Kosonen kuorrutti maailmanmestaruuden kisaennätyksellä – Pika-aituri-Stång upeasti neljäs: ”Vähän jäi hampaankoloon”

Silja Kosonen ei antanut suosikin paineiden näkyä heitoissaan alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa lauantaina Nairobissa. Moukarinheiton junioreiden ME:n haltija voitti mestaruuden täysin ylivoimaisesti kisaennätyksellä 71,64. Ranskan Rose Loga oli toinen heitettyään 67,11.

Kosonen avasi finaalin 70,53 kantaneella heitolla ja rikkoi MM-kilpailujen kisaennätyksen heti toisellaan, joka kantoi 71,64. Kilpailun kolmannen yli 70-metrisen 70,63 Kosonen heitti viimeisellä kierroksella.

– Oikeastaan ensimmäisen kerran urallani pystyin oikeasti nauttimaan tekemisestä tuollaisessa kilpailussa. Oli tosi rento olo. Tiesin, että osaan heittää ja ensimmäinen heitto meni vielä heti yli 70 metriä, Kosonen kertoi.

Kosonen, 18, läpi on ollut läpi kauden hyvässä ja varmassa heittokunnossa. Hän voitti heinäkuussa Tallinnassa ikäluokkansa EM-tittelin tuloksella 71,06. Tokion olympiakarsinnassa moukari lensi 70,49 ja Japanin-matkan jälkeen odotti jo lento Nairobiin.

– Ehdin siinä Tokion jälkeen olla pikkaisen aikaa kotona, mutta tähän pitää totuttua. Tällaista se tulee olemaan muinakin vuosina. Vaikka pelkäsin kyllä vähän, kun on kisat peräkkäisinä päivinä, onko sitä ihan puhki. Mutta oli hyvä fiilis ja jalat toimi hyvin, Kosonen sanoi.

Nairobin MM-kilpailuja Kosonen kiitteli hyvin järjestetyiksi.

– Jännä reissuhan tämä on ollut. Nairobi on kiinnostava paikka ja kaikki on ollut hyvin järjestetty, Kosonen sanoi.

Kalevan kisoissa mestaruutta puolustamaan

Kosonen nousi MM-kilpailuissa Saga Vannisen kanssa niiden suomalaisten yleisurheilijoiden joukkoon, jotka ovat voittaneet urallaan 19-vuotiaiden sekä MM- että EM-tittelit. Siihen ovat pystyneet myös pika-aituri Antti Haapakoski, moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen, keihäänheittäjä Taina Ojaniemi (o.s. Uppa) ja kymmenottelija Aki Heikkinen.

Nyt Kososen suunnitelmissa on puolustaa moukarinheiton mestaruutta Tampereen Kalevan kisoissa ensi viikolla.

– Sellainen on suunnitelma. Katsotaan sitten, kuinka väsynyt siinä kohtaa olen, Kosonen sanoi.

Suomen toinen edustaja Aada Koppeli oli MM-finaalin kymmenes tuloksella 56,81.

Stång aitafinaalissa neljäs: ”En olisi kesän alussa uskonut”

Sonja Stång sijoittui 100 metrin aitajuoksun finaalissa neljänneksi ajalla 13,63 kilpailussa, jossa kaksi matkaan startanneista seitsemästä juoksijasta kaatui ja jäi radalle.

– En olisi vielä kesän alussa uskonut, että näin hyvin menee, Stång huokaili.

Mestariksi juoksi Jamaikan Ackera Nugent täysin ylivoimaisesti loistoajalla 12,95. Viron Anna Maria Millend oli toinen ajalla 13,45 ja Unkarin Anna Tóth pronssilla ajalla 13,58.

Matkalle jäi kaksi mitalisuosikkia: Sveitsin Ditaji Kambundji, joka jakoi välierien kärkiajan 13,02 Nugentin kanssa ja Puolan Weronika Barcz, joka oli välierien kolmanneksi nopein ennätyksellään 13,36.

– Juoksun jälkeen oli hyvät fiilikset ja onnittelin siinä virolaisjuoksijaa. Sitten hetken myöhemmin tuli sellainen pieni harmitus, kun kolmas sija oli kuitenkin niin lähellä. Vähän jäi hampaankoloon, mutta ehkä se oli hyvä näin, Stång sanoi.

MM-finaali toi arvokasta kokemusta

Juoksuunsa Stång oli tyytyväinen ja katsoi, että MM-finaalissa juokseminen toi tärkeää kokemusta.

– Lähtö oli minulle jännityksen paikka, kun se meni harjoituksissa välillä hyvin ja välillä ei. Finaalissa juoksun alku meni hyvin, mutta jossain vaiheessa tasapaino hieman horjahti ja rytmi meni pikkuisen sekaisin, Stång kertoi.

– Finaalijuoksu oli kuitenkin enemmän psyykkinen taistelu siitä, miten sai oman pään pitämään ennen juoksua ja sen aikana.

Stångia arvokilpailujen finaalin paineet eivät tunnu häiritsevän. Nairobin MM-finaali oli hänelle jo toinen alle 20-vuotiaiden arvokisafinaali. Tallinnassa heinäkuussa samaisen ikäluokan EM-kilpailuissa Stång oli kuudes juostuaan välierissä ennätyksensä 13,50.

Heikkinen: ”Toinen kierros oli liian kova, tärkeää kokemusta tuli”

Santtu Heikkinen oli miesten 1500 metrin finaalissa yhdeksäs ajalla 3.49,14. Heikkinen lähti hakemaan pistesijaa eli sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon.

– Läksin rohkeasti mukaan tavoittelemaan pääletkaa ja kahdeksatta sijaa, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen lähdettiin kiristämään vauhtia. Sitten kävi niin, että toinen kierros oli alle minun ennätysvauhtini ja itselleni liian kova, Heikkinen sanoi.

– Taistelin sen kolmannen kierroksen hirveillä hapolla. 300 metriä ennen maalia tunsin, että laktaatit ovat liian korkealla, mutta taistelin maaliin.

Heikkisen kolme ensimmäistä kierrosta sujuivat 61, 59 ja 60 sekuntiin. Kilpailun kärkitaisto oli Kenia–Etiopia-maaottelu, jossa mestariksi juoksi leijonan osan vetotöistä tehnyt Kenian Vincent Kibet Keter ajalla 3.37,24. Hän on Afrikan juniorimestari toissavuodelta ja on tällä kaudella juossut 3.35,21. Etiopian 17-vuotias Wegene Addisu oli toinen ajalla 3.37,86.

Heikkinen oli aiemmin tällä kaudella alle 20-vuotiaiden EM-finaalissa Tallinnassa kuudes. Hän on tänä kesänä pudottanut 1500 metrin ennätyksensä aikaan 3.45,48. Nairobista Heikkisella oli tuomisena erinomaisen tärkeää kokemusta.

– Tämä antoi todella hyvää kokemusta, millaista on kilpailla näissä korkeuksissa, Heikkinen sanoi.

Kymmenottelussa Ville Toivonen ja Aleksi Savolainen olivat neljäs ja viides pistein 7275 ja 7183.

Toivosen tulossarja oli 100 metriä 11,45, pituushyppy 708, kuulantyöntö 13,56, korkeushyppy 185, 400 metriä 52,13, 110 metrin aitajuoksu 14,44, kiekonheitto 41,17, seiväshyppy 400, keihäänheitto 66,25 ja 1500 metriä 5.04,56. Tuloksista 400 metriä ja 110 metrin aitajuoksu olivat ennätyksiä.

Savolaisen lajitulosten sarja oli 11,22, 704, 13,91, 188, 50,95, 14,72, 38,39, 440, 49,36 ja 5.04,91. Hän paransi ennätystään 100 metrillä, pituushypyssä, 110 metrin aitajuoksussa ja kiekonheitossa.