Pitkämäki: Vauhtiheitot haasteena, kilpailemaan aikaisintaan juhannuksena (katso videot)

Pitkämäki: Vauhtiheitot haasteena

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen ei tarvitse jarrutella harjoituksissa. Syksyllä tehdyn eturistisideleikkauksen jäljiltä tukijalan polvi kestää jo kovat harjoituskuormat, mutta kilpailukauden avaus on vielä päättämättä. 

– Käytännössä kuntoutusvaihde on ohi. Tästä eteenpäin saa painaa kaasua niin paljon kuin sitä kaasua löytyy, Pitkämäki sanoo Teneriffan harjoitusleirin päätteeksi.

– Kilpailujen aikaisin mahdollinen alkamisajankohta ovat Kuortaneen juhannuskisat, ja se on siis aikaisin mahdollinen.

Pitkämäen heitto kulkee tällä haavaa normaalisti lyhyellä vauhdilla. Lähiviikkojen haasteena on saada heitto toimimaan pidemmästä vauhdista. Sitä hän kokeili jo Teneriffalla.

– Heittäminen toimii kohtuudella 10 metrin vauhdissa. Siinä ei ole hirveän isoa eroa normaaliin, mutta pidemmässä vauhdissa on tekemistä reilusti. Käsi toimii ja keskivartalo. Kehityskohde on jaloissa, Pitkämäki sanoo.

– Heitossa se näkyy niin, että jalat eivät ihan vielä pidä kuten pitäisi. Tukijalka vuotaa vähän ja terävyys puuttuu. Se ottaa vielä aikansa ennen kuin pystyy kovempia heittoja heittämään, koska minulla heittäminen on perustunut niin paljon siihen jalkatyöhön.

Tuo työ eli vauhtiheitot ja jalkojen voiman terävyyden kehittäminen ovat lähiviikkojen työmaa.

– Paljon vaan vauhtiheittämistä. Se on paras keino saada jalat kuntoon, ja lisäksi muuta harjoittelua, hyppäämistä ja voimaharjoittelua jalkoihin, Pitkämäki kuvaa kevään harjoittelua.

 

,

”Viimeinen 5-10 prosenttia tiukassa”

Pitkämäellä ja valmentaja Hannu Kankaalla on takanaan monta yhteistä projektia, jotka ovat palauttaneet Pitkämäki kansainväliselle tasolle vammojen jälkeen. Nyt meneillään oleva projekti on ollut niistä vaikein.

– Se on iso homma kuntouttaa polvi eturistisideleikkauksen jälkeen. Suurin haaste siinä on ehkä kuitenkin ollut se, että haluaisin mennä eteenpäin kovaa vauhtia, mutta kehitys on sellaista, että kun on tietylle tasolle päässyt, eteenpäin menoa on nihkeää. Se viimeinen 5-10 prosenttia joka tarvitaan, on tiukassa, Pitkämäki kuvaa prosessia.

Dohan MM-kisat eivät ole viimeisten kuukausien aikana pyörineet Pitkämäen mielessä. Se ei johdu siitä, etteikö hän sinne tavoittelisi, mutta ajatuksissaan hän on keskittynyt vain kaikkein olennaisimpaan.

– Haaveena on ollut kilpailukuntoon pääseminen, ja se on sitä edelleen. Sitten ruvetaan ajattelemaan Dohaa, jos siihen kuntoon päästään.

,