Kangas riimitteli Pitkämäelle pitkän heiton ohjeet ja arvioi MM-finalistit

Yleisurheilun EM-joukkueeseen nimettiin jo viisi urheilijaa

Hannu Kangas tapaa kirjoittaa runomittaisen tekstin tunnelmistaan ennen kuin alkaa seurata suojattinsa Tero Pitkämäen arvokisafinaalia. Lontoon MM-finaalin aattopäivänä hän riimitteli medialle malliksi tähän tapaan:

” Vauhtia juoksuun, rajuutta vetoon, keihäs kauaksi ketoon”.

Karsinnassa Pitkämäki otti juoksusta vauhtia pois, säästeli lyhyellä verryttelyllä rajuutta vetoon ja sai keihään lukemiin 85,97, eli pidemmälle kuin koskaan aiemmin arvokisojen karsinnassa.

Onko finaalissa tarkoitus toistaa sama kaava?

– Sitä lähdetään toistamaan. Tero on sitä mieltä, että hän tekee erittäin lyhyen verryttelyn, eikä mene edes verryttelykentälle vaan heittää moukkua (1,5 kilon palloa) verryttelyalueella niin, että paukut jäävät stadionille, Kangas sanoo.

Jos heitto toimii, Pitkämäellä on varaa hakea pidempää kaarta ja lisätä piiru vauhtia juoksuun.

– Siinä on varaa ottaa riskiä, Kangas sanoo.

Kovemmassa vauhdissa vaarana on, että heitossa vasen puoli pettää kuten tällä kaudella on ajoittain käynyt. Kangas arvioi ongelman juontavan viime kevään nivusoperaatioon, jossa yksi katkennut lihas otettiin pois pelistä.

– Se muutti heiton ajoitusta ja hienosäätöjä. Ajateltiin silloin, että se vaatii yhden kauden, että jäljellä olevat kaksi lihasta osaavat kompensoimaan yhden puuttuvat lihaksen ja oppivat liikeketjun, Kangas kertoo.

Vetter, Röhler, Walcott ja Vadlejch suosikit

Karsinnassa Pitkämäen heitossa vasen puoli piti. Pitkä heitto kertoi myös, että heinäkuisen flunssan ja sen aikaisen harjoittelun tuoma kunnon notkahdus on ohitettu. Finaalissa Kankaan mukaan ykköstavoite on olla kahdeksan joukossa.

– Mahdollisuudet ovat kauden parhaan nurkilla, mutta se vaatii kovaa onnistumista, Kangas sanoo.

Finaalin mitalisuosikeiksi Kangas nostaa nelikon Thomas Röhler, Johannes Vetter, Keshorn Walcott ja Jakub Vadlejch.

– Mitalista taistellaan 87 metrin nurkilla olevalla heitolla, mutta kyllä sieltä joku ainakin lähelle 90-metrisen heittää, Kangas sanoo. Lontoossa keihäänheiton karsinnan ja finaalin välissä oli lepopäivä, joka Kankaan mukaan näkyy tulostasossa.

Finaalin ratkaisuhahmo on Vetter, joka heitti heinäkuun puolivälissä Lusernissa huikean sarjan ryydittämänä 94,44. Reilu viikon myöhemmin Monacossa hän jäi 85,14:sta, mutta karsinnassa väkivahva heittäjä sivalsi pitkien verryttelyheittojen jälkeen 91,20.

– Hattu pois päästä, jos Vetter lataa finaalissakin yli 90 metriä. Se on mahdollista yhtä lailla kuin, ettei 90-metristä tule. Luulen, että Röhler on finaalissa vahvin saksalainen, Kangas sanoo.

– Se on varmaa, että Röhlerin ja Vetterin voittaminen finaalissa on kovan työn takana.


vetter_johanne_karsinta_lontoo.jpg

IAAF:n rankingjärjestelmä ei toimi arvokisavalintojen pohjana vielä ensi vuonna Dohan MM-kisoissa. Valinnat tehdään tulosrajojen perusteella.

,

Näin Kangas arvioi Lontoon MM-finalistit:

(urheilijat heittojärjestyksessä)

Keshorn Walcott, Trinidad (kauden paras 86,61/ennätys 90,16)

– Walcott oli karsinnassa erinomaisen hyvä. Vauhtijuoksu on tällä kaudella olut hyvä Pistää keihästä hyvään asentoon. Potentiaalinen mitaliehdokas. Ongelmana se, että tahtoo tulla liian lähelle heittoviivaa.

Jakub Vadlejch, Tshekki (88,02/88,02)

– Mitaliehdokas. Paljon potentiaalia. Sitten viime kauden vauhtijuoksu on vakioitunut, jopa lyhentynyt. Yksi kauden mittaan varmimmin yli 85 metriä heittäneistä urheilijoista. Kynnyksenä keihään hallinta, saako keihään hyvään asentoon.

Davinder Singh Intia (84,57/84,57)

– Yllätysnimi finaalissa. Taistelee sijoista 8.-13.

Magnus Kirt, Viro (86,06/86,65)

– Potentiaalia olla kahdeksan parhaan joukossa. Ollut läpi kauden varma heittäjä, joka pystyy 85 metrin heittoon. Pitkä vetomatka. Pystyy hyvin vaikuttamaan keihääseen.

Johannes Vetter Saksa (94,44/94,44)

– Vetterin ensimmäinen heitto määrittelee hyvin pitkälle kilpailua kulkua. Jos hän lähtee liikkeelle epäonnistuneella 85-metrisellä, muilla voi olla mahdollisuuksia häntä vastaan. Jos hän pistää heti pitkän pommin, se on Game Over. Vaikea sanoa kuinka paljon meni voimia karsinnassa (91,20). Minusta hän tuhlasi aika paljon ylimääräisiä voimia.

Vetterillä on äärettömän kovat ominaisuudet. Hän on hyvin elastinen, hänellä on liikkuvat olkapäät, hän heittää hyvästä vauhdista ja vasemman puolen tukijalan pito on käsittämättömän hyvä. Tukijalka harppaa tosin aika kauas. Saa Nemehtin keihään hyvään asentoon.

Ioannis Kiriaz Kreikka (88,01/88,01)

– Finaalin musta hevonen. Näytti karsinnassa siltä, että on finaalissa kahdeksan joukossa. Mihin paukut riittävtä finaalissa? Veikkaan, että samoille lukemille kuin karsinnassa (84,60). Hänellä on pitkät välitykset, heitot on teknisesti ok. Vauhtijuoksu ei ole superhyvää, mutta hän saa keihään hyvään asentoon.

Petr Frydrych Tshekki (86,22/88,23)

– Karsinnan suurin yllättäjä. Heitti ihan nappiheiton (86,22). Ihan pisteenä lähti keihäs. Tuskin pystyy uusimaan sitä finaalissa. Hyvä vauhtijuoksu kuten kaikilla Jan Zeleznyn valmennettavilla.

Andreas Hofmann Saksa (88,79/88,79)

– Vähän arvoitus. Hofmann oli erittäin vaisu kesäkuun lopussa heinäkuun alussa. Oli karsinnassa yllättävän vahva, joten finaalissa häneltä voi tulla kohtuullinen pommi tai sitten hän ei pääse kolmelle viimeiselle kierroksella. Hofmannin heitto perustuu jämäkkyyteen. Hän on todella jämäkkä heittäjä.  Voima jyllää. Saksalaisheittäjistä hänellä on hitain vauhtijuoksu.

Ahmed Bader Magour Qatar (85,23/85,23)

– Heitti Turussa 85,23. On ollut todella varma heittäjä ja kilpaillut hyvin Timanttiliigan kisoissa. Taistelee paikasta kahdeksan parhaan joukossa. Ei vielä pääse mitalitaistoon. Esa Utriaisen valmentama, 21-vuotias tulevaisuuden nimi. Tästä kaverista kuullaan vielä.

Julius Yego Kenia (87,97/92,72)

– Arvokisakettu on kaivautunut kolostaan (epätasaisen kauden jälkeen). Olisi todella iso yllätys, jos kaivautuu mitaleille. En ymmärrä mistä tulisivat ne viisi metriä lisää karsintatulokseen 83,57.

Tero Pitkämäki Suomi (88,27/91,53)

– Mahdollisuudet ovat kauden parhaan nurkilla, mutta se vaatii kovaa onnistumista. Ykköstavoite on päästä ensin kahdeksan parhaan joukkoon. Sen jälkeen voi riskillä lisätä vauhtijuoksua. Pelkona siinä on, että tekniikka pettää, vasen puoli lyhistyy ja keihäs on poikittain taivaalla.

Marcin Krukowski Puola (88,09/88,09)

– Niputtaisin hänet siihen joukkoon, joka ei heitä jatkokierroksilla.

Thomas Röhler Saksa (93,90/93,90)

– Röhlerin kohdalla heikko karsintatulos (83,87) ei kerro mitään. Hän on finaalissa vahva.  Hänellä on vauhtijuoksussa kapasiteettiä, jota hän pystyy säästelemään. Tulee viivaille parhaimmillaan todella kovaa. Olympiavoiton jälkeen on myös itseluottamusta.