Kaul, Eid Naser, Johnson-Thompson ja Gong torstain maailmanmestarit

Saksan Niklas Kaul ja Britannian Katarina Johnson-Thompson voittivat Dohassa torstaina moniotteluiden maailmanmestaruudet. Kovavauhtisen naisten 400 metriä voitti Bahrainin Salwa Eid Naser ja naisten kuulantyönnön Kiinan Gong Lijiao.

 

Salwa Eid Naser häikäisi superajalla 48,14

Bahrainin Salwa Eid Naser häikäisi Dohan Khalfa-stadionilla juoksemalla 400 metriä kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi parhaaseen aikaan 48,14. Se on nopein aika sitten Itä-Saksan Marita Kochin rikkomattomaksi sanotun maailmanennätyksen 47,60, joka syntyi vuonna 1985.

Nigerialaistaustainen Eid Naser, 21, teki valtavan 0,94 sekunnin ennätysparannuksen. Hän tuli erittäin kovaa 200 metriä ja piti asemat, vaikka Bahaman Shaunae Miller-Uibo juoksi Amerikan ennätyksen ja kaikkien aikojen kuudenneksi parhaan ajan 48,37.

Miller-Uibon aika on kovin, jolla on koskaan hävitty MM-kilpailuissa tai olympiakisoissa. Kolmanneksi kiiti Jamaikan Shericka Jackson ennätyksellään 49,47.

Alle 50 sekunnin maaliin tulivat myös neljänneksi ja viidenneksi juosseet Yhdysvaltain Wadeline Jonathas ja mestaruutta puolustanut Phyllis Francis molemmat uusilla ennätyksillään 49,60 ja 49,61.

 

Valmentajalla dopinghistoriaa

Eid Naser on juossut Lontoossa vuoden 2017 MM-kilpailuissa toiseksi ja aiemmin 17-vuotiaiden maailmanmestariksi ja voittanut useita Aasian mestaruuksia. Lontoossa hän juoksi hopeaa ajalla 50,06 ja rikkoi samana vuonna ensi kerran 50 sekuntia.

Hän ei ole hävinnyt 400 metrillä sitten viime vuoden Timanttiliigan Monacon kilpailun. Silloin Miller-Uibo peittosi hänet juoksussa, jossa kumpikin teki ennätyksensä ajoin 48,97 ja 49,08.

Eid Naserin menestystä on ollut rakentamassa bulgarialainen valmentaja Janko Bratanov, jonka valmennettavista Qataria edustaneet, nigerialaistaustaiset sprintterit Samuel Francis, Femi Ogunode ja Kemi Adekoya ovat kaikki saaneet dopingtuomiot.

 

Niklas Kaul nousi 11:nneltä tilalta maailmanmestariksi

Kymmenottelun maailmanennätysmies Ranskan Kevin Mayer taisteli Dohan Khalifa-stadionilla 7½ lajia, kunnes joutui kivusta ja pettymyksestä itkien keskeyttämään.

Mayer avasi akillesjänne- ja polvivammoistaan huolimatta toisenkin kilpailupäivän mainiosti sijoittumalla 110 metrin aitajuoksussa toiseksi ajalla 13,87 ja kiekonheitossa neljänneksi tuloksella 48,34. Seiväshypyssä hän vielä kahdesti teki lyhyellä vauhdilla yrityksen aloituskorkeudestaan, mutta kohtalo päätti toisin.

Kohtalo koetteli muitakin mitaliehdokkaita. Saksan Kai Kazmirek horjahti radan sivuun johtaessaan 110 metrin aitajuoksun eräänsä. Grenadan Lindon Victor lähti kiekonheittoon tilastoykkösenä ja jäi tässä lajissa ilman tulosta. Yhdysvaltain Devon Williams pudotti kolmesti seiväshypyn aloituskorkeudestaan.

Neljästi junioreiden maailmanmestaruuden tai Euroopan mestaruuden voittanut Saksan 21-vuotias Niklas Kaul jäi avauslajissa 100 metrin juoksussa 20:nneksi ja oli ensimmäisen kilpailupäivän jälkeenkin vasta 11:s, mutta otteli neljä viimeistä lajia loistavasti ja voitti maailmanmestaruuden pistein 8691.

Kaul voitti jo seitsemännen lajin kiekonheiton ennätyksellään 49,20, mutta hänen kaksi ässäänsä olivat kaksi viimeistä lajia keihäänheitto ja 1500 metrin juoksu. Keihästä hän heitti peräti 79,05 ja voitti myös 1500 metriä aivan ylivoimaisesti ajalla 4.15,70.

Shaunae Miller-Uibon puoliso, virolainen Maicel Uibo otteli myös loistavasti 8604 pistettä ja palkittiin vaimonsa tavoin hopeisella mitalilla. Päätöslajissa 1500 metrillä Uibo seurasi vetotyöt tehnyttä Kaulia kellonsoittoon 2,6 sekunnin päässä, mutta horjui viimeiseltä kierrokselta maaliin 15,8 sekuntia hävinneenä.

Maailmantilaston ykkönen Kanadan Damian Warner ja hänen 201-senttinen joukkuetoverinsa Pierce Lepage olivat kaksoisjohdossa ensimmäisen päivän jälkeen, mutta kumpikaan ei onnistunut yhtä hyvin toisena päivänä, varsinkaan kiekonheitossa. He olivat kuitenkin kolmas ja viides pistein 8529 ja 8445.

Vailla kansallisuustunnuksia otellut Moskovan Dynamon Ilja Shkurenjov oli neljäs ja kuudenneksi otteli toiseksi paras virolainen Janek Õiglane pistein 8297.

 

(Photo by Andy Lyons/Getty Images for IAAF)

Johnson-Thompson katkaisi Britannian ennätyksellä Thiamin voittosarjan

Britannian Katarina Johnson-Thompson ehti olla seitsenottelussa kahdesti MM-kilpailuissa viides, olympiakisoissa kuudes ja viime kesänä Berliinin EM-kilpailuissa toinen ennen kuin kaikki nasahti Dohassa jengoilleen ja hän voitti maailmanmestaruuden pistein 6981.

Mestaruudellaan britti katkaisi Belgian Nafissatou Thiamin kolmen mestaruuden ketjun. Thiam on voittanut seitsenottelun edellisissä olympiakisoissa, MM-kilpailuissa ja EM-kilpailuissa.

Dohassa Thiam oli toinen pistein 6677 ja Itävallan Verena Preiner kolmas pistein 6560.

Johnson-Thompson lähti toiseen päivään 96 pisteen johdossa koottuaan avauspäivänä tulossarjan: 100 metrin aitajuoksu 13,09, korkeushyppy 195, kuulantyöntö 13,86 ja 200 metrin juoksu 23,08. Näistä tuloksista aitajuoksu ja kuulantyöntö olivat omia ennätyksiä.

Toisena päivänä hän voitti pituushypyn ponkaistuaan 677, sijoittui keihäänheitossa 11:nneksi uudella ennätyksellään 43,93 ja voitti 800 metrin juoksun ajalla 2.07,26.

Voittopisteillään Johnson-Thompson nousi kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi ja otti samalla nimiinsä Britannian ennätyksen. Edellinen oli Lontoon olympiakisojen voittajan Jessica Ennis-Hillin 6955 pistettä.

Thiam ponnisti toisena päivänä pituutta 640, heitti keihästä 48,04 ja juoksi 800 metriä 2.18,93. Thiam astui keihäänheitossa ensimmäisen yrityksensä yli, kiskaisi toisellaan 48,04 ja luovutti sitten taiston ottelun voitosta eikä enää tullut heittämään kolmatta kertaa.

 

 

Gong uusi mestaruutensa

Kiinan Gong Lijiao uusi maailmanmestaruutensa naisten kuulantyönnössä ja voitti jonkinvärisen mitalin jo kuudensissa peräkkäisissä MM-kilpailuissa. Lisäksi hän on voittanut kaksi mitalia myös olympiakisoissa.

Jamaikan Danniel Thomas-Dodd hävisi Gongille vain kahdeksan senttiä tuloksin 19,55 – 19,47. Thomas-Doddin viides työntö kantoi yli 20 metrin, mutta tuomittiin yliastutuksi kantapään hipaistua työntöreunusta.

Pronssimitalista käytiin tasaväkinen kamppailu, jossa voimakkain oli vuoden 2015 maailmanmestari Saksan Christina Schwanitz tuloksella 19,17. Neljä seuraavaksi sijoittunutta mahtuivat 11 sentin sisään toisistaan. Neljänneksi sijoittui muihin finalisteihin nähden kevytsarjalainen Yhdysvaltain Maggie Ewen.

Rion olympiavoittaja Yhdysvaltain Michelle Carter joutui tyytymään yhdeksänteen tilaan.

Mitalikolmikosta sekä Gong että Schwanitz käyttävät yhä pakitustekniikkaa, joka miesten kuulantyönnössä näyttäisi olevan jo väistymässä terävimmältä huipulta.

 

Kristiina Mäkelä loikki finaaliin

Naisten kolmiloikan karsinnassa Suomen edustaja Kristiina Mäkelä loikki avauskierroksella rennosti mainion tuloksen 14,26 ja hänen kaksi muutakin yritystään kantoivat 14,10 ja 14,06. Vain viisi kilpailijaa ylitti karsintarajan 14,30 ja Mäkelä sijoittui kuudenneksi.

Maailmanmestaruuden puolustaja ja maailmantilaston ykkönen Venezuelan Yulimar Rojas ylitti karsintarajan 43 senttiä lankun takaa ponnistaen ja toinen loikka teknisesti epäonnistuen. Rojas on näiden MM-kilpailuiden ehkäpä varmin voittajaehdokas kaikki lajit huomioon ottaen.

Karsintarajan ylitti neljä vuositilaston viidestä parhaasta, nimittäin Rojas, Jamaikan Shanieka Ricketts, Rion olympiavoittaja Kolumbian Caterine Ibargüen ja Yhdysvaltain Keturah Orji. Viides karsintarajan ylittäjä oli 2010-luvun ensimmäisellä puoliskolla neljät arvokilpailut voittanut Ukrainan 36-vuotias Olha Saladuha.

Finaaliin yllettiin tuloksella 14,09. Ensimmäinen karsiutuja oli seitsemän vuoden takainen olympiavoittaja Kazakstanin Olga Rypakova. Maailmantilaston nelonen Kuuban Liadagmis Povea hyppäsi 48 senttiä lankun takaa 13,98 (ja 25 senttiä lankun takaa 14,08) ja karsiutui neljällä sentillä finaalista.

 

Miesten kuulantyönnön taso on korkeammalla kuin koskaan

Ennen Dohan MM-kilpailuja kovin tulos, mikä kuulantyönnön finaaliin koskaan oli vaadittu, oli 20,55. Dohassa iltakilpailuna järjestetyssä karsinnassa täysi tusina kilpailijoita ylitti karsintarajan 20,90.

Ensimmäisen kerran kaikki finaaliin yltäneet kilpailijat käyttivät Aleksandr Baryshnikovin kehittämää pyörähdystekniikkaa. Kaikissa tähänastisissa arvokilpailuiden finaaleissa on ollut vähintään yksi Parry O’Brienin kehittämää pakitustekniikkaa käyttävä urheilija.

Karsinnan parhaan tuloksen 21,92 työnsi maailmanmestaruutta puolustava Uuden-Seelannin Tom Walsh. Lähinnä parhaiten työnsivät maailmantilaston kärkikaksikko Yhdysvaltain Ryan Crouser ja Brasilian Darlan Romani. Heistä Crouser on hallitseva olympiamestari ja Romani hallitseva Pan Amerikan mestari.

Neljäntenä kilpailijana yli 21½ metriä työnsi myös kansainvälisesti tuntematon Serbian Armin Sinančević, joka paransi ennätystään 77 senttiä. Viime vuodesta Sinančević on parantanut ennätystään hämmentävästi 2,58 metriä 18,93:sta 21,51:een.

Yllättäen finaalista karsiutuivat aiemmin tänä vuonna maansa ennätykset hurjiin tuloksiin 22,32 ja 22,22 kohentaneet Puolan Michał Haratyk ja Luxemburgin Bob Bertemes.

 

Sifan Hassan tavoittelee tuplamestaruutta

Naisten 10000 metrin maailmanmestaruuden jo voittanut Hollannin Sifan Hassan osoitti menestyvänsä kirissä myös lyhyemmillä matkoilla voittamalla 1500 metrin oman hidasvauhtisen välieränsä ajalla 4.14,69.

Toisessa erässä juostiin huomattavasti nopeammin ja siinä kirjattiin välierien 11 parasta aikaa. Sen voitti vuoden 2011 maailmanmestari ja vuosien 2013 ja 2017 MM-kakkonen Yhdysvaltain Jennifer Simpson.

Suomenruotsalainen Yolanda Ngarambe ja suomentšekkiläinen Kristiina Mäki karsiutuivat finaalista. Ngarambe juoksi uuden ennätyksensä 4.03,43.

 

Kaksi Ingebrigtseniä ja Kalle Berglund alkueristä jatkoon

Miesten 1500 metrin alkuerät olivat hyvävauhtiset ja täynnä tapahtumia. Ruotsin Kalle Berglund juoksi kolmanneksi nopeimman ajan 3.36,19 ja välieriin etenivät kaikkeaan yrittämättäkin myös norjalaiset Ingebrigtsenin veljekset Jakob ja Filip.

Yllättäen Kenian kolmesta edustajasta yksi ainoa eteni välieriin. Filip Ingberigtsenin kanssa viimeisen kierroksen alkaessa yhteen törmännyt Etiopian mestari Teddese Lemi kaatui, mutta armelias tuomaristo salli hänenkin päästä mukaan perjantaina juostaviin välieriin.

 

DOHA (QAT) 3.10.2019 XVII MM-kilpailut, 7. päivä: https://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships/iaaf-world-athletics-championships-doha-2019-6033/timetable/byday