SUL:n vpj. Riikka Pakarinen: Seurojen syytä käyttää harkintaa seuratoimintaan haluavien venäläisten suhteen

Jos Venäjän kansalainen haluaa suomalaisen yleisurheiluseuran toimintaan, eikä hänellä ole esittää todistusta siitä, että hänellä oikeus oleskella Suomessa, SUL suosittelee seuroja suhtautumaan pyyntöön harkiten, Suomen Urheiluliiton (SUL) varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen totesi liiton hallituksen kokouksessa Helsingissä.

– Jos henkilöllä on osoittaa oikeus oleskella Suomessa, asian ratkaisee seura. Jokaisella seuralla on oikeus valita jäsenensä.

Pakarisen mukaan tällaisia tilanteita on tullut hänen tietoonsa muutamia viime aikoina.

– On tullut myös kysymyksiä siitä, miten suhtaudutaan lapsiin ja alle 18-vuotiaisiin. Jos henkilöiden vanhemmilla tai huoltajilla on oleskelupa, lapset otetaan minusta ilman muuta mukaan toimintaan. Näen sen tärkeänä jo suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisen kannalta.

– Jos seuralla on ongelmia tehdä ratkaisu, kannattaa olla yhteydessä SUL:iin.

Moniotteluiden SM-hallit 2024 Tampereelle – Junioreiden EM-kilpailut Jerusalemiin

Kokouksessaan SUL:n hallitus hyväksyi liiton vuoden 2023 toimintasuunnitelman ja budjetin lähetettäväksi 19. marraskuuta Helsingissä kokoontuvalle SUL:n liittovaltuustolle.

Hallitus myönsi vuoden 2024 moniotteluiden SM-hallit Tampereelle. Kilpailut järjestää Tampereen Pyrintö. Vuoden 2024 muista SM-kilpailuista on tehty päätös jo aiemmin.

Toimitusjohtaja Harri Aalto kävi läpi Euroopan yleisurheiluliiton (EA) Tallinnan kongressin antia. Aallon mukaan WA:n puheenjohtaja Sebastian Coe vahvisti, että yleisurheilussa ei olla vielä suunnittelemassa venäläisten paluuta kv. toimintaan.

EA päätti myös, että vuoden 2023 alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut siirtyvät Romanian Cluj-Napocasta Jerusalemiin, Israeliin. Kilpailut järjestetään 7.-10.8. 2023.

Rajamäki: Kilpailevien määrä on kasvanut

Hallitus kuuli SUL:n seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäen katsauksen vuoden 2023 näkymistä sekä liiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finnin ja General Manager Tuomo Salosen yhteisen katsauksen kuluvan vuoden menestyksestä, vuoden 2023 näkymistä ja arvokisatoiminnasta sekä Team Finland -valmennusryhmän toimintaan.

– Liiton strategisten päävalintojen ohella lasten ja nuorten kilpailemisen aktivointi on yksi merkittävä asia SUL:n seurapalveluiden toiminnan linjauksissa 2023. Toinen on seurojen ja koulujen paikallisen yhteistyön lisääminen, johon luodaan konkreettisia malleja, Rajamäki sanoi.

Kilpailemisen lisäämisen suhteen kuluvan vuoden tilastot olivat Rajamäen mukaan lupaavia.

– Vaikka lisensseissä jäätiin tavoitteista, kilpailijoiden määrä on kasvanut, Rajamäki totesi.

Finni: Kahdelta vuodelta sataprosenttinen saldo

Finni ja Salonen kävivät läpi kuluvaa, ruuhkaista arvokisavuotta, jonka ulkoratakauteen mahtuivat Eugenen MM-kilpailut, Münchenin EM-kilpailut ja kahdet nuorten arvokilpailut.

– Meillä on nyt vuodelta 2021 ja 2022 sadan prosentin saldo. Toistaiseksi kaikki arvokisat ovat olleet parempia kuin edellisellä strategiakaudella, Finni viittasi tavoitteeseen olla SUL:n kuluvan strategiakauden arvokisoissa pisteillä mitaten parempi kuin edellisellä strategiakaudella.

Menestys näkyy myös valmennusryhmien koossa.

– Meillä on valmennusryhmiin vakioidut tulosrajat, ja kun verrataan Team Finland -tason urheilijamääriä lokakuussa 2021 ja 2022, ne ovat kasvaneet. Sama näkyy maajoukkuetoiminnassa. ANMJ-toiminnassa ei kuitenkaan olla ihan niin hyvässä tilanteessa, Finni totesi.

Kuluvan kauden arvokisat jatkuvat vielä sunnuntaina PM-maastoilla Norjan Kristiansandissa ja joulukuussa EM-maastoilla Torinossa.