Näin haet kilpailun WA:n kalenteriin – WA ei hyväksy tuloksia, jos kilpailu ei ole kalenterissa

Suomessa järjestettävät yleisurheilukilpailut on jatkossa anottava Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n kansainväliseen kilpailukalenteriin, jos halutaan, että WA hyväksyy niissä tehdyt tulokset.

Jos kilpailua ei ole anottu ja hyväksytty WA:n kalenteriin, WA ei noteeraa tuloksia rankingjärjestelmään, tilastoihin eikä ennätysluetteloihin. Tulokset eivät myöskään käy tulosrajoiksi WA:n tai Euroopan yleisurheiluliiton (EA) aikuisten, nuorten tai junioreiden arvokisoihin.

– Suomen kansallisiin tilastoihin noissa kilpailuissa tehdyt tulokset kuitenkin kirjataan normaalisti, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikkö Mika Muukka.

WA:n järjestelmä koskee miesten ja naisten sarjoja sekä 22-19-17-vuotiaiden sarjoja, ja kaikkia kilpailumuotoja: ulkorata- ja hallikilpailuja, kilpakävelyä sekä maantie -ja maastojuoksukilpailuja. Järjestelmä astuu voimaan 1.1.2023.

Kun kansallinen kilpailu anotaan ja hyväksytään WA:n järjestelmään, se saa National Permit -statuksen, eli kilpailu sijoittuu WA:n rankingkategoriassa F-kategoriaan.

Kansainväliset kisat, jotka on haettu WA:n tai EA:n kautta aiemmin, ovat automaattisesti WA:n kalenterissa.

– Tämä koskee Paavo Nurmi Gamesin ja Motonet GP -kisojen -tapaisia kilpailuita, Muukka sanoo.

SM-kisahakemusten syöttämisestä WA:n kalenteriin huolehtii SUL.

Näin järjestelmä toimii

Kilpailun rekisteröinti ja kilpailua koskevat tiedot syötetään WA:n Global Calendar -alustaan. Se on englanninkielinen, sisältää käyttöohjeet ja löytyy täältä: https://globalcalendar.worldathletics.org/.  Palveluun pääsee suoraan SUL:n Yleisurheilu.fi -sivuston kautta osoitteessa https://www.yleisurheilu.fi/kilpailujen-hakeminen/

Kun WA:n on hyväksynyt kilpailun anomuksen, kilpailu näkyy WA:n kalenterissa, josta siis löytyvät kaikki WA:n viralliset kilpailut. Kalenteri löytyy täältä: https://www.worldathletics.org/competition/calendar-results.

Kotimaisen kilpailun statuksen voi tarkistaa myös Kilpailukalenteri.fi -palvelusta, jonka etusivulle tulee WA-kategoria, johon kilpailun järjestäjät lisäävät itse kilpailunsa WA:n luokituksen. Näin urheilijat ja valmentajat näkevät sen suunnitellessaan kilpailuohjelmaansa.

Syötä tiedot 2,5 kuukautta ennen kilpailupäivää

Kilpailut on anottava WA:n järjestelmään riittävän ajoissa, jotta kilpailu ehtii kansainväliseen kalenteriin.

– Maaliskuusta 2023 lähtien kilpailut on anottava kalenteriin viimeistään 60 päivää ennen kilpailupäivää, mutta koska asian käsittely kotimaassa kestää aikansa, kilpailu tule käytännössä anoa 2,5 kuukautta ennen kilpailupäivää, Muukka sanoo.

– Systeemi toimii niin, että kilpailun järjestäjä rekisteröi ensin kilpailun järjestelmään. Sen jälkeen SUL käsittelee rekisteröinnin. Kun kilpailun järjestäjä saa rekisteröinnille hyväksynnän, hän pääsee lisäämään kilpailua ja sen lajeja koskevat tiedot. Tämän jälkeen SUL käsittelee hakemuksen, joka etenee lopullisen päätöksen tekevälle WA:lle.

Lajitietoja kalenteriin syöttäessä on tärkeä huomioida, että virallisen aseman saavat vain ne lajit, jotka asianomaista kilpailua koskien järjestelmään on syötetty.

Kilpailua ei tarvitse rekisteröidä joka vuosi

Kun kilpailu on kerran rekisteröity WA:n kalenteriin, sitä ei tarvitse uusia joka vuosi, mutta itse kilpailu lajitietoineen pitää anoa WA:n kalenteriin vuosittain.

– Kun kilpailun järjestäjä on kerran rekisteröinyt tietonsa WA:n järjestelmään, hän pääsee jatkossa palveluun samoilla tunnuksilla. Edellisen vuoden kilpailut näkyvät järjestelmässä, joten kilpailun järjestäjä voi käyttää näitä tietoja pohjana seuraavan vuoden kilpailuhakemusta tehtäessä, Muukka sanoo.

Kun kilpailu on hyväksytty WA:n kalenteriin, kilpailun järjestäjä voi ladata alustasta käyttöönsä WA:n Label-logon ja käyttää sitä kilpailua koskevissa materiaaleissa tai nettisivuilla.

WA:n kalenterissa olevien suomalaisten kilpailuiden tulokset WA:lle toimittaa Tilastopaja.

Maksusta päätetään marraskuussa

Kilpailun syöttäminen maksaa, poislukien tammi- ja helmikuussa 2023 järjestettävät kilpailut. Niiden syöttäminen kalenteriin on ilmaista, eikä niissä noudateta myös 60 päivän ennakkovaadetta.

– Maaliskuun 2023 alusta alkaen kisat tulee syöttää järjestelmään 2,5 kuukautta ennen kilpailupäivää, ja siitä tulee käsittelymaksu, jonka kisajärjestäjä maksaa hakemuksen yhteydessä. Maksun summa päätetään WA:n hallituksen kokouksessa marraskuussa. Summa menee kokonaisuudessaan WA:lle, Muukka kertoo.

Maksun määrä tulee vaihtelemaan eri maiden välillä riippuen.

Lisätiedot:

Mika Muukka
Kilpailupäällikkö
Suomen Urheiluliitto
040 830 6792
mika.muukka@sul.fi