Kristiina Mäkelällä uudistusten syksy: Tekniikkaan näkyvä muutos, lisää voimaa

Kristiina Mäkelällä uudistusten syksy: Tekniikkaan näkyvä muutos

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän hioo valmentajansa Tuomas Sallisen johdolla näkyvää ja tuntuvaa muutosta hyppytekniikkaansa. Hypyn lähdössä Mäkelän käsi ei enää pyörähdä yläkautta ympäri vaan putoaa ylhäältä alas.

– Kun on pitkät raajat, käden pyöräytys kestää aika kauan. Nyt se vaan pudotetaan sieltä alas. Muuten hyppy etenee samalla tavalla kuin ennenkin, Sallinen kertoo harjoitusleirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Muutoksella haetaan hyppyyn parempaa tasapainoa ja samalla lisää pituutta ensimmäiseen loikkaan.

– Tällä pyritään pitämään vartalon asento pystymmässä, jotta kontaktiin saadaan enemmän pitoa ja tasapainoa. Se helpottaa lankulta irtoamista. Ensimmäinen loikka on Kristiinalla jäänyt lyhyeksi suhteessa siihen mitä se voisi olla, Sallinen sanoo.

Mäkelälle muutos ei ole ongelma.

– Minun hyvä puoli on se, että olen hirveän nopea oppimaan. Pystyn muuttamaan hypyssä melkein mitä vaan, kunhan tiedän mitä halutaan. Lyhyellä vauhdilla muutos on helppo pakottaa ja sen tekeminen rentoutuu, kun saan toistoja alle. Se jää nähtäväksi, kuinka se toimii täydellä vauhdilla, Mäkelä sanoo.

Sallisen mukaan muutosta mietittiin jo kesän aikana.

– Noin isoa muutosta ei voi tehdä kesken kilpailukauden. Se tehtiin nyt, että saatiin maksimiaika sopeutua ennen seuraavia kisoja.

 


kristiina_makela_pajulahti-hallissa_2.jpg

,

Perinteisillä vetoliikkeillä lisää voimaa

Mäkelä kokeili uudenlaista tekniikkaa syksyllä kilpailukauden päätteeksi. Lopullinen päätös muutoksesta syntyi syyskuussa Helsingin Liikuntamyllyssä tehdyssä harjoituksessa. Mäkelän ja Sallisen kanssa sitä olivat arvioimassa ex-kolmiloikkaajat Johan Meriluoto ja Heikki Herva, jotka muutenkin sparraavat Sallista.

– Siinä pantiin kasaan meidän kaikkien kokemus, Sallinen muistelee.

Sallisen johdolla Mäkelän harjoittelu on muuttunut paljon viime kauteen nähden.

– On se ihan täysin erilaista aiempaan verrattuna. Minua helpottaa hirveästi, että on selkeää, mitä tehdään ja miten se halutaan toteuttaa. Tuomaksen ohjelmat ovat selkeitä. Suuria muutoksia niihin ei ole tarvinnut tehdä ja tasapainotus kuormittavuudessa on ollut hyvä, Mäkelä kiittelee.

Harjoittelun painotuksissa voimaharjoittelua, ja syksyllä erityisesti perusvoiman hankintaa on korostettu. Voimaa tankataan perinteisillä liikkeillä levytankojen kanssa.

– Punttitreeneissä vetoliikkeet, rinnalleveto ja tempaus muutettiin lähtemään maasta asti ja syväkyykky otettiin ohjelmaan, Mäkelä sanoo.

– Viimeisin, ihana ahaa-elämys on, että olen vihdoinkin olen löytänyt sen tekniikan, jolla vetoliikkeet tehdään. Syväkyykkyssä oli aiemmin ongelmana, etten tiennyt, miten se tehdään terveellisesti ja oikein. Nyt se sujuu, kun sen tiedän.

”Nyt on sellainen varmuus omista jaloista”

Mäkelän mukaan pikkuhiljaa karttuva voima tuntuu jo harjoittelussa.

– Nyt on sellainen varmuus omista jaloista. Aiemmin, kun on puuttunut voimaa, olen tehnyt loikkia varovaisesti samoin kuin muitakin asioita. Nyt kun siellä on voimaa, huomaa yhtä äkkiä, että hallitsen tekemistä paljon paremmin, Mäkelä sanoo.

– Minä olen iso hyppääjä, jolla on pitkät vipuvarret. Minä tarvitsen voimaa enemmän kuin joku pienempi ja kevyempi hyppääjä.

Sallinen muistuttaa, että kolmiloikan tapaisissa teholajissa voima on osa-alue, joka tuo eniten tulosparannusta. Voimanhankinnassa pidetään kuitenkin maltti mukana. 

– Tarkoitus ei ole yliampua voimaharjoittelua. Loikkia ja juoksemista ja lajinomaista tekemistä on mukana koko ajan.

 

,


kristiina_makela_pajulahti-hallissa.jpg

,

Suomen ennätys ja EM-hallit talven tavoite

Tekniikkamuutokset ja koko Kristiina Mäkelän syyskauden harjoittelu pannaan ensitestiin hallikaudella. Sitä ennen Mäkelä leireilee marraskuun Etelä-Afrikassa ja käy tammikuussa Sierra Nevadassa, Espanjassa vuoristoharjoituskeskuksessa virittelemässä kilpailukuntoa. 

Hallikauden päätavoite ovat EM-hallit Glasgow´ssa maaliskuun alussa.

– Suomen ennätys pitää mennä rikki. Haluan myös vakiinnuttaa tason 14 metriin ja hakea sieltä sitten sellaista 14 ja puolen metrin piikkiä. Hallikaudella haluan parantaa omaa halli-SE:tä (14,20), Mäkelä linjaa tavoitteitaan koko ensi vuodelle, joka yleisurheilijoille huipentuu MM-kilpailuihin syksyllä Qatarin Dohassa.

Naisten kolmiloikan ulkoratojen SE on 14,39 ja Heli Koivulan nimissä vuodelta 2003. Mäkelän ulkorataennätys on viime kesänä loikittu 14,31.