Partasen päämatkaksi vaihtuu 20 kilometriä – Pariisin olympiakisoissa 35 kilometriä sekajoukkuekilpailuna?

Kilpakävelijä Aku Partasen päämatkaksi vaihtuu 20 kilometriä, mutta myös 35 kilometriä on ohjelmassa. Ensi kesän EM- ja MM-kilpailuissa Partanen kilpailee 20 ja 35 kilometrillä. Partasen päämatka vaihtui, kun 50 kilometriä poistettiin arvokilpailujen ohjelmasta Tokion olympiakisoen jälkeen.

– Sapporossa oli 50 kilometrin jälkeen haikeat tunnelmat, mutta nyt olen enemmän innostunut tästä uudesta näkymästä. Ei ole enää kaipuuta 50 kilometrille, Sapporossa yhdeksänneksi kävellyt Partanen sanoo SUL:n valmennuslehti Huippu-Urheilu-Uutisten haastattelussa.

Huippu-Urheilu-Uutiset (HUU) on suunnattu yleisurheiluvalmennuksen ja yleisurheilun ystäville. Tuoreimmassa numerossa 3/21 entiset huippusprintterit Sanna Kyllönen ja Ari Pakarinen kertaavat uransa ja harjoittelunsa taustoja. Esillä on myös seiväshyppääjä Mikko Paavolan ura sekä mm. harjoittelun seuranta ja harjoittelun tiede ja käytäntö maailmanluokan pika- ja keskimatkojen juoksijoilla.

Partanen oli ajatellut, että jatkossa päämatka on 35 kilometriä, mutta valmentaja Valentin Konosen ehdotus sai hänet miettimään asiaa tarkemmin.

– Kun palattiin olympialaisista ja odoteltiin portilla lentokonetta Vallu ehdotti, että mitäs jos tulevaisuudessa kävelisit 20 ja 35 kilometriä. Vähän yllätyin siitä. Mutta innostuin, kun sitä lentomatkan ajan mietin, Partanen kertoo.

Partanen on erityisen viehättynyt siitä, että jatkossa kilpailukauden aikana voi omalla päämatkalla kilpailla useita kertoja eikä koko kauden onnistuminen tai epäonnistuminen ole niin paljon yhden kilpailun varassa, kuin 50 kilometrille keskittyessä.

– Muutos on tuonut hyvin uutta ärsykettä omaan harjoitteluun, ja omat ominaisuudet tukevat hyvin 20 ja 35 kilometrin matkoja, Partanen sanoo.

Partanen viittaa vahvuuksiinsa, jotka ovat hyvä hapenotto ja elimistön vahva vaste vauhtikestävyysharjoitteluun.

Vauhtikestävyysharjoittelu lisääntyy

On sanottu, että 20 kilometriä olisi voinut alkujaankin olla nopean, teknisesti taitavan Partasen päämatka. Partanen ei sitä kiistä, mutta muistuttaa, että 50 kilometrin valinnalle oli vahvat perusteet.

– Se, miksi valittiin 50 kilometriä, liittyy siihen, että minulla oli kovien hapollisten treenien jälkeen usein vatsakramppeja. Kun on menty äärikoviin harjoituksiin, keho ei ole oikein ottanut niitä vastaan. Sitä on tutkittu, mutta selitystä sille ei ole löytynyt, Partanen sanoo.

Vaikka perussyytä ongelmaan ei ole löytynyt, Partanen ja Kononen ovat keksineet keinot, joilla vatsavaivoja torpataan.

– Ääripitkä loppuverryttely huuhtelee kehoa hyvin. Sen jälkeen vatsareaktiota ei ole tullut. Tosin keho on varmaan vuosien mittaan myös siedättynyt tuollaiseen harjoitteluun, Partanen arvioi.

Vaihdos 20 ja 35 kilometrille näkyy Partasen mukaan vahvasti harjoittelussa.

– Aiemmin 50 kilometrin harjoittelussa viikon pitkä, 40 kilometrin lenkki määritti hyvin paljon muuta harjoittelua. Ohjelma rakentui pitkälle sen ympärille, Partanen sanoo.

– Nyt, kun sitä ei ole, se mahdollistaa huomattavasti enemmän vauhtikestävyysharjoittelua eli tehoalueella treenaamista.

20 ja 35 kilometriä arvokisaohjelman alussa ja lopussa

Päämatkan vaihdos 20 kilometriin ja kahden matkan kävely arvokilpailuissa on muuttanut harjoittelua, mutta kävelyn tekniikkaa ja rytmiä ajatellen kilpailumatkojen välillä ei ole suurta eroa.

– Sitä ei juuri ole. Jos ajatellaan, että 20 kilometrillä mennään neljän minuutin kilometrivauhtia tai hieman sen alle ja 35 kilometrillä vauhti on kymmenen sekuntia hitaampaa. Arvokisoissa vielä 20 kilometrillä ensimmäinen 10 kilometriä on usein 41 ja toinen 39 minuuttia, joten se on luonteeltaan saman tyyppinen kilpailu, kuin 35 kilometriä, Partanen sanoo.

Menestyksen tavoittelu arvokilpailujen 20 ja 35 kilometrillä on mahdollista silloin, kun ne ovat kilpailuohjelman alussa ja lopussa, kuten ensi kesänä on: Eugenen MM-kilpailuissa 20 kilometriä on heti avauspäivänä ja 35 kilometriä päätöspäivänänä. Münchenin EM-kilpailuissa elokuussa 35 kilometriä on toisena kilpailupäivänä ja 20 kilometriä viimeistäedellisenä kilpailupäivänä.

– Kun ensi vuonna on maajoukkueiden MM-kilpailut maaliskuussa Omanissa, MM-kilpailut heinäkuussa Eugenessa ja EM-kilpailut elokuussa Münchenissä, arvokisoja tulee paljon, Partanen sanoo aidosti innoissaan.

– Tällaista olen kaivannut, että ollaan enemmän saman tyyppisessä ohjelmassa, kuin muissakin yleisurheilulajeissa. Aion kesän mittaan kävellä myös 20 kilometrin kansainvälisiä kisoja, Partanen kertoo.

Pariisin olympiakisoissa 35 kilometrin sekajoukkuekisa?

Kävelyn arvokilpailumatkat muuttuvat vuodesta 2022 alkaen. Eugenen MM- ja Münchenin EM-kilpailuissa kävellään 35 ja 20 kilometriä. Pariisin olympiakisoihin suunnitellaan 35 kilometrin joukkuekilpailua, jossa kilpaillaan sekajoukkueilla.

Kansainvälisen olympiakomitean odotetaan vahvistavan joulukuussa, että Pariisissa 35 kilometrillä kilpaillaan joukkueilla, joissa on kaksi miestä ja kaksi naista. Joukkueen tuloksen muodostavat parhaan miehen ja naisen sijalukupisteet.

– Kaikki neljä joukkueessa saavat kuitenkin mitalin, kertoo Suomen Urheiluliiton kävelyn lajivalmentaja Jani Lehtinen.

Pariisin olympiapaikkojen jakaminen alkaa jo 2022 maajoukkueiden MM-kilpailuissa Muscatissa, Omanissa.

– Kuusi parasta joukkuetta saa Omanista maapaikan Pariisin olympialaisiin ja vuoden 2024 vastaavassa joukkuekilpailussa on sitten jaossa kuusi paikkaa niille maille, joilla ei vielä siihen mennessä maapaikkaa ole, Lehtinen sanoo.

Partasen mielestä sekajoukkuekilpailu on mielenkiintoinen tulokas olympiakisoihin, jossa sen lisäksi kävellään myös 20 kilometriä.

– Näkisin, että Suomella on sekajoukkuekilpailussa aika hyvät näkymät ja se tuo joukkuekisana uuden elementin arvokisoihin, Partanen arvioi.

Huippu-Urheilu-Uutiset