Kymmenottelijat mitalituntumassa neljäntenä ja viidentenä – Suomi toisena kultamitalitilastossa

Kun kolme ensimmäistä päivää viisipäiväisistä alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuista Nairobissa on kilpailtu, sijoittuu Suomen joukkue maiden välisessä kultamitalitilastossa toiseksi järjestävän maan Kenian jälkeen.

Kenia on voittanut neljä kultaista mitalia ja Suomi kaksi. Loput 11 tähän asti jaettua kultamitalia ovat jakaantuneet tasan 11 muun maan kesken.

Suomen joukkueen kultamitalivoittajia ovat toistaiseksi Kaustisen Pohjan-Veikkojen keihäänheittäjä Janne Läspä ja Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Saga Vanninen. Hopeamitalin on lisäksi saavuttanut Laihian Lujan seiväshyppääjä Juho Alasaari.

Kaikki mitalit yhteenlaskien Suomi sijoittuu mitalien määrässäkin kolmella mitalillaan tässä vaiheessa neljänneksi. Kenia on voittanut seitsemän mitalia, Etiopia viisi ja Etelä-Afrikka neljä, kun kaksi viimeistä kilpailupäivää ovat vielä jäljellä. Mitaleille on toistaiseksi yltänyt 26 maata.

Tänään lauantaina lajiensa finaaleissa kilpailee kuusi suomalaisurheilijaa, mm. moukarinheiton karsinnan voittanut ME-juniori Silja Kosonen.

Savolainen ja Toivonen neljäntenä ja viidentenä

Kymmenottelussa Tampereen Pyrinnön Aleksi Savolainen ja Ähtärin Urheilijoiden Ville Toivonen ovat kahdeksan lajin jälkeen mitaleiden tuntumassa neljäntenä ja viidentenä. Molemmat avasivat lauantain omilla ennätyksillään.

Toivonen aitoi 110 metriä ennätykseensä 14,44 ja Savolainen samoin ennätykseensä 14,72. Toivonen heitti kiekkoa 41,17 ja Savolainen teki tässäkin lajissa ennätyksensä 38,39. Seiväshypyssä Savolainen ylitti korkeuden 440 ja Toivonen 400. Molemmat pudottivat kolmesti kesän kärkituloksistaan 450 ja 410.

Jäljellä ovat vielä keihäänheitto ja 1500 metrin juoksu. Maailmanmestaruudesta kamppailevat Belgian Jente Hauttekeete ja Tšekin František Doubek. Pronssimitalissa on kiinni Espanjan José San Pastor. Suomalaiset vaanivat neljäntenä ja viidentenä. Yhdeksännessä lajissa keihäänheitossa heillä on täydellisesti onnistuessaan pieni mahdollisuus espanjalaisen tavoittamiseen.

Pistetilanne 8 lajin jälkeen: 1) Jente Hauttekeete Belgia 6816, 2) František Doubek Tšekki 6766, 3) José San Pastor Espanja 6299, 4) Aleksi Savolainen Suomi 6072, 5) Ville Toivonen Suomi 5909, 6) Jef Misplon Belgia 5705.

Miesten 4×100 metrin viestinjuoksun alkuerissä Suomen kvartetti Eino Vuori, Arttu Peltola, Niko Kangasoja ja Alexander Björkqvist epäonnistuivat saaden ajakseen 50,88. Finaaliin vaadittiin tulos 40,40. Puolan joukkue oli nopein ja juoksi alle 20-vuotiaiden Euroopan ennätyksen 38,93.