SUL: Hallikilpailuja voi järjestää vain AVI:n ja paikallisten terveysviranomaisten ohjeistukseen perustuen

Suomen Urheiluliitto (SUL) suosittaa yleisurheilun hallikauden kilpailuiden järjestäjiä toimimaan Aluehallintoviranomaisten ja paikallisten terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.

– SUL:n ohje on, että jos kilpailutoimintaa järjestetään, sen täytyy tapahtua niissä puitteissa ja niiden ohjeiden mukaan, joita AVI:t ja paikalliset terveysviranomaiset, eli sairaanhoitopiirien ja kuntien viranomaiset antavat, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

– Muuta valtakunnallista suositusta tai ohjetta SUL ei voi antaa, koska epidemiatilanne ja sen tuomat kokoontumisrajoitukset ja urheilutilojen käyttöä koskevat päätökset vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin.

Aalto muistuttaa, että sama ohje koskee myös leirityksiä ja koulutuksia.

– Niitäkin voidaan toteuttaa, mutta vain AVI:n ja paikallisten terveysviranomaisten määrittelemällä tavalla, Aalto sanoo.

Moniotteluiden SM-halleista päätös tiistaina, Urho-hallit peruttu

Talven SM-kilpailuista moniotteluiden SM-hallien toteutumisesta on Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjun mukaan tulossa päätös tiistaina (11.1.). Moniotteluiden SM-hallit on tarkoitus kilpailla 22.-23. tammikuuta Pajulahti-hallissa Lahden Nastolassa.

Parayleisurheilun SM-hallien pitäisi olla 21. tammikuuta Pajulahti-hallissa. SUL:n parayleisurheilun valmennuspäällikkö Mikko Peltonen kertoo, että kisojen järjestämisen osalta tilannetta seurataan vielä. Urheiluoppilaitosten hallimestaruuskilpailut, jotka piti kilpailla Helsingissä 18. tammikuuta, on peruttu.

– Kansainvälisten kisojen osalta keskusteluja on käyty myös 13. helmikuuta Uppsalassa Ruotsissa kilpailtavista PM-halleista. Päätöksiä kilpailusta on luvassa myöhemmin, Aalto sanoo.

SUL tarkentaa OK:lle ammattiurheilijalinjausta

Ammattiurheilu on rajattu nykyisten harjoitustoimintaa koskevien koronarajoitustoimien ulkopuolelle. Olympiakomitean (OK) mukaan ammattiurheilulla tarkoitetaan sarjalisenssisopimukseen tai Olympiakomitean urheilijasopimukseen perustuvaa urheilutoimintaa sekä A-maajoukkuetoimintaa silloin, kun sitä harjoitetaan ilman yleisön läsnäoloa.

OK tulkitsee myös, että ammattiurheilua koskeva rajaus kattaa palloilulajeissa kaksi ylintä kansallista aikuisten sarjatasoa, aikuisten A-maajoukkuetoiminnan sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuvat urheilijat sekä OK:n tukiohjelmiin kuuluvien lajien nuorten maajoukkuetoiminta ja harjoittelu aikuisten tai nuorten kansainvälisiin arvokilpailuihin.

Aalto kertoo, että SUL tarkentaa Olympiakomitealle omaa tulkintaansa yleisurheilua koskevasta ammattiurheilun linjauksesta. SUL:n tulkinta vertautuu joukkuelajien kahteen ylimpään sarjatasoon.

– Yleisurheilussa urheilijoiden tasoluokittelu tehdään niin, että maajoukkuetaso ja kansainväliselle huipulle tähtäävä yleisurheilijat ovat SUL:n valmennusryhmäurheilijat, eli Team Finland – ja maajoukkueryhmien urheilijat. SM-tason yleisurheilija on yleisessä sarjassa 7 pisteen tuloksen tehnyt urheilija, tai 17-22-vuotiaiden sarjoissa 5 pisteen tuloksen tehnyt urheilija, Aalto sanoo.

– Ykkösdivisioonatason yleisurheilija on yleisessä sarjassa 5 pisteen tai 17-22-vuotiaiden sarjoissa 3 pisteen tuloksen tehnyt urheilija.

Aalto muistuttaa, että lopulliset päätökset, joita kuntien urheilutilojen toiminnassa noudatetaan, tekee aina asiaa käsittelevä ja valmisteleva alueellinen tai paikallinen viranomainen.

Tulospisteet yleisurheilussa: https://www.yleisurheilu.fi/sites/default/files/tulospisteet_2019_1.1_alkaen.pdf)

Ajantasaiset rajoituspäätökset ja ohjeistukset: ValtioneuvostonTHL:n ja AVI:n ja kotikuntasi sivuilla.