Keihästrio hyvävireisenä MM-karsintaan, Ruuskanen: On yritystä, intoa ja nälkää päästä heittämään

Antti Ruuskanen palaa kahden kuukauden kilpailutauolta parrasvaloihin Dohan MM-kisojen keihäskarsinnassa lauantaina. Hän tavoittelee kello 16.30 alkavassa A-ryhmässä paikkaa uran viidenteen MM-finaaliin.

Hyvävireisinä uran ensimmäistä MM-kisojen finaalipaikkaa tavoittelevat myös kello 18 alkavassa B-ryhmässä heittävät Oliver Helander ja Lassi Etelätalo.

Ruuskanen palaa Dohassa tauolta, jonka aikana hän kuntoutti kesällä tulleet polvi- ja kantapäävaivat, ja vei läpi onnistuneen harjoitusjakson. Kuntonsa hän viimeisteli harjoitusleirillä Turkin Belekissä Helanderin ja Etelätalon tapaan.

– Olen kesän parhaassa iskussa. Tavoitekin on ollut heittää täällä kauden parhaat heitot. Olen tosi tyytyväinen siihen, että sain Turkin leirin menemään hyvin, neljä kovaa heittotreeniä Belekissä sivaltanut Ruuskanen sanoo.

Ruuskanen olisi halunnut kilpailla elokuun Ruotsi-ottelussa, mutta päätyi jatkamaan kuntoutusoperaatiota ja on nyt päätökseen tyytyväinen.

– Kalevan kisojen jälkeen kannatti pitää pitkä tauko, että sain kantapään ja muutkin paikat kuntoon. Olen syyskuun alusta asti päässyt tekemään kaikkea ihan mukavasti. Syyskuu on mennyt tosi hyvin, Ruuskanen hehkuttaa.

Ruuskanen olisi halunnut kilpailla Turkin leirin aikaan Antalyan Gloria cupissa, mutta tuohon kilpailuun hän ei harmikseen saanut paikkaa.

– Antti heitti sitten samana päivänä treenissä pidemmälle kuin kilpailun voittaja, Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom muistaa. Antalyn kilpailun voitti Latvian Rolands Štrobinders, joka sivalsi 79,32.

Blom: Tulostaso varmaan putoaa

Dohan MM-kisojen keihäskarsinnassa karsintaraja on 84 metriä. Kaksi vuotta sitten Lontoon huikeatasoisessa karsinnassa jatkoon vaadittiin 83,57. Ruuskanen sanoo, ettei ennustele lukemia, joilla Dohassa mennään finaaliin, mutta on tyytyväinen lähtökohtiin, joista hän yrittää finaaliin ponnistaa.

– Sikäli optimaalinen tilanne, ettei mies ole ainakaan kilpailuista väsynyt. On yritystä, nälkää ja intoa päästä heittämään. On vähän niin kuin pikkupoika, joka pääsee kilpailemaan pitkästä aikaa, Ruuskanen sanoo.

Kilpailu heitetään ilmastoidun Khalifa-stadionin mondo-pintaisella radalla, tuulettomissa oloissa.

– Mondo-pinta on täällä nopea, joten juoksussa ei kannata ottaa ylinopeuksia. On pidettävä maltti. Hyvä, että jalat ovat minulla nyt toimineet hyvin. Turkissa radalla oli tartan-pinta, joten nyt pitää ottaa verryttelykentällä hyvä tuntuma alustaan karsintaan mennessä, Ruuskanen miettii.

Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom on seurannut suojattinsa MM-kisakunnon kehitystä tyytyväisenä.

– Viimeinen kuukausi on mennyt todella hyvin. Kaikki Belekin treenit ja ennen kaikkia heittoharjoitukset menivät kuten suunniteltiin, kaikissa tulos alkoi kasilla. Antti lähtee karsintaan luottavaisena, koska tietää olevansa hyvässä iskussa.

– Tuuleton stadion on kaikille tasapuolinen. Tulokseen vaikuttavat keihään lähtöasento -, kulma -ja nopeus. Tuulen kantoja ei tule yhtään. Tulostaso putoaa varmaan muutaman metrin ihan huippuolosuhteista, mutta porukkaa on enempi läjässä. Minun veikkaus on, että 82-alkuinen tulos vie karsinnasta jatkoon. 

Helander: Finaaliin vaaditaan 82-83 metriä

Oliver Helanderin paranteli juhannuksen jälkeen tovin kipeytynyttä kylkeä ja elokuisen Ruotsi-ottelun jälkeen olkapäätä. Dohassa hän odottelee karsintaa levollisena ja hyvävireisenä. Viimeisten viikkojen harjoitukset ovat jättäneet kroppaan hyvän tuntuman.

– Ruotsi-ottelun jälkeen olkapäähän laitettiin kortisonia ja siinä oli heittotaukoa, mutta tein Suomessa jo yhden heittoharjoituksen ennen kuin mentiin leirille Belekiin Turkkiin, jossa tein pari heittoharjoitusta, ja ne menivät ihan lupaavasti, Helander sanoo.

– Heittoharjoituksissa olen nyt ollut aika samalla tasolla kuin tämän kesän harjoituksissa parhaimmillaan. Käsi on kunnossa, sitä ei tarvitse heitossa varoa. Voi heittää rennosti.

Millaisella ajatukselle menet karsintaan?

– Finaaliin pitäisi päästä. Se vaatii sellaista 82-83 metrin heittoa, Helander arvioi.

Etelätalo: Treeniheitot ovat olleet hyvällä tasolla

Lassi Etelätalo palaa Dohassa arvokisoihin viiden tauon jälkeen. Itseluottamuksen pönkkänä on vahva kesä, paluu reilusti yli 80 metrin tuloksiin ja Suomen mestaruus.

– Paluu arvokisoihin oli kesän tavoite ja nyt uusi tavoite on päästä finaaliin, Etelätalo sanoo.

Valmentajaguru Leo Pusan suojatti käynnisti MM-kisakunnon viimeistelyn Ruotsi-ottelun kakkossijan jälkeen. Silloin keihäs lensi 82,15.

– Ruotsi-otteluun jälkeen lepäsin vähän ja aloitin sen jälkeen ja 2-3 viikon kovemman harjoitusjakson. Sen jälkeen on ollut kevyempää. Treeneissä ei tietysti heitetä samalla tasolla kuin kilpailuissa, mutta treeniheitot ovat olleet hyvällä tasolla, Etelätalo sanoo.

– Tuuleton on stadion on hyvä juttu. Se on kaikilla sama ja siellä on nopea alusta, joka sopii minulle. Luulen, ettei finaaliin tarvitse ihan karsintarajaa heittää.

MM-karsinnan starttilistat