Saga Vannisen ura jatkuu Jesse Jokisen valmennuksessa

Seitsenottelija Saga Vannisen ura jatkuu Jesse Jokisen valmennuksessa. Vanninen koki, että nyt oikea hetki hakea valmennukseen uusia näkemyksiä ja päättää menestystä tuonut yhteistyö Matti Liimataisen kanssa.

– Olen todella kiitollinen Masalle. Hän on ensimmäinen valmentaja, joka minulla on ollut. Hänen kanssaan on tehty hyvät pohjat, jonka päälle on hyvä rakentaa huippu-urheilijan uraa, Vanninen kiittelee.

Jokinen, 34, on Suomen Urheiluliiton (SUL) kymmenottelun lajivastaava. Hän on tehnyt Vannisen kanssa yhteistyötä niin lajivastaavan roolissa kuin valmentajana nuorten kansainvälisissä arvokilpailuissa.

– Kysyin itse Jesseä valmentajaksi. Hän on tullut tutuksi nuorten arvokisoissa. Meillä kemiat ovat kohdanneet ja hän ajattelee valmennuksesta hyvin paljon samaan tapaan kuin Masa, Vanninen sanoo.

Vannisen ratkaisu saa täyden tuen Liimataiselta.

– Olen jo aiemmin sanonut Sagalle, että minä en ole hänelle koko hänen uransa aikainen valmentaja, joten tässä asiassa pitää jossain vaiheessa tehdä ratkaisu. Nyt se on tehty ja olen lupautunut olemaan tässä mukana, että vaihto onnistuisi, Liimatainen sanoo.

– Onhan tämä valtavankokoinen haaste. Jonkunlainen paine tässä on takaraivossa, että nyt pitää onnistua, Jesse Jokinen sanoo Saga Vannisen valmennuksesta.

Yhteistyötä tehdään Tampereella ja Jyväskylässä

Jokinen on Vannisen kanssa samaa mieltä, että suuria muutoksia ei harjoitteluun ole tulossa.

– Varmasti jonkinlaisia muutoksia tulee, mutta hyvää ei kannata liikaa sörkkiä, Jokinen sanoo.

Vanninen, 19, on koonnut seitsenottelussa parhaimmillaan 6271 pistettä. Hän voittanut kaksi kertaa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja kerran saman ikäluokan Euroopan mestaruuden. Lähivuosien tavoite on edetä kohti aikuisten huippua.

– Onhan tämä valtavankokoinen haaste. Jonkunlainen paine tässä on takaraivossa, että nyt pitää onnistua. Onneksi olen pystynyt seuraamaan Sagan tekemisiä ja ollut tekemisissä Liimataisen kanssa niin, että minulla on jonkunlainen käsitys siitä, mitä on tehty, Jokinen sanoo.

Jokisen ja Vannisen yhteistyö toteutuu pääasiassa Tampereella, missä Jokinen käy Jyväskylästä käsin. Ylioppilaskirjoituksia viimeistelevä Vanninen on kuitenkin varautunut käymään aika ajoin Jyväskylässä.

– Ollaan puhuttu, että lähivalmennus on tärkeää, Vanninen sanoo.

Jokinen: ”Sagan vahvuus on raju tehontuotto”

Jokinen on entinen kymmenottelija, joka sittemmin on opiskellut valmentajaksi. Tällä hetkellä Jokinen vetää SUL:n lajivastaavan työn ohella Jyväskylässä viiden urheilijan ryhmää.

Jokisen ryhmän nimekkäimmät urheilijat ovat kymmenottelijat Joonas Lapinkero, 18, joka voitti tänä vuonna ikäluokkansa Pohjoismaiden mestaruuden ja edusti Suomea alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa sekä Lassi Nalkki, 17, joka edusti Suomea alle 18-vuotiaiden EM-joukkueessa.

– Teen myös fysiikkavalmennuksia joukkueille, mutta niitä täytyy vähentää, koska haluan priorisoida Vannisen valmennuksen, Jokinen sanoo.

Jokisella ja Vannisella on yhteinen näkemys, mihin suuntaan valmennuksessa tulisi edetä.

– Sagan vahvuus on ehdottomasti todella raju tehontuotto. Se kuinka hän saa itsestään irti tai tuotettua tehoa välineeseen. Sen puolen kehittämiseen ei enää tarvitsee käyttää niin paljon energiaa. Sen sijaan taito- ja tekniikka-asioissa on paljon työstettävää. Samoin ihan perusjuoksemisessa, josta pitää tehdä teknisesti ja tehollisestikin parempaa, Jokinen arvioi.

– Nopeutta pitää saada koko ajan eteenpäin ja lajitekniikoissa on paljon parannettavaa, Vanninen komppaa valmentajaansa.