Hese-kisoilla 20-vuotisjuhlavuosi – finaali Tampereen Ratinassa

Kouluyleisurheilun vuosittainen huipputapahtuma, Hese-kisa, täyttää pyöreät 20 vuotta ja finaali kilpaillaan Tampereen Ratinan stadionilla 21. toukokuuta.

Kahden vuosikymmenen aikana Hese-kisat on tarjonnut ikimuistoisia kisatapahtumia ja -retkiä kymmenille tuhansille koululaisille, ja lisää on luvassa juhlavuoden kisatapahtumissa.

Suomen Urheiluliiton (SUL) seurakehityspäällikkö Mika Tyrkkö on järjestänyt Hese-kisojen piirikisoja vuodesta 1998 lähtien joka vuosi ja vastaa SUL:n puolesta myös Hese-kisan valtakunnallisesta finaalista.

– Urheilin itse koululaisyleisurheilukilpailussa vuonna 1982. Silloin lajit olivat 60 metrin sukkulaviesti, kuulantyöntö ja pituushyppy. Kävin koulua Parkanossa. Harjoittelimme salissa pituushyppyä patjalle ja työnsimme kumikuulaa. Sijoituimme piirikisassa toiseksi ja jäimme harmittavan niukasti finaalista, Tyrkkö muistelee.

Hese-kisakonseptissa jokaisessa lajissa on kultakin luokalta kuusi tyttöä ja kuusi poikaa. Kuulan tilalle otettiin vuonna 1997 turbokeihäs, ja vuonna 2010 keihäs muuttui junnukeihääksi. Kierroksen viesti lisättiin ohjelmaan vuonna 2015. Nykyiset lajit ovat 12 x 60 metrin sukkulaviesti, pituushyppy, junnukeihäs ja 12 x 400 metrin viesti.

– Lajit ovat sellaisia, joita voidaan suorittaa missä tahansa. Pituushyppy voi olla vauhditon pituushyppy, ja viestiosuuksien pituudet voidaan soveltaa tilojen mukaan, Tyrkkö sanoo.

Finaali taas toukokuussa Tampereella – kaukaisimmat osanottajat Lapista

Hese-kisojen piirikilpailut käydään taas ensi vuonna 17:ssä Koululiikuntaliiton piirissä. Kunkin piirikilpailun voittanut koululuokka selviytyy valtakunnalliseen finaaliin. Lisäksi loppuhuipentumaan pääsevät etäkisojen viisi parasta luokkaa.

Piirikisat järjestetään huhti-toukokuussa, sääolosuhteiden vuoksi suurimmaksi osaksi halleissa. Pohjoisimmat piirikisat on järjestetty Rovaniemellä.

– Suomen Urheiluliitto korvaa kaikkien finalistien matkakulut, Tyrkkö kertoo.

Hese-kisojen finaalit on järjestetty viimeiset kymmenen vuotta Tampereella Pyynikin urheilukentällä tai Ratinan stadionilla. Ensi vuonna Hese-kisojen finaali pidetään Ratinassa 21. toukokuuta.

– Pyynikillä on tiiviimpi tunnelma, ja näyttää aivan kuin siellä olisi enemmän ihmisiä kuin Ratinassa. Finaali on kuitenkin ehdittävä järjestää koulupäivän aikana, joten siinä mielessä Ratina on parempi paikka, koska siellä on enemmän suorituspaikkoja kuin Pyynikillä.

Koulukisojen veteraani Stenfors: ”Lapset lähtevät aina innoissaan mukaan”

Porilainen Koululiikuntaliiton aluevastaava Timo Stenfors, 73, on järjestänyt Satakunnassa koululaisten piirikisoja katkeamattomasti jo vuodesta 1985 lähtien.

– Ensi vuosi on näissä hommissa jo 40:s eli juhlavuosi. Olen tässä iässä harkinnut hellittämistä, mutta uusia vetäjiä ei oikein tahdo löytyä, Stenfors naurahtaa.

Stenfors pitää Hese-kisoja erittäin tärkeänä lasten liikunnan ja urheilun edistäjänä.

– Lapset lähtevät aina innoissaan mukaan, vaikka tietäisivät, että ei ole mahdollisuuksia sijoittua kärkipäähän. Hese-kisat tuottavat lapsille iloa ja lisäävät luokan yhteishenkeä. Kaikki halukkaat pääsevät kilpailemaan, ja luokan muutkin oppilaat lähtevät mukaan retkelle kannustamaan, Stenfors hehkuttaa.

Satakunnassa koululaisten piirikisojen ennätys on peräti 18 joukkuetta. Myös tänä vuonna joukkueita oli ilahduttavan paljon, 14.

– Eniten joukkueita on ollut Porista, Raumalta, Nakkilasta, Ulvilasta ja nykyisen Sastamalan alueelta. Koulujen ja luokkien osallistuminen piirikisoihin riippuu paljon opettajien innokkuudesta ja myös kuntien taloustilanteesta, Stenfors kertoo.

Kolmiottelut ja maastojuoksut vetävät Satakunnassa

Myös alakoululaisten henkilökohtaiset yleisurheilumittelöt ovat vetäneet runsaasti osanottajia Satakunnassa kunta -ja piirikisoissa.

– Maastojuoksuissa on ollut vuosittain 300 osallistujaa, ja 20 vuotta sitten Raumalla kolmiottelussa peräti 500 kilpailijaa. Nykyisin kolmiottelussa on 300-350 osanottajaa. Yleisurheilu innostaa edelleen ala-asteella, Stenfros tietää.

Hese-kisoissa urheilee paljon myös muiden lajien harrastajia, muun muassa pesäpalloilijoita, jalkapalloilijoita, jääkiekkoilijoita, jääpalloilijoita ja suunnistajia.

– Hese-kisat ovat poikineet luokkajoukkueilla käytäviä kilpailuja myös muihin lajeihin, esimerkiksi joukkuepalloiluihin.

Koululaisten kisoissa on tehty myös kovia tuloksia.

– Hese-kisojen piirikisassa Porin Karhuhallissa kuudesluokkalainen poika hyppäsi pituutta yli kuusi metriä. Kaikki muut lajit keskeytyivät hetkeksi, kun kaikki muut kilpailijat kerääntyivät pituuspaikan ympärille katsomaan hänen suoritustaan, Stenfors muistelee.

Hese-kisoissa toimitsijat ovat pääsääntöisesti 8 -ja 9-luokkalaisia yläasteiden oppilaita. Lisäksi mukana on muutama aikuinen lajivastaavana.

– Nuoret saavat tuomaritehtävissä monipuolista näkökulmaa yleisurheiluun, Stenfors kehuu.

Tesoman koulu mestariksi pitkäjänteisellä työllä

Viime keväänä Ratinassa Hese-kisan finaalin voitti tamperelaisen Tesoman koulun 6A-luokka, joka on intohimoisesti panostanut liikuntaan ja yleisurheiluun.

– Olen järjestänyt asiat niin, että luokallamme on liikuntaa joka päivä. Kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta ei liikunnasta, sanoi keväällä finaalin jälkeen Tesoman opettaja Markku Köykkä.

Kokonaiskisan voitto oli nimenomaan Tesoman tavoite.

– Aloitimme harjoittelun Hese-kisaan jo neljä vuotta sitten kolmannella luokalla. Mestaruus on ollut tavoitteena alusta pitäen. Esimerkiksi juoksemme joka perjantai neljän kilometrin lenkin. Olemme heittäneet keihästä pakkasessa ja vesisateessa, Köykkä kertoi.

Tesoman koulun opettaja Markku Köykkä (oik) ja koulunkäynninohjaaja Jama Jama

Mette Baas Hese-kisoissa

Moninkertainen 400 metrin Suomen mestari Mette Baas urheili Hese-kisoissa kymmenen vuotta sitten.

– Se oli hieno tapahtuma, joka toi minulle lisämotivaatiota. Joukkueena oli aina tosi hauska kisata. Siinä oli aina erilainen taistelutahto, kun kaikki kannustivat toisiaan, Baas muisteli.