Kotaja keskittyy paralympialaisiin, MM-kilpailut jäävät väliin: ”Menettäisin siinä monta viikkoa hyvää treeniaikaa”

Ratakelauksen maailmanmestari Amanda Kotaja jättää väliin ensi kevään parayleisurheilun MM-kilpailut Kobessa, Japanissa. Kotaja käyttää kesän kilpailukauden viritelläkseen kuntoaan Pariisin paralympialaisiin elo-syyskuun taitteessa.

– Oikeastaan heti, kun tuli tieto, että Kobe järjestää MM-kisat toukokuussa, tuli sellainen olo, että syökö se Pariisiin valmistautumista. Nyt on varmistunut, etten aio lähteä sinne, Kotaja sanoo ratakelaajien syksyn testipäivänä Liikuntakeskus Esportissa, Espoossa.

– Kobeen on pitkä matkustus. Siellä pitää olla viikko ennen kilpailuja valmistautumassa aikaeroon ja muuhun. Siihen päälle kilpailut, matkustus takaisin ja aikaerorasituksesta toipuminen. Koen, että menetän siinä monta viikkoa hyvää treeniaikaa.

Toukokuisten MM-kilpailujen sijaan Kotaja aikoo kilpailla alkukesästä Sveitsissä ja Pariisin GP:ssä.

– Uskon, että saan niistä enemmän irti paralympialaisia ajatellen, kuin jos lennän Kobeen.

Amanda Kotaja ja Espoossa ratakelaajien testipäivän mittauksista vastannut Kihun asiantuntija ja kuntotestaaja Tero Joutsen valmiina starttiin.

Kausi 2023 oli positiivinen yllätys

Kotajan kilpailutuoli liikkui testeissä räväkästi ja penkkipunnerruksen tehontuotto oli yhtä lailla lupaavassa vireessä.

– Olen selkeästi edellä viime vuonna samaan aikaan pidettyjä testejä, enkä jäänyt kauheasti viime kevään testeistä, joissa tein ennätyksiä. Sanoisin, että olen aika lailla viime kevään tasolla, joka on hirmu hyvä lähtökohta, Kotaja totesi.

Kotaja siirtyi keväällä hollantilaisen Arno Mulin valmennukseen, joka toi muutoksia kelaustuoliin ja kealusasentoon sekä lajiharjoitteluun. Fysiikkavalmennus on edelleen Jussi-Pekka Kurtin käsialaa.

– Muutokset olivat niin lähellä kisakautta, että se toi pientä epävarmuutta, miten kaikki toimii. Mutta kausi oli positiivinen yllätys. En todellakaan odottanut tuollaista kilpailukautta noiden muutosten jälkeen, Kotaja tunnustaa.

Vuorossa vastuskelkkaveto, jossa kelaustuoliin kiinnitettyyn kelkkaan laitetaan lisäpainoa. Seuraava vetoa suunnitelmassa Amanda Kotajan ohella Kihun Tero Joutsen ja SUL:n parayleisurheilun lajivalmentaja Mikko Peltonen.

Huippuvauhti on aina ollut minulle haaste 

Kotaja kelasi viime kaudella luokassa 54 naisten 100 metrin MM-tittelin ja 200 metrin Euroopan ennätyksen. Nyt fokuksena on Tokion 2021 paralympiakisojen 100 metrin hopean kirkastaminen kullaksi Pariisissa, missä hän kelaa myös kakkosmatkansa 400 metriä.

Kehitystä haetaan harjoittelun hienosäädöllä.

– Nyt kun Arno vastaa lajitreeneistä, määrää on lisätty aika paljon. Kelauskertoja on enemmän ja yhden harjoituksen sisällä kelausta on enemmän. Näin oli jo viime keväänä, ja nyt on ollut sama tilanne verrattuna viime syksyn harjoitteluun, Kotaja kertoo.

100 metrille pyritään parantamaan maksimivauhtia.

– Huippuvauhti on aina ollut minulle haaste, kun taas startit ovat minun vahvuuteni. Vähän, kun saan vielä lisää vauhtikestävyyttä ja samalla kaivettua vauhtia paremmin esiin, kisan loppu tulee paremmin, Kotaja kuvaa tavoitetta.

Penkkipunnerustestissä mitattiin tehot. Amanda Kotaja oli kaikissa testeissä hyvällä tasolla.

Ohjelmat Hollannista ja Arabiemiraateista

Kotaja tekee Suomessa voimaharjoituksia Kurtin ohjein, mutta SUL:n parayleisurheilun nuorten lajivalmentajan Olli-Pekka Mykkäsen valvonnassa, sillä Kurtti vaikuttaa Arabiemiraateissa.

Harjoitusohjelmat lajiharjoitteluun tulevat Arno Mulilta, jonka luona Kotaja käy ajoittain leirillä Hollannissa ja keväällä Kanarian saarilla.

– Kelauksesta saan treeneissä ulos vauhdit, sykkeet ja muun datan, jonka lähetän Arnolle, samoin videot. Hänelle voi myös soittaa vaikka kesken harjoituksen, että vieläkö teen tämän vedon, Kotaja kiittelee valmentajaansa.

Suomessa Kotajan kelaustreenejä katselee aika ajoin myös SUL:n lajivalmentaja Mikko Peltonen. Kotajan mukaan valmennuksen kokonaisuus toimii hyvin.

– On se kuitenkin niin, että sain harjoituksista enemmän irti, kun olin Hollannissa ja valmentaja oli harjoituksessa koko ajan paikalla, Kotaja tuumii.