-vuotiaiden MM-kisojen hopeamitalistia Helena Leveelahtea, 17-vuotiaiden EM-kisojen mitalisteja Sara Killistä sekä Topias Lainetta ja Jessica Kähärää, jotka olivat mitaleilla myöps Nuorten kesäolympialaisissa Buenos Airesissa.
Valmentaja Petra Stenmanille luovutettiin tilaisuudessa Euroopan yleisurheiluliiton (EA) Valmentaja-palkinto. Ortopedi Ilkka Tulikoura sai EA:n huomionosoituksen pitkäaikaisesta työstä yleisurheilun hyväksi ortopedinä ja SUL:n lääketieteellisessä valiokunnassa.
Yleisurheilukauden 2018 palkitut (lajiryhmien parhaat):
Suomen Urheiluliiton (SUL) on palkinnut kaudelta 2018 seuraavat urheilijat ja heudän valmentajansa:
Vuoden yleisurheilija: Leo-Pekka Tähti (valmentaja Juha Flinck)
Vuoden pikajuoksija: Miesten 4 x 100 metrin maajoukkue (Petteri Jouste)
Vuoden kestävyysjuoksija: Topi Raitanen (Janne Ukonmaanaho)
Vuoden hyppääjä: Kristiina Mäkelä (Tuomas Sallinen)
Vuoden heittäjä: Antti Ruuskanen (Jyrki Blom)
Vuoden moniottelija: Elmo Savola (Raine Savola, Mika Vakkuri)
Vuoden kilpakävelijä: Aku Partanen (Valentin Kononen)
Vuoden yleisurheilujournalisti: Kai Nevala, Kaleva
Parayleisurheilu:
Vuoden ratakelaaja: Leo-Pekka Tähti (Juha Flinck)
Vuoden pikajuoksija: Ronja Oja, opas Jesper Oja (Matti Laatikainen)
Vuoden hyppääjä: Ronja Oja, opas Jesper Oja (Matti Laatikainen)
Vuoden heittäjä: Marjaana Heikkinen (Kimmo Kinnunen)