Lajikarnevaalit kesä-heinäkuun taitteessa – Moniottelukarnevaalit kesällä Lohjalla – Keihäskarnevaalit tarjoaa leiritystä tammi – ja huhtikuussa

Yleisurheilun lajikarnevaalit järjestetään ensi kesänä 29.6. – 2.7.2023. Uutta 2023 on moniottelukarnevaalien paluu kesäaikaan. Ne järjestetään Lohjalla, joka on perinteinen karnevaalijärjestäjä. Lohjalla järjestetään edelleen myös kuula- ja kiekkokarnevaaleja kuten useana vuonna aiemmin.

– Meillä oli ensimmäinen karnevaalileiri 2019. Siitä lähtien lähtien meillä on ollut halu tehdä leirin kilpailuista ja ennen kaikkea lauantain pääkilpailuista lohjalaisittain vuoden kohokohta yleisurheilun osalta, kommentoi karnevaalien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Julius Westerberg.

– Ottelujen tulo kilpailuohjelmaan vahvistaa tapahtuman monipuolista yleisurheiluydintä, jonka ympärille on mahdollista rakentaa  pikkukaupungin koko perheen kesätapahtuma.

Lohjan ”Karnevaali-infra” luo täydelliset olosuhteen karnevaalien järjestelyille. Kompakti Harjun yleisurheilukenttä, joka on uusittu vuonna 2017, sisältää neljä rinkiä ja hyvät hyppypaikat. Lisäksi kentän vieressä on kuntosalitilat, uimahalli, niin koulu- kuin solumajoitus, ruokailu ja kaikki tarvittava on vain 500 metrin säteellä.

Suomen Urheiluliiton moniotteluiden lajivastaava Jesse Jokinen tyytyväinen, että ottelukarnevaalit palaavat kesäiseen ajankohtaan.

–  Erityisesti nuorten kohdalla Lohjan karnevaalit ja harvoin järjestettävät miniottelut tulevat olemaan loistava mahdollisuus oppia moniotteluista ja päästä kilpailemaan matalalla kynnyksellä, Jokinen sanoo.

Lajikarnevaalit ovat kesän ehdoton valinta yli 10-vuotiaille

Yleisurheilun lajikarnevaalit ovat kesän ehdoton valinta yli 10-vuotiaille urheilijoille ja heidän vanhemmilleen, jotka haluavat oppia, kilpailla ja tavata muita saman yleisurheilulajin harrastajia. Kestävyys -ja kilpakävelykarnevaalit ovat kesällä Jämsässä 30.6.–3.7.2023. Kaikkien muiden lajikarnevaalien päivät ovat 29.6.–2.7.2023.

Pika -ja aitajuoksijat kokoontuvat lajikarnevaaleille Jämsänkoskelle, kestävyysjuoksijat ja kilpakävelijät Jämsään, korkeushypyn, pituushypyn ja kolmiloikan harrastajat Lempäälään, seiväshyppääjät Somerolle, moukarinheittäjät Kaustiselle, moniottelijat, kuulantyöntäjät ja kiekonheittäjät Lohjalle ja keihäänheittäjät Pihtiputaalle.

– Karnevaaleilla on pitkät perinteet. Keihäänheittäjät käynnistivät karnevaaliperinteet jo 1970-luvun alussa Pihtipuhtaalla, jossa se on jatkunut siitä lähtien, Räntilä kertoo.

Ex-huippuheittäjä ja kokenut valmentaja Kimmo Kinnunen on yksi Pihtiputaan Keihäskarnevaalien leirien ohjaajista.

Keihäskarnevaaleilla leiritystä jo tammi- ja huhtikuussa

Pihtiputaan Keihäskarnevaalit ovat käynnistäneet harjoitusleirityksen, joka tarjoaa oppia, vinkkejä ja kilpailuja Liikuntakeskus Pajulahdessa 26.-29.1 ja 20.-23.4. 2023.

– Harjoituskauden leirit on tarkoitettu 10-22-vuotiaille keihäänheittäjille, heidän valmentajilleen ja vanhemmilleen. Leirillä on tarjolla laji- ja oheisharjoittelua ja yhdessä tekemistä kokeneiden valmentajien johdolla. Tammi- ja huhtikuun leireillä on tarkoitus myös kilpailla, kertoo Keihäskarnevaalien valmennuskoordinaattori Olavi Parjanen.

Jos leiri kiinnostaa, lue lisää Spurtti News -lehdestä.  Lisätiedot ja kyselyt Pajulahden leireistä: Olavi Parjanen, 044 3417782, olavi.parjanen@sul.fi.

Pituushypyn ME-mies Mike Powell jakoi oppia Lempäälän Hyppykarnevaaleilla viime kesänä.

Koulutus- ja kilpailutapahtuma – huippunimiä vieraana

Mitä kesän lajikarnevaaleilla tapahtuu? Miksi sinne kannattaa mennä?

– Lajikarnevaaleılla opiskellaan oman lajin saloja Suomen parhaiden asiantuntijoiden johdolla. Lisäksi tarjolla on eri ikäluokille kilpailuja. Lajin kotimaan parhaat ovat usein mukana lajikarnevaalien yleisen sarjan pääkilpailuissa, Räntilä sanoo.

– Nuorilla on karnevaaleilla siis mahdollista tavata oman lajinsa kotimaisia huippunimiä ja heidän valmentajiaan.

Lajikarnevaaleilla on ajoittain myös ulkomaisia vieraita. Esimerkiksi Lempäälän Hyppykarnevaaleilla oli viime kesänä nuoria opastamassa pituushypyn maailmanennätysmies ja moninkertainen arvokisamenestyjä yhdysvaltalainen Mike Powell.

– Samantapaista ohjelmaa on suunnitteilla myös ensi kesän karnevaaleille. Kannattaa olla paikalla, sanoo Ringa Ropo leirin järjestelyistä vastaavasta Yliastujat ry:stä.

Lajikarnevaalifaktaa:

Missä?

Pika -ja aitajuoksut, Jämsänkoski

Kestävyysjuoksu ja kilpakävely, Jämsä

Korkeus, pituus, kolmiloikka eli Hyppykarnevaalit, Lempäälä

Seiväs, Somero

Kiekko, kuula ja moniottelut, Lohja

Moukari, Kaustinen

Keihäs, Pihtipudas

Milloin?

Kestävyys -ja kilpakävelykarnevaalit Jämsässä 30.6.–3.7.2023.

Kaikkien muut lajikarnevaalit 29.6. –2.7.2023.

Mitä maksaa?

– 1.6.2023 mennessä ilmoittautuminen 195 euroa

– Jälki-ilmoittautuminen lajikarnevaaleihin 240 euroa

– Vanhemmat ja valmentajat 175 euroa

Ilmoittautuminen

– Yhteinen ilmoittautuminen aukeaa 10.3.2023

– Kaikki ilmoittautumiset Suomisportin kautta.

Tiedustelut

Tiedustelut kaikista karnevaaleista Aapo Räntilä, p. 045 634 1090, aapo.rantila@sul.fi

Tapio Rajamäki, p. 040 740 8300, tapio. rajamaki@sul.fi