Sinivalkoinen keihäskaari -kirja kertoo suomalaisen keihäänheiton ja Keihäskarnevaalien historian

Helsingissä keskiviikkona julkistettu Sinivalkoinen keihäskaari -kirja kokoaa kattavasti ja mukaansatempaavasti suomalaisen keihäänheiton menestyshistorian ja tänä kesänä yli 50-vuotista toimintaansa juhlineen Pihtiputaan Keihäskarnevaalien historian.

Keihäänheitto mielletään suomalaisten omaksi lajiksi, jossa arvokisamitaleita on totuttu pitämään lähes itsestäänselvyytenä. Voitot ja rosoiset persoonat ovat luoneet maamme keihäänheittoon ainutlaatuisen lajikulttuurin.

Sinivalkoinen keihäskaari keskittyy suomalaismenestyksen vaiheisiin, syihin ja sankareihin. Suomalaismiesten varhaiset urotyöt tunnetaan hyvin, mutta naisten saavutuksista tiedetään vähemmän. Kirjassa kerrotaan muun muassa vuonna 1916 epävirallisen ME:n heittäneen Martta Koskinen (o.s. Uotila) tarina.

Kirja valottaa myös asiantuntijoiden näkemystä, miksi suomalaiset ovat menestyneet niin hyvin juuri keihäänheitossa.

Kirja avaa laajasti myös Pihtiputaan keihäskarnevaalien merkitystä lajin kotimaisen perinteen jatkajana ja osaamisen siirtäjänä. Keihäskarnevaalitapahtuma tunnetaan, joka kesäisestä keihäskisasta ja nelipäiväisestä keihäskoulusta, johon osallistuu satoja keihäskoululaisia.

Karnevaalien toimintaa on laajennettu ympärivuotiseksi, käynnistämällä alueellisia keihäskouluja ympäri maata. Yhdistyksen keskeisin tavoite on nuorten keihäänheittäjien valmennuksen tukeminen ja lajiperinteen vaaliminen.

Ensimmäiset Keihäskarnevaalit pidettiin Pihtiputaalla 1971. Alkuaikoina karnevaalit olivat keihäsporukan juhlaviikonloppu. Meno oli välillä niin railakasta, että nykyvalmentajat eivät sellaista kauan katselisi.

– Karnevaalit on suomalaisen keihäänheiton ylivoimaisesti tärkein juttu. On syytä pitää se hengissä, jos meinataan, että tästä maasta tulee jatkossakin keihäänheittäjiä, sanoo ex-huippuheittäjä Tero Pitkämäki, joka toimii nykyisin Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentajana.

Sinivalkoinen keihäskaari -teoksen ovat kirjoittaneet kokeneet urheilutoimittajat Tapani Salo ja Pasi Rein. Teoksen valmistumista on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tapani Salo, Pasi Rein: Sinivalkoinen keihäskaari (Docendo 2021), sidottu, 320 sivua.

Docendo.fi