OK julkaisi kesälajien tuet ja huippu-urheiluvastaavat – Finni: Valmentajuuteen panostaminen on vaikuttavaa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkaisi kesälajien tukipäätökset ensi vuodelle. Yleisurheilu tehostamistuen kokonaissumma on 630 000 euroa ja parayleisurheilun 122 000 euroa. Kesälajeille tehostamistukea jaettiin yhteensä 4 037 080 euroa.

Yleisurheilu kuuluu Olympiakomitean niin sanottujen investointilajien tukiohjelmaan. Parayleisurheilu jatkaa kärkilajien tukiohjelmassa.

– Erinomainen yleisurheilumenestys, laaja tasonnosto ja varmasti myös Pariisin olympiakisojen joukkue- ja menestysnäkymä heijastuvat positiivisella tavalla Olympiakomitean tehostamistukipäätöksessä. Olemme yhdessä rakentaneet mahdollisimman vaikuttavaa tukikokonaisuutta urheilijoille, valmentajille ja koko lajille. Olen valtavan tyytyväinen ja iloinen hyvin tiiviistä ja hyvähenkisestä yhteistyöstä Huippu-urheiluyksikön kanssa kuluneen kahden vuoden aikana, sanoo Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

Olympiakomitean tuki muodostuu muiden muassa yksilötuesta, maajoukkueohjelman tuesta, olympiavalmentajatuesta, NOV-palkkatuesta ja KIHU:n asiantuntijuuden tuesta (katso erittely tuen saajista artikkelin lopussa).

– Huippuvaiheen yleisurheilussa valmennusprosessin kokonaisuus on monilta osin räätälöidyn yksilöllistä. Olemme kartoittaneet urheilijoiden ja valmentajien tukitarpeet ja pyrkineet resurssien sallimissa rajoissa rakentamaan tukikokonaisuutta mahdollisimman vaikuttavalla tavalla, Finni sanoo.

Finni muistuttaa, että 2020-luvulla valmentautumisen tuki ei enää perustu ja rajoitu euromääriteltyyn ”stipendiin” eli henkilökohtaiseen valmennustukeen, vaan tuki koostuu todella monesta eri osiosta ja elementistä.

– Tukielementtejä ovat muun muassa valmentajien työskentelyedellytysten ja osaamisen kehittämisen tukeminen, laaja-alainen Team Finland -ohjelmakokonaisuus, lajien maajoukkueohjelmat, arvokilpailutoiminta ja yleisurheilukeskustoiminta. Kaikkea edellä mainittua tukea rakennamme ja mahdollistamme yksissä tuumin muun muassa Olympiakomitean, valmennuskeskusten ja urheiluakatemioiden kanssa.

– Valmennuksen resursseja suuntaamme jatkossakin sekä valmennusjärjestelmätasoon eli nuorten olympiavalmentajien (NOV) palkkauksiin että tarvelähtöisesti kaikkein menestyspotentiaalisimpien urheilijoiden henkilökohtaisiin valmentajien toimintaedellytyksiin, Jarkko Finni sanoo.

Finni: Valmentajuuteen panostaminen on vaikuttavaa

Finni näkee, että valmennus ja osaava valmentaja ovat urheilijan tärkein apu ja tuki, joten siihen on syytä panostaa.

– Valmentajuuteen panostaminen on kehittymisen ja menestyksen kannalta vaikuttavaa. Yhdessä Olympiakomitean ja muiden tärkeiden kumppaniemme kanssa olemme vuosi vuodelta pystyneet lisäämään kokonaispanostusta valmennuksen toimintaedellytyksiin, Finni kiittelee.

– Panostamisesta ja sen vaikuttavuudesta hyvä esimerkki on vuodelle 2022 määritelty valmentajatuki kolmelle yleisen sarjan EM-mitalistin valmentajalle. Valmennuksen resursseja suuntaamme jatkossakin yhdessä sekä ns. valmennusjärjestelmätasoon eli nuorten olympiavalmentajien (NOV) palkkauksiin että tarvelähtöisesti kaikkein menestyspotentiaalisimpien urheilijoiden henkilökohtaisiin valmentajien toimintaedellytyksiin.

Olympiakomiteaan nimettiin neljä uutta huippu-urheiluvastaavaa

Suomen Olympiakomitea julkaisu myös uudet huippu-urheiluvastaavat, jotka ovat Liisa Ahlqvist-Lehkosuo, Toni Roponen, Tommi Pärmäkoski ja Juha Sten. Valitut henkilöt aloittavat tehtävässään 1.1.2023. Huippu-urheiluvastaavan tehtäviin tuli 77 hakemusta (taustatiedot valituista artikkelin lopussa).

– Hakijajoukko oli kovatasoinen ja hakijoilla oli runsaasti näyttöjä menestyksekkäästä toiminnasta kansainvälisellä vaatimustasolla. Pääsimme valitsemaan neljä erinomaista henkilöä, kiitteli huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen.

Syksyn aikana Olympiakomitea on uudelleenorganisoinut huippu-urheiluyksikön. Yksikköön rakentui kaksi toiminnallista kokonaisuutta. Laji- ja kisaohjelmien kokonaisuudesta vastaa Leena Paavolainen ja toimintaympäristöjen ja osaamisen kokonaisuudesta Antti Paananen. Näiden päälinjojen alle siirtyvät aiempien urheiluakatemiaohjelman, osaamisohjelman, huippuvaiheen ohjelman ja kisaohjelman keskeiset sisällöt ja toiminnot.

Huippu-urheiluyksikköön on aiemmin palkattu suorarekrytointina Lauri Hakala ja Mika Vakkuri. He aloittivat työnsä 50 %:n työpanoksella 1.11. alkaen. Hakala toimii huippu-urheiluvastaavana joukkuepeleissä ja Vakkuri puolestaan paralympialajeissa.

Investointilajien tukiohjelma:

Yleisurheilu, tehostamistuen kokonaissumma: 630 000 e

Tuen kohdentuminen:

­– Yksilötuki: Juho Alasaari, Saga Andersson, Nathalie Blomqvist, Lassi Etelätalo, Kristiina Halonen, Eemil Helander, Oliver Helander, Maria Huntington, Reetta Hurske, Ella Junnila, Aaron Kangas, Lotta Kemppinen, Toni Keränen, Sara Killinen, Annimari Korte, Silja Kosonen, Toni Kuusela, Topias Laine, Elmo Lakka, Elina Lampela, Max Lampinen, Sara Lappalainen, Viivi Lehikoinen, Janne Läspä, Ilona Mononen, Wilma Murto, Kristiina Mäkelä, Eveliina Määttänen, Nooralotta Neziri, Aleksi Ojala, Mikko Paavola, Aku Partanen, Kristian Pulli, Topi Raitanen, Camilla Richardsson, Senni Salminen, Krista Tervo, Alisa Vainio, Saga Vanninen, Heta Veikkola

–  Maajoukkueohjelman tuki kohdentuen painotetusti kärkiurheilijoiden valmentautumisen tehostamiseen ja maajoukkueohjelmiin: keihäänheitto, kilpakävely, kestävyysjuoksu, moukarinheitto

– Olympiavalmentajatuki: Jarno Koivunen, Petteri Piironen, Tuomas Sallinen

– NOV-palkkatuki: Petteri Jouste, Harri Laiho, Kalle Lehmusvuori, Jani Lehtinen, Antti jr. Mero, Petteri Piironen, Rami Virlander, Mikael Ylöstalo

– Valmentajatuki: Jesse Jokinen, Matti Mononen, Ari Nummela, Jani Pihkanen, Tero Pitkämäki, Ari Suhonen, Janne Ukonmaanaho

– Olympic Solidarity -tuki: Ella Junnila, Aaron Kangas, Silja Kosonen, Topias Laine, Viivi Lehikoinen, Saga Vanninen

– KIHU:n asiantuntijuuden monipuolinen tuki työresurssien puitteissa: keihäs, moukari, kestävyysjuoksu, kilpakävely sekä erikseen sovittavat kilpailutapahtumien analyysit ja biomekaaninen tuki Team Finland -yhteisleireillä

-– Toimintaympäristöissä asiantuntijuuden tuki resurssien puitteissa: nimetyt urheilijat toimintaympäristöissään

Kärkilajien tukiohjelma:

Parayleisurheilu, tehostamistuen kokonaissumma: 122 000 e

Tuen kohdentuminen:

– Yksilötuki: Marjaana Heikkinen, Amanda Kotaja, Henry Manni, Toni Piispanen, Leo-Pekka Tähti

– Ryhmätuki valmennuksen tehostamiseen

– Paralympiavalmentajatuki: Mikko Peltonen

– Nuorten paralympiavalmentajatuki: Olli-Pekka Mykkänen

– Valmentajatuki: Juha Flinck, Juha Heinänen, Jussi-Pekka Kurtti, Jari Nordblom, Olavi Parjanen

 – KIHU:n asiantuntijuuden tuki: kärkiurheilijoiden testaus

-– Toimintaympäristöissä asiantuntijuuden tuki: kärkiurheilijoiden toimintaympäristöt.

Suomen Olympiakomitean uudet huippu-urheiluvastaavat 1.1.2023 alkaen:

Liisa Ahlqvist-Lehkosuo on diplomi-insinööri ja ammattivalmentaja, joka on aiemmin toiminut mm. Suomen Voimisteluliiton huippu-urheilujohtajana vuosina 2014-2020 ja Vantaan voimisteluseuran valmennuspäällikkönä 2005-2012. Hän on myös toiminut Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön asiantuntijana Tokion olympialaisten ja Lucernin talviuniversiadien kisaprosesseissa vuonna 2021. 

Tommi Pärmäkoski on liikuntatieteiden kandidaatti, joka on toiminut mm. Formula 1:n maailmanmestari Sebastian Vettelin valmentajana 2008-2011, fysiikkavalmentajana jääkiekon liigaseura Lahden Pelicansissa 2016-2020 ja Tampereen Tapparassa vuodesta 2021 alkaen sekä Kuortaneen Urheiluopiston valmennuskeskuksessa vuodesta 2006 alkaen. Hän on lisäksi toiminut mm. kartingin maailmanmestari Tuukka Taposen valmennusryhmässä sekä miesten lentopallomaajoukkueen ja naisten jääkiekkomaajoukkueen fysiikkavalmentajana.

Toni Roponen on liikuntatieteiden maisteri, joka on urallaan toiminut mm. Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana 2002-2005, urheilumarkkinoinnin johtajana Polar Electrolla 2008-2015, maastohiihdon päävalmentajana Denverin yliopistossa 2019-2021 sekä Virpiniemen liikuntaopiston rehtorina ja Tanhuvaaran urheiluopiston toimitusjohtajana. Hänen henkilökohtaiset valmennettavansa ovat voittaneet 12 aikuisten arvokilpailumitalia ampumahiihdossa ja maastohiihdossa.

Juha Sten on kasvatustieteen maisteri ja ammattivalmentaja, joka on viimeksi valmentanut HBA:n poikien joukkueessa ja toiminut koripallon nuorten maajoukkueiden päävalmentajana 2020-2022. Sitä ennen Sten toimi Kataja Basketin Korisliigajoukkueen päävalmentajana 2018-2020. Omalla pelaajaurallaan Sten pelasi kahdeksan vuotta ammattilaisena Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Espanjassa ja kirjautti tililleen 31 miesten maaottelua.