Tanja Niemi SUL:n Valmennusosaamisen kehittäjäksi

Suomen Urheiluliiton (SUL) Valmennusosaamisen kehittäjäksi on valittu Tanja Niemi Jyväskylästä. Tehtävä on määräaikainen. Se päättyy ensi vuoden lopussa ja toteutuu valtakunnallisten lajiliittojen osaamisen kehittämiseen myönnetyn Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) erityisavustuksen tuella.

– Tehtävään oli useita erinomaisia hakijoita. Parhaiten mielestämme työnkuvaan soveltui Niemi, sanoo SUL:n Seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäki.

Niemi työskentelee SUL:ssa Rajamäen johtamassa seurapalvelutiimissä. Niemen työ painottuu alkuvaiheessa valmentajakoulutuksen 1.-3. tasoille ja laajenee myöhemmin. Työtehtävät tarkentuvat samalla, kun liiton valmentajakoulutuksen uudistus eteen.

Niemen työsarkana on organisoida ja toteuttaa SUL:n uudistuvia ohjaaja- ja valmentajakoulutuksia sekä niihin liittyviä kouluttajakoulutuksia. Lisäksi Niemi rakentaa koulutuksia oppimisympäristöön ja tuottaa koulutusmateriaaleja yhdessä SUL:n valmennus- ja seurapalvelutiimien kanssa.

– Osaavat ja asialleen omistautuneet valmentajat ovat suomalaisen yleisurheilun kulmakivi. Tavoite on tarjota heille mahdollisuuksia edelleen kehittää osaamistaan riippumatta siitä, toimivatko he vapaaehtoispohjalta vai työsuhteessa, Niemi sanoo.

– Tähän pestiin oli kiva ja helppo lähteä, kun valmentajakoulutuksen runko on hyvä. SUL:n ohjaajakoulutuksien vahvuuksia ovat myös hyvät kouluttajat. Haluan panostaa näiden kouluttajien osaamisen kehittämiseen.

Seuratyö on tuonut näkökulmaa lisäkoulutustarpeille

Koulutukseltaan Niemi on liikuntatieteiden maisteri. SUL:n Valmennusosaamisen kehittäjäksi hän siirtyy Jyväskylän Kenttäurheilijoiden nuorisovalmennus- ja viestintävastaavan töistä.

Yleisurheiluvalmennuksesta ja ohjaajakoulutuksen organisoimisesta Niemellä on pitkä kokemus.

– Olen vetänyt ykköstason koulutuksia vuodesta 2012 lähtien. Koen, että minulla on aika hyvä tuntuma siihen, mitä varsinkin nuorisopuolen ohjaajat ja valmentajat tarvitsevat. Seuratyö on tuonut omaa näkökulmaa ohjaajien ja valmentajien lisäkoulutustarpeille.

Yleisurheilun ja seuratyön parissa Niemi on ollut lapsesta lähtien. Hän aloitti valmennuksen jo nuorena Ylöjärvellä.

– Meillä oli kiva porukka, jossa harrastin yleisurheilua ja isäni, Heikki Niemi, valmensi. Kun sitten seurassa tarvittiin ohjaajia, ja vanhemmat olivat seuratyössä mukana, se olin minä ja minun kaverit, jotka ryhtyivät ohjaajiksi, Niemi muistelee.

– Siinä huomasin, että tämä on kivaa, ja kun sain vielä hyvän junioriryhmän, innostuin ohjaamisesta, ja samalla oma urheilu hiipui harrastamiseksi.

Niemi innoissaan työskentelemään valmentajien kanssa

Sittemmin Niemi on toiminut muiden muassa Hämeen Seudun Yleisurheilun (HämSY) nuorisovalmennuspäällikkönä ja syksystä 2017 lähtien eri tehtävissä JKU:n organisaatiossa.

Niemen puheista huokuu kunnioitus suomalaisia valmentajia ja heidän työtään kohtaan. Niemi kokee, että mahdollisuus olla tukemassa valmentajia on hänelle unelmapesti.

– Kun itse suoritin valmentajakoulutuksen kolmostasoa, totesin tuossa olevan homma, johon haluan, kun valmistun. Eli haluan Rajalaksi Rajalan paikalla, Niemi sanoo leveän hymyn kera ja viittaa SUL:n valmentajakoulutusta pitkään vetäneeseen ja organisoineeseen Tapio Rajalaan.

– Vaikutti mielenkiintoiselta ajatukselta päästä työskentelemään innostuneiden ja intohimoisesti työtä tekevien valmentajien kanssa, olla heille tukena ja apuna sekä kannustamassa ja kehittämässä järjestelmää ja valmentajan polkua.

”Tärkeintä on nyt saada uudistus käyntiin”

Niemen mukaan juuri nyt tärkeintä on saada valmentajakoulutuksen uudistus käyntiin.

– Meillä on hyviä ja osaavia valmentajia. Uudistuksella halutaan tarjota heille mahdollisuus kehittyä myös esimerkiksi jonkun tietyn ikävaiheen valmennuksessa tai nimenomaan nuoriso- tai huippu-urheiluvalmennuksessa, Niemi sanoo.

– Ihan ensimmäiseksi keskeistä on viedä käytäntöön uudistukset valmentajien peruskoulutuksessa ja saada uusi verkko-oppimisympäristö valmiiksi.

Lisätiedot:

Tapio Rajamäki

Seurapalvelujohtaja

Suomen Urheiluliito

040 740 8300

tapio.rajamaki@sul.fi